Guvernul acceptă schimbarea denumirii de rom în ţigan

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din „rom” în „ţigan”, propusă într-o iniţiativă parlamentară, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

„Ne-am bazat pe recomandările Academiei Române şi pe faptul că în majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta”, au declarat pentru Mediafax surse ministeriale, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Guvernul analizează de puţin timp oportunitatea schimbării denumirii persoanelor de etnie romă, din „rom” în „ţigan”.

Organizaţii civice au organizat, marţi, un protest în faţa Palatul Victoria, nemulţumite de intenţia de a schimba oficial denumirea de „rom” cu cea de „ţigan”.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din „rom” în „ţigan”, la care Guvernul trebuie să emită o opinie.

Iniţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie, tot atunci preşedintele Traian Băsescu declarând că, în momentul în care s-a decis schimbarea denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.

Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de „ţigan/ţigancă”.

Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul ‘”rom” generează confuzie pe plan internaţional.

Executivul a discutat despre formularea unui punct de vedere la iniţiativa deputatului, iar premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentară după ce a constat că, din zece instituţii publice consultate pe această temă, chiar Academia Română susţine promovarea iniţiativei legislative.

Astfel, în timp ce Academia Română a transmis Guvernului că susţine promovarea iniţitative legislative, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, Agenţia Naţională pentru Romi, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au arătat că nu susţin propunerea deputatului.

Dintre instituţiile consultate de Guvern, Ministerul Justiţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Departamentul pentru Afaceri Europene au formulat o serie de observaţii cu privire la proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.