Guvernul vrea să plafoneze salariile profesorilor

Guvernul vrea ca salariile profesorilor să fie plafonate. Coaliţia îşi va asuma răspunderea pe o lege care prevede ca majorările salariale de 33% câştigate de cadrele didactice în instanţă să nu se mai acorde.

Coaliţia a decis, joi după-amiază, în şedinţa de urgenţă de la Palatul Victoria, ca Executivul să-şi asume, în zece zile, un proiect de lege privind salarizarea profesorilor. Astfel, Guvernul vrea să aducă salariile profesorilor la acelaşi nivel, să impună anumite plafoane, astfel încât să nu acorde acele majorări salariale câştigate de cadrele didactice în instanţă.

Guvernul avea două variante, un proiect de ordonanţă de urgenţă, sau proiect de lege care să fie asumat în Parlament, astfel încât să se aplice cât mai repede legea.

Joi dimineaţa, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a convocat Comisia de Dialog Social la care au fost invitaţi liderii sindicali din învăţământ.

„În cadrul comisiei ni s-a propus un proiect de act normativ prin care se abrogă deciziile judecătoreşti pe care colegii noştri, cadre didactice, le-au obţinut în instanţă cu reîncadrarea în baza Legii 221. Firesc că noi am refuzat acest lucru”, a afirmat Liviu Pop.

UPDATE: Guvernul va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%, a anunţat premierul Emil Boc.

Surse oficiale au declarat că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declarat neconstituţional un act similar Guvernului Tăriceanu.

La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.