Guvernul dă drumul la programul care va scumpi locuințele

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că Executivul va adopta în ședința de joi programul ”Noua Casă”, adică ”Prima Casă” renovată, în senzul că plafoanele pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi vor fi majorate de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro. “Săptămâna trecută am avut în primă citire câteva dintre actele normative care vizează proiectele pe care le derulează Ministerul Finanțelor și aici includem și programul de garanții pentru companii mari prin EximBank. Ele vor fi aprobate în ședința de Guvern de joi. Acestea sunt: Noua Casă, acel program cu garanții pentru companii mari, garanții leasing, un program pentru factoring. Toate acestea care țin de Ministerul Finanțelor Publice vor fi cât mai rapid (adoptate n.r.)”, a spus Cîțu, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.

Mai multe voci din zona analiștilor financiari au spus că acest program renovat va duce la scumpirea artificială a locuințelor și, prin urmare, a inflație. “Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. Acesta susține că prețurile vor crește mai mult. “Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a spus Bucșa.

Prin urmare, românii ar trebui să fie atenți să să nu se grăbească cu achiziționarea unei case pentru că riscă să nu o poată plăti într-un an sau doi. „O creștere bruscă a garanției oferite de stat și a plafonului credituluiva produce distorsiuni în piață, prin faptul că susține artificial cererea și implicit prețurile. Se pare că, având în vedere parametri, 120 mp și plafonul finanțării de 140.000 de euro se dorește sprijinirea unei nișe rezidențiale unde piață este blocată de 4 luni, unde nu prea se mai vinde nimic”, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Finciar bancare din România (AAFBR), la Digi 24. De asemenea, și Iancu Guda, în diferite emisiuni TV a spus că se vor umfla artificial prețurile.

Avocatul Gabriel Biriș spune că mărirea pragului de garantare la 140.000 de euro nu are nicio noimă dacă nu se majorează și plafonul pentru 5% TVA de la 450.000 lei cât e acum până la măcar 680.000 lei. ”Altfel, e ca și cum guvernul îți oferă garanție să iei credit să plătești TVA. 19% TVA este pur și simplu prea mult ca să poată fi plătit, peste prețurile oricum piperate de pe piață imobiliară. Tare aș fi curios să văd câte din vânzările de apartamente noi cu valori de peste 450.000 lei sunt cu persoane fizice!” a spus Biriș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.