Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat, joi, că noua Lege a salarizării trebuia să fie gata, conform angajamentelor asumate în PNRR, în primăvara anului trecut.
Acest lucru nu s-a întâmplat și au apărut între timp și alte probleme.
Există riscul ca salariile în sistemul bugetar să fie înghețate 2 ani – 2 ani și jumătate. Hossu a explicat, pentru B1 TV, cum s-ar putea ajunge aici.
„Problema cu Legea salarizării bugetare e că ea trebuia să apară de acum un an și jumătate. Termenul prevăzut în PNRR era 2023, primul trimestru. Din motive politice, se pare, s-a întârziat să apară legea respectivă.
Probabil va exista o întârziere și în decontare, pentru că proiectul de lege și finalizarea sa sunt legate de o anumită cantitate de bani pe care Guvernul ar trebui s-o primească, nereturnabilă, din cadrul PNRR”, a declarat liderul de sindicat.
„Cel puțin discuțiile cu Comisia Europeană care au transpirat până la noi… Că practic e o totală lipsă de transparență, Guvernul n-a pus în informare publică măcar o formă cât de cât care să permită luarea la cunoștință a ideilor sau intențiilor guvernamentale legate de acest subiect.
Dar ce știm sunt două subiecte asupra cărora Guvernul m-a ajuns la consens cu Comisia Europeană: Unul e coeficientul 1 – dacă e o valoare decisă politic, cum a fost în Legea 284, sau e salariul minim pe economie garantat în plată. Al doilea subiect de modul de aplicare a legii. Guvernul a propus aplicarea în același mecanism eșalonat pe 2-4 ani, cum a fost și Legea 153, care nici acum nu e finalizată în aplicarea ei, și Comisia cere aplicarea de la data în care se stabilește, dar aplicarea ei în integralitate.
Conform discuțiilor de la finele lui octombrie, a mai apărut, se pare, o problemă. A transpirat din partea Comisiei Europene că noua Lege a salarizării bugetare se va aplica când deficitul va scădea sub 5%, ceea ce înseamnă, la un pas de 0,9 puncte reducere a deficitului anuală, peste 2 ani – 2 ani și jumătate aplicarea noii legi.
Consecințele sunt că tot sectorul bugetar va avea probabil în această perioadă salarizarea înghețată”, a mai explicat Bogdan Hossu.
Da ce-ati crezut? Lapte si miere?
Lapte si miere numai pentru hoti!!!
Ha, ha! Bucurațâ-vă-ț’ să nu vi le taie!…
Doamne ajuta !
Si…e acelasi guvern, dar, acum, format din partide pro-europene’! Ce bine ca am salvat democratia…
latraii sindicali au prins glas,de 30 de ani auzim numai de Hosuu si de alalalt
@ I-a explicat bă lu’ lider de sindicat careva că în sectorul privat salariile le dau patronii și că statul a vândut, a privatizat ?