Hârtiile oficiale (16)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

Măsurile tranzitorii ale hârtiilor oficiale şi importanţa datei

Întrucât, aşa cum s-a specificat atât de limpede că „modificările unor legi pot să se desfăşoare într-un ritm alert (aşa cum într-un ritm alert se desfăşoară şi viaţa)“, desigur că, pe cale de consecinţă, este nevoie ca toate hârtiile oficiale, inclusiv actele la purtător, să trebuiască să fie aduse mereu la zi.

De pildă, dacă se comasează două entităţi administrative, indiferent dacă la nivel central sau local, este de la sine înţeles că va fi nevoie ca fiecare antet de pe capul hârtiei oficiale să fie modificat. De asemenea, va trebui modificată ştampila. Deasupra semnăturilor, vor trebui modificate noile funcţii ale titularilor. În spoturile publicitare se va face trimitere la noua sintagmă. Uriaşa firmă luminoasă de la intrarea în sediul principal va fi şi ea înlocuită cu noua uriaşă firmă luminoasă la intrarea în sediul principal. De asemenea, firmele luminoase din sucursale. Nu vor fi uitate nici materialele promoţionale (pixuri, calendare, tricouri etc. personalizate). La fel cum nu vor fi uitate schimbările nici pe publicitatea din media.

De pildă, în exemplul amintit, când s-a luat măsura extinderii gigantului SBV Impex, care a devenit SLBV Impex, s-a întâmplat un lucru groaznic din cauza neglijenţei unui înalt funcţionar:

Odată, tocmai dl prim-adjunct al directorului general a uitat să-şi modifice atât cărţile de vizită, cât şi ecusonul. Şi unde credeţi să s-a prezentat în halul acesta? N-o să vă vină să credeţi! Chiar la ceremonia semnării contractului cu japonezii! Aşa că, în faţa camerelor de televiziune, partenerii asiatici nu au recunoscut – pe bună dreptate! – autoritatea celeilalte părţi, iar contractul de 11.243.918.232,32$ (unsprezece miliarde două sute patruzeci şi trei milioane nouă sute optsprezece mii două sute treizeci şi doi dolari şi 32 cenţi) a căzut.

Urmarea: s-a pierdut piaţa din Orientul Îndepărtat şi, odată cu ea, şi 2.329 locuri de muncă. Victime colaterale: s-au desfiinţat trei institute specializate, de unde au mai dispărut şi alte 437 de joburi. Presa a dezvăluit că, drept urmare, s-au semnalat 1.325 de divorţuri şi 342 de sinucideri.

Şi toate aceste nenorociri au avut loc doar fiindcă dl prim-adjunct al directorului general a uitat să-şi modifice atât cărţile de vizită, cât şi ecusonul!

Pe de altă parte, nu trebuie să intrăm în eroarea de a crede că măsurile tranzitorii ale hârtiilor oficiale ar aduce doar riscuri. Ar fi pur şi simplu o jignire la adresa muncii pline de abnegaţie a legiuitorilor! Iată, drept exemple, doar două avantaje de netăgăduit că măsurile tranzitorii ale hârtiilor oficiale pot aduce şi mari servicii populaţiei:

  1. privind noile ştampile, imprimatele, reclamele luminoase etc.
  2. privind măsurile tranzitorii cu efecte foarte limitate în timp, în teritoriu.
  3. Dacă n-ar exista măsurile tranzitorii ale hârtiilor oficiale, ar şoma atelierele de fabricat ştampile, precum şi-ar restrânge drastic activitatea tipografiile plătite pentru noile imprimante, ca să nu mai vorbim de falimentul firmelor de confecţionat reclame luminoase. Tot presa a fost cea care a dezvăluit că ar mai dispărea cel puţin 3,9% din totalul locurilor de muncă doar în primul an de la dispariţia măsurilor tranzitorii ale hârtiilor oficiale. Apoi, cu fiecare alt an, dezastrul ar creşte în proporţie geometrică.

Şi, raportat la locul unde au efect măsurile tranzitorii ale hârtiilor oficiale, avantajele existenţei lor sunt remarcabile: dacă este vorba de o lege, atunci se vor schimba anteturile pe toată jurisdicţia, ceea ce va duce la modificarea în întregime a formularelor, ştampilelor, firmelor luminoase etc., lucru ce va crea numeroase noi locuri de muncă.

2a. Aşadar, cu cât măsurile tranzitorii sunt mai dese, cu atât mai bine!

2b. Dacă este vorba doar de o dispoziţie locală, avântul economiei pe orizontală va fi mai mic, totuşi semnificativ.

Dacă am lămurit cât de importantă – de esenţială! – este specificarea limpede şi fără echivoc cui i se adresează emiţătorul unei anumite hârtii oficiale şi cât de importantă – de esenţială! – este şi evitarea oricărei situaţii în care emiţătorul să fie pus în dificultate privind exercitarea atribuţiilor sale, a sosit momentul să precizăm şi modul cum trebuie transmise hârtiile oficiale către contribuabili.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.