Guvernul a publicat  Ordonanţa care plafonează preţurile la energie

Guvernul a publicat, joi seara, în transparență decizională, proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.
Conform documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

„În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada urmatoare astfel încât preţurile finale facturate și plătite de către consumatorul casnic și non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și activitatea economică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Ordonanța de urgență va fi aprobată, probabil, vineri, în ședința Executivului, care începe la ora 15.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. maximum 3,41 lei cu TVA, 4,15lei. La un consum de 300mc, 1200lei. Ne-ati protejat. Bine ca avem cele mai multe gaze din regiune, ca ne duceam la 2000lei pe luna…

  2. La curent mai e cum mai e, dar la gaze pretul e de patru ori mai mare decat acum doi ani.

  3. Deci in 2022 si chiar in 2023 plata consumului la curent – incadrarea in transele stabilite – se va face, cf articolului – in concordanta cu consumul mediu lunar din 2021!. Dar de de ce nu in concordanta cu consumul din 2020 sau 2014 ( data venirii dulapului la putere!). Deci chiar daca ai consumat in 2022 sub 100 kw/lunar, intrucat in 2021 ai consumat peste 300 kw/lunar , te vei incadra la pretul maxim. Asta doar in cazul in care articolul de mai sus a preluat date corecte din OUG. In plus, unele surse mass-media vorbesc despre limita de 1200 metri cubi/anual pt a beneficia de pretul de 0,31 ron kw/h. In articol nu se mentioneaza nimic. Iar pe site-ul onor Guvernului e cetza. Transparenta decizionala, deh!!.Ori ne batem joc, ori ne batem joc. Asta-i situatia in tara noastra draga!

  4. Draga Guvernoiule, dar daca „gresesc” si consum mai mult de 300 kw, ce patesc? Ca aici nu zici nimic.

  5. guvernul aproba majorarea mascata a pretului prin artificii bursiere. pretul corect este cel din anul 2020. nu s-a intimplat nimic major in domeniul energiei electrice cel putin, care sa justifice aberatiile guvernamentale. un guvern mizerabil, partas la fraudarea romanilor. atentie, baieti, ca unde va sint picioarele… cu tot cu nato, cu tot cu stapinii vostri. vrem stoparea imediata a exportului de gaze romanesti!

  6. La gaze e durerea cea mare! 0,31 lei/kwh inmultiti cu 10 si obtineti 3,1 lei/m.c. gaz. Anul trecut a fos 1,65 lei/ m.c. de gaz, deci scumpire cu 100%. Succesuri Citu care joaca pentru straini. Numai tradatori liberali de neam si tara pe toate drumurile patriei. Huuo „marele” PNL! Succesuri popor roman la viitoarele alegeri!

  7. spune FSN!
    Nu ii uita pe ai de stanga si pe ai dea dreapta Tisei!

  8. În februarie 2021,gazul era 0,15 lei kwh cu TVA inclus,azi 0,31 lei.Mai nou, onor Ciucă numește majorarea de preț ,plafonare…Eminența cenușie a guvernului,Popescu de la energie ,se lauda pe la toate televiziunile ca compensarea va menține prețul gazului la nivel de 2021,uitand sa precizeze că nu pe pămant ,ci pe Lună !

  9. Remarc încă o dată că guvernul își bate joc atât de populație, cât și de toate societățile comerciale din țară, cu excepția celor producătoare de gaze naturale (Romgaz și OMV/Petrom) și energie electrică. În schimb, membrii guvernului și ai partidelor aflate la butoane fac declarații sforăitoare despre eforturile pentru protecția populației.
    Exemple de neclarități în ordonanta asta:
    -care va fi prețul unui kwh electric pentru utilizatorii casnici care au consum lunar de 301 kwh și mai mult?
    -cum este încurajată învățarea de către populație să „pescuiască” (vorba vicepreșului Nagy Bege de la ANRE)? Dacă omul vrea să investească în soluții moderne de incalzire, printre care POMPELE DE CĂLDURĂ sunt cele mai atractive, ordonanta prezentă ii taie cheful. Deoarece pompa de căldură consumă curent electric în loc de gaze naturale. Iar ordonanța plafonează consumul de electricitate la nivelul anului 2021, iar consumul de gaze după 1 aprilie 2022 este nelimitat. Deci, s-a rezolvat și prevenit „explozia în vânzarea” de pompe de căldură.
    -guvernul nu vine, deocamdată, cu sprijin real pentru populație din acel mult trâmbițat FOND DE MEDIU: programul CASA VERDE-FOTOVOLTAICE este șchiop și permanent faultat și amânat, investiția în micro-turbine eoliene nu este abordată, iar cu privire la sprijinul pentru investiția în pompe de căldură au fost vreo doua încercări, mai mult pentru descurajarea potențialilor investitori.
    Exemplu concret de sprijin din partea guvernului: în 2021 am avut contract pentru gaze naturale la prețul energiei active de 0,054 lei/kwh, iar pentru 2022 am primit oferta de 0,660 lei/kwh, apoi de 0,699 lei/kwh. Când îl aud pe sinistrul energiei și pe ciracii din mass-media că prețul gazelor naturalea crescut doar cu 40-60%, îmi vine să ii chem la niște ore de aritmetică elementară… Ca nici să ne enervăm și să-i înjurăm nu mai avem voie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.