Hollande despre acordul de liber schimb UE – India

Preşedintele francez François Hollande a declarat, într-un interviu publicat vineri de The Times of India, că speră ca acordul de liber schimb în discuţie între UE şi India să permită reducerea taxelor vamale indiene care reprezintă un obstacol pentru schimburile comerciale cu Franţa, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În Franţa, ca şi în India, dorim să relansăm creşterea economică. Dezvoltarea schimburilor noastre comerciale trebuie să contribuie la acest lucru. Însă, ca să spunem lucrurilor pe nume, taxele vamale din India sunt foarte mari în unele sectoare, de exemplu în industria agroalimentară”, a afirmat François Hollande.

„Miza acordului de liber schimb în discuţie între UE şi India este stimularea comerţului în ambele direcţii. El trebuie să fie echilibrat şi reciproc avantajos”, a argumentat şeful statului francez.

India şi ţările membre ale Uniunii Europene se află în negocieri din 2007 pentru a încerca să ajungă la un acord de liber schimb care ar creşte valoarea schimburilor bilaterale anuale de la 92 de miliarde dolari la 237 de miliarde până în 2015. India speră să încheie negocierile în sfârşitul anului 2011.

François Hollande, care încheie vineri o vizită de 48 de ore în India, şi-a exprimat joi regretul că schimburile comerciale bilaterale ating „abia” 8 miliarde de euro, cu mult sub obiectivul de 12 miliarde de euro stabilit de cele două ţări în 2008.

Potrivit şefului statului, companiile franceze investesc mult în India: „Ritmul a fost de un miliarde de euro pe an de peste doi ani şi alte proiecte sunt în perspectivă”, a subliniat François Hollande.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.