Hotărâre. Români care nu vor putea vota la locale

Biroul Electoral Central a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024, nu-şi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an.

Potrivit documentului menţionat, în cazul alegătorului cu domiciliul în străinătate care şi-a stabilit reşedinţa în ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, acesta îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

De asemenea, hotărârea prevede că, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, alegătorul cu domiciliul în ţară, care şi-a stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială din ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Alegătorul, care îşi exercită dreptul de vot în acest caz, este radiat din lista electorală permanentă existentă la secţia de votare din ţară în a cărei rază domiciliază, la solicitarea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Totodată, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, alegătorul cu domiciliul în ţară care şi-a stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024 îşi va putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul.

„Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă.

În plus, proba reşedinţei se poate face şi cu dovada de reşedinţă, care constă în menţiunea privind reşedinţa înscrisă pe un document care va însoţi cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate şi cartea de identitate provizorie”, mai stabileşte hotărârea BEC.

Hotărârea adoptată de BEC se referă la aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Nu stiu daca daca am inteles bine, DIASPORA NU ARE DREPTUL SA VOTEZE…..
    Dar CNP-urile lor POT VOTA…..INTREBARE. RASPUNS DA, DAR, DESIGUR CU AXA RAULUI ABSOLUT = PSD+PNL+USR+ UDMR (DIN PIX)….GANGSTERILOR CRED CA CAM VA MANANCA IN KUR…

  2. De parcă ai pe cine vota ? Nu mai vteau să votez nici un ”rău cel mai mic” , nu mai vreau să votez genii a la Piedone , Cîrstoiu sau alții ca ei produsul mamelor sau taților care erau bine instalați in PCR sau Securitate. Acu copii lor sunt genii , dar ca să vezi țara se duce de râpă sub conducerea lor. Trebuie să terminăm cu tot felul de ”profesori unversitari” implicați și in gestiune și în politică . Nu merge ori faci cercetare și învățământ de calitate ori faci afaceri și administrație . Geniile nu au facut decât un singur lucru la paerfecție , ori ”genialii” ăștia sunt un fel de Nicolae Ceaușescu , le știu pe toate și nimic. Să ne uităm unde sunt Univeritățile românești în clasamente, ce publică și pe unde ? S-a format o pătură de indivizi cu diplome luate pe colțu mesii și acu îi vedem la lucru , românu vrea dorește pereți de diplome dar zero competență și experiență profesională, sau cădem in cazul lui Cîrstoiu , stau și mă intreb, ca profesionist care a pierdut zile și nopți citind în domeniul informaticii cum o fi să fii chirurg , profesor univeritar , manager, acționar la copanii private la care mai și lucrezi în timpul liber , iar acu devii și politician, ăsta când mai doarme , cred că Einstein este mic copil pe lîngă asemenea ”genii”. Nu sunteți sătui de aceste glume , ori face medicină și pregătește noua generați de medici, ori se ocupă de afaceri și administrație. Când învățăm lecția competenței , nu putem avea un Einstein la orice colț de bloc , ori securiștii tocmai modelelus ăsta îl vând de ani de zile.

  3. Să cităm din Constituție câteva articole și să vedem dacă se pupă cu hotărârea aleșilor:
    „Art. 7 – Românii din străinătate
    Statul sprijina intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii si actioneaza pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt.
    Art. 8 – Pluralismul şi partidele politice
    (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.
    Art. 36 – Dreptul de vot
    (1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
    (2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
    Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
    (1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.”

    Vă las pe voi dragi cititori să spuneți dacă o asemenea măsură e democratică sau nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.