Hossu acuză lipsa de transparență a guvernului. ”A transpirat din partea Comisiei Europene”

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat, joi, că noua Lege a salarizării trebuia să fie gata, conform angajamentelor asumate în PNRR, în primăvara anului trecut.

Acest lucru nu s-a întâmplat  și au apărut între timp și alte probleme.

Există riscul ca salariile în sistemul bugetar să fie înghețate 2 ani – 2 ani și jumătate. Hossu a explicat, pentru B1 TV, cum s-ar putea ajunge aici.

„Problema cu Legea salarizării bugetare e că ea trebuia să apară de acum un an și jumătate. Termenul prevăzut în PNRR era 2023, primul trimestru. Din motive politice, se pare, s-a întârziat să apară legea respectivă.

Probabil va exista o întârziere și în decontare, pentru că proiectul de lege și finalizarea sa sunt legate de o anumită cantitate de bani pe care Guvernul ar trebui s-o primească, nereturnabilă, din cadrul PNRR”, a declarat liderul de sindicat.

„Cel puțin discuțiile cu Comisia Europeană care au transpirat până la noi… Că practic e o totală lipsă de transparență, Guvernul n-a pus în informare publică măcar o formă cât de cât care să permită luarea la cunoștință a ideilor sau intențiilor guvernamentale legate de acest subiect.

Dar ce știm sunt două subiecte asupra cărora Guvernul m-a ajuns la consens cu Comisia Europeană: Unul e coeficientul 1 – dacă e o valoare decisă politic, cum a fost în Legea 284, sau e salariul minim pe economie garantat în plată. Al doilea subiect de modul de aplicare a legii. Guvernul a propus aplicarea în același mecanism eșalonat pe 2-4 ani, cum a fost și Legea 153, care nici acum nu e finalizată în aplicarea ei, și Comisia cere aplicarea de la data în care se stabilește, dar aplicarea ei în integralitate.

Conform discuțiilor de la finele lui octombrie, a mai apărut, se pare, o problemă. A transpirat din partea Comisiei Europene că noua Lege a salarizării bugetare se va aplica când deficitul va scădea sub 5%, ceea ce înseamnă, la un pas de 0,9 puncte reducere a deficitului anuală, peste 2 ani – 2 ani și jumătate aplicarea noii legi.

Consecințele sunt că tot sectorul bugetar va avea probabil în această perioadă salarizarea înghețată”, a mai explicat Bogdan Hossu.

Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Da ce-ati crezut? Lapte si miere?

    Lapte si miere numai pentru hoti!!!

  2. Si…e acelasi guvern, dar, acum, format din partide pro-europene’! Ce bine ca am salvat democratia…

  3. latraii sindicali au prins glas,de 30 de ani auzim numai de Hosuu si de alalalt

  4. @ I-a explicat bă lu’ lider de sindicat careva că în sectorul privat salariile le dau patronii și că statul a vândut, a privatizat ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.