Guvernul a stabilit standarde de cost pentru serviciile sociale

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, prin Hotărâre de Guvern, standardele de cost pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi pentru serviciile de promovare a drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi protecţiei persoanelor vârstnice, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ioana Muntean.Mihai Şeitan, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a prezentat standardele de cost pentru toate tipurile de servicii sociale. Astfel, pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, Executivul a stabilit standarde de cost de 20.896 lei pe an pentru un copil aflat în plasament, 13.931 lei pe an/copil pentru doi copii, 11.014 lei pe an/copil pentru 3 copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anual pentru un copil și de 17.486 lei pe an/copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasaţi la asistenţi maternali standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil și 21.501 lei pe an/copil pentru doi sau mai mulţi copii.

Pentru centrele maternale standardele de cost sunt de 31.756 lei an pentru un copil, 28.868 lei pe an/copil pentru doi copii și 27.904 lei pe an/copil pentru 3 copii.

Pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu handicap, standardele de cost stabilite sunt următoarele:

În Centrul de îngrijire şi asistenţă persoane adulte cu handicap (CIA), standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar,
În Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH) – de 24.423 lei anual,
În Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei anual,
În Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO) – 18.692 lei pe an,
În Centrul Pilot de Recuperare şi Reabilitare (CPRR) – 26.915 lei pe an,
În Centrul de Pregătire pentru o viaţă independentă (CPVI) – 21.578 lei anual.
În centrele de Criză – violenţa în familie, standardul de cost va fi de 13.291 lei anual, în centrele de zi, 13.088 lei pe an, iar în centrele ambulatorii de recuperare, 4.992 anual pentru fiecare beneficiar.
În Căminele pentru persoane vârstnice standardul de cost va fi de 16.926 lei anual pe beneficiar.

Ministrul Mihai Şeitan a mai precizat că se încearcă creşterea calităţii serviciilor din aceste instituţii sociale, prin creşterea specializării personalului care lucrează în aceste unităţi, ţinta stabilită fiind de 60% personal specializat în centrele de zi şi 80% personal specializat în centrele rezidenţiale.

În ceea ce priveşte personalul care deserveşte instituţiile cu activitate socială, ministrul Mihai Şeitan a declarat că actul normativ stabileşte foarte clar numărul de persoane care lucrează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi protecţiei persoanelor vârstnice. În consecinţă din numărul actual de 32.000 de persoane – 3000 vor fi disponibilizate. Reducerea anuală de cheltuieli pentru anul 2010, în comparaţie cu anul 2009, va fi de 26% – în domeniul protecţiei copiilor (aproximativ 317 milioane de lei), 8% – în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap (aproximativ 36,6 milioane de lei) și de 3% – în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice (3,6 milioane de lei), conform Biroului de presă al Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Daniel Ionescu 41 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.