Hidroelectrica are cel mai mare portofoliu local de regenerabile

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, este în faza de duediligence (negocieri) pentru un portofoliu de proiecte eoliene şi solare de 2.000 MW, capacitatea echivalentă cu cea a trei reactoare de la Cernavodă, scrie ZF.

Proiectele vizează inclusiv construcţia de proiecte solare plutitoare, dar şi echiparea centralelor, acolo unde particularităţile tehnice permit, cu panouri solare. Acesta este cel mai mare portofoliu de proiecte regenerabile în dezvoltare anunţat oficial pe plan local.

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului român, nu exclude distribuirea de dividende suplimentare din profitul record pe care îl va înregistra anul acesta ca urmare a exploziei preţului la energie, dar spune că are bani pentru a-şi continua investiţiile.

Obiectivul companiei este de a deveni relevantă la nivel regional prin intermediul unui portofoliu extins de producere de energie.

Pe fondul creşterii cu 48% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice şi ca urmare a unei cantităţi de energie electrică vândută mai mare cu 18% la 14,08 TWh, Hidroelectrica a raportat rezultate record în primele nouă luni din 2021.

Astfel, compania, la care statul român are 80% iar Fondul Proprietatea 20%, şi-a majorat cu 103% profitul net la 2,6 mld. lei în timp ce veniturile au urcat cu 70% la aproximativ 4,7 mld. lei, potrivit datelor din raportul trimestrial publicat luni de Fondul Proprietatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Fondul Proprietatea…e de rău. Vanguard? Blackrock? Desigur.
    „Astfel, dacă la sfârșitul anului 2008, statul român prin Ministerul Finanțelor Publice deținea 70,42% din acțiunile fondului, în septembrie 2020, acesta mai deținea doar 0.09%.”
    „În iunie 2009 Franklin Templeton a câștigat procesul fiind învestit drept administrator al Fondului în septembrie 2010”
    Acționari la Franklin Templeton? Blackrock și Vanguard.

  2. au dreptate investitorii strategici sa urasca Romania , privatizarea Hydroelectrica le-a scapat printre degete ….

  3. Cumpara capacitatiile firmelor straine care au primit subventie,de la statul roman, de 5 ori mai mare decat in Occident , pentru a le construi. Acuma le revalorifica la preturi maximale primite de la Hidroelectrica guvernata de tradatorii PNL.
    Hidroelectrica prin Hidroconstructia are posibilitatea sa isi construiasca ei capacitati noi la preturi decente si sa lase afacerile cu fondurile americane care de 31 de ani ne distrug sistematic vietile si tara . Trebuie sa ne rescriem istoria singuri , iar cei care ne-au tradat sa ii dam la lei , nu sa le mai dam lei.

  4. Oare câte microhidrocentrale de pe râurile interioare deține Hidroelectrica și câte sunt în funcțiune ? Întreb asta deoarece nu cu mult timp în urmă am văzut undeva în Apuseni, trei astfel de microhidrocentrale așezate în cascadâ pe un râu, dar toate trei erau cu lacătul pe poartă de mai bine de zece ani, cică pentru mentenanță. Știe ministrul Popescu despre această situație, sau e neavenit și aici că în alte probleme energetice ?

  5. numai sa nu o fi capusat Catu Matu(nume dat Ion Cristoiu)…Energia eoliana si solara alternativa pt perioadele de seceta si nu numai. Daca ”smecherii” n-ar fi sabotat investitia de la Iernut azi am fi fost intr-o situatie mai sigura…

  6. Am inteles ca la Hidroelectrica profitul este de 60% din venituri.Nu inteleg de ce Hidroelectrica timp de 30 ani nu si-a decolmatat lacurile de pe raul Bistrita iar nivelul milului in lac s-a ridicat cu 1,5m creind probleme cu pinza freatica.De ce este necesar ca banii pentru cheltuieli sa fie trecuti aiurea la profit.Vedeti lacul de la Izvorul Muntelui ca arata jalnic de atata mizerie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.