Horpoș contra Lucinschi și Pricop

Judecătorii au admis plângerea lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, și au decis continuarea anchetei în dosarul în care vizat este principalul acționar al firmei de construcții Straco, Alexandru Horpoș. Războiul dintre cei doi are ca miză patru milioane de euro. Într-un alt dosar, Lucinschi a fost trimis în judecată de DNA, alături de ginerele lui Traian Băsescu, pentru că ar fi încercat să-și recupereze banii prin șantaj.

Procurorii DIICOT sunt obligați de judecători să reia ancheta împotriva unuia dintre acționarii firmei de construcții Straco, Alexandru Horpoș, și a altor două persoane – Ruslan Romanciuc și Robert Cristian Boldea –, ca urmare a unei decizii a Tribunalului București. Plângerea împotriva acestora a fost făcută în 2013 de fostul partener al acestora în firma de construcții Genesis, Sergiu Lucinschi, fiul unui fost președinte al Republicii Moldova. Lucinschi reclama în plângerea depusă la DIICOT că din firma Genesis ar fi dispărut aproximativ patru milioane de euro, iar de dispariția acestor bani s-ar face vinovat în principal Alexandru Horpoș. Procurorii de la combaterea crimei organizate au clasat inițial dosarul în noiembrie 2016, însă Sergiu Lucinschi a considerat că ancheta este superficială și a făcut plângere la Tribunalul București.

„Admite plângerea formulată de petenţii SC Genesis SRL şi Lucinschi Sergiu împotriva ordonanţei nr. 180/D/P/2013 din data de 15.11.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, şi a ordonanţei nr. 6/II-2/2017 din data de 18.01.2017 a procurorului-şef serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală. Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror în vederea continuării cercetărilor“, au decis judecătorii de la Tribunalul București pe 29 iunie.

Sergiu Lucinschi, încătuşat

Lucinschi, judecat pentru șantaj alături de ginerele lui Băsescu

Conflictul Lucinschi – Horpoș a izbucnit public în 2015, când Sergiu Lucinschi avea să fie reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, sub acuzațiile de șantaj, trafic de influență și fals în declarații.

La scurt timp, în același dosar avea să fie pus sub acuzare, pentru complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații, și Radu Petru Pricop, avocat în Baroul București și în același timp ginerele fostului președinte Traian Băsescu.

Denunțul la DNA în acest dosar fusese făcut chiar de acționarul Straco, Alexandru Horpoș. Lucinschi și Pricop aveau să fie trimiși în judecată în același an, iar în rechizitoriu procurorii DNA susțineau că „în perioada decembrie 2014 – martie 2015 inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunțător în prezenta cauză) acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă“.

DNA susținea că prin plângerea penală depusă la DIICOT de Genesis, firma unde era acționar Lucinschi, de fapt, acesta din urmă ar fi dat conotații penale unor afaceri comerciale nerentabile, iar acțiunea de constrângere a lui Horpoș ar fi constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată.

De asemenea, spune DNA, Lucinschi i-ar fi promis lui Horpoș că va depune diligențele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

„În perioada decembrie 2014 – martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la același procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus“, susține DNA.

Procurorii anticorupție susțin că, sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz, la data de 17 martie 2015, în schimbul „ajutorului“ promis, Alexandru Horpoș a cedat către Lucinschi o creanță de două milioane de euro generată de un contract de împrumut fictiv.
Soluția semnării contract fictiv de împrumut a fost identificată de avocatul Radu Pricop, care, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi Sergiu, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor.

Prin acest document, întocmit la instigarea lui Radu Pricop, Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat lui Horpoș, cu titlu de împrumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

După semnarea acestui act, Lucinschi ar fi continuat să-l constrângă în același mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având același cuantum (2.000.000 euro).

Din această cauză DNA a disjuns în iunie 2015 un alt dosar în care este cercetat și un procuror de la DIICOT, Tudoran Remus Jurj, care este cercetat pentru complicitate la infracțiunea de șantaj. În documentele anchetatorilor, se afirmă că în perioada ianuarie 2015 – martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, avea în lucruri două dosare penale care îl priveau pe Horpoş. Pe parcursul anchetei, afirmă DNA, Jurj l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristi Ciuperca 6 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.