”HOTEL TRANSILVANIA 2” ÎN DESCHIDEREA ”DRACULA FILM FESTIVAL”

Cea de-a treia ediţie a Dracula Film Festival va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria şi Centrul Cultural Reduta din Braşov.

Filmul care va deschide cea de-a treia ediţie este animaţia lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2, care va rula în avanpremieră naţională, miercuri 7 octombrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov.

În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puţin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monştri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi şi vampir. Aşa că, în timp ce Mavis îşi vizitează socrii umani (şi are şi ea parte de un şoc cultural), bunicul vampir Dracula îşi cheamă prietenii Frank,Murray,Wayne şiGriffin pentru a-l supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu ştie că tatăl lui Drac, foarte bătrânul şi morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află ca strănepotul său nu este de sânge pur şi că oamenii pot să stea acum la Hotel Transylvania, lucrurile o iau un pic razna.

”Hotel Transilvania 2”, în regia lui Genndy Tartakovsky

”Hotel Transilvania 2” își deschide porțile și oamenilor

Pe coloana sonoră a filmului veţi recunoaşte vocile lui Adam Sandler (Dracula), Andy Samberg (Johnny), Selena Gomez (Mavis), Kevin James (Frank), Fran Drescher (Eunice), Steve Buscemi (Wayne), Molly Shannon (Wanda), David Spade (Griffin), Keegan-Michael Key (Murray) şi Mel Brooks (Vlad).

Adam Sandler, Allen Covert şi Ben Waisbren sunt producători executivi, iar Robert Smigel semnează scenariul.

Dracula Film Festival este un festival competiţional – în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy – şi are 3 secţiuni: competiţie lungmetraj internaţional, competiţie scurtmetraj internaţional şi competiţie scurtmetraj românesc (DFF este singurul festival din România de acest gen care are o competiţie de scurtmetraj).

Şase scurtmetraje internaţionale se bat pentru trofeul “Little Dracula”

Orori, demenţă şi zombie în cele şase scurtmetraje străine selectate pentru cea de-a treia ediţia a Dracula Film Festival.

În Yayos (R: Roberto San Sebastian, Spania) un nepot îşi suspectează bunicul veşnic tânăr de lucruri necurate şi pentru a supravieţui va trebui să ia măsuri radicale, Thorn (R: Soichi Umezawa, Japonia) este o demenţă de zile mari, cum numai japonezii pot orchestra. O mamă încearcă să afle ce s-a întâmplat cu fiul ei adolescent. Singura conexiune între cei doi se dovedeşte a fi un cactus.

Inner World (R. Vivian Papageorgiou, Grecia) este un film despre obscenitatea capitulării în faţa presiunilor celorlalţi. Noua profesoară dintr-un sătuc izolat are cele mai une intenţii. Dar nici elevii ei, nici ceilalţi profesori nu o ajută să fie un bun educator. Soluţii nu prea există.

Zugar Zombie (R: Alexander Quezada, Brazilia), un film cu trestie de zahăr şi zombie, este, de fapt, o metaforă despre cum merg lucrurile în America Latină. Politica, zombie și plantația de trestie de zahăr sunt coordonatele. Molima este feroce, umorul este deplasat. Un film pe cât de cinic, pe atât de ilar.

în Ghost Train (R. Lee Cronin, Irlanda) doi fraţi îşi fac confesiuni despre dispariţia dubioasă a a unui prieten. La ani buni de la dispariţia unui prieten cei doi fraţi mai vizitează o dată parcul de distracţii abandonat în care s-a întâmplat incidentul. O decizie care se va dovedi cât se poate de nefastă. Acolo, în casa ororilor, ceva îi aşteaptă.

Maria (R: Guilherme Daniel, Portugalia) este o adolescentă cu nevoi speciale, sângeroase. Maria are nevoie de multe de la tatăl ei. Multe victime, pe care bărbatul i le livrează şi cu frică, dar şi cu regularitate. Însă brusc Maria începe să manifeste semnale alarmante de rebeliune dolescentină.

Juriul competiţiei de scurtmetraj internaţional este alcătuit din: Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic şi selecţioner al Festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen şi criticul de film Sebastian Ceolca.

Din competiţia de scurtmetraj românesc fac parte cinci filme – În ataş, Omulan!, Închirirez mansardă, rog seriozitate, Black Friday şi Vacanţă la ţară – care vor fi jurizate de către criticul de film Andrei Şendrea, Ana Nicolau, director general al Editurii Nemira, şi bloggerul Ovidiu Eftimie.

În aşteptarea noului sezon al serialului creat de Davind Lynch, preconizat pentru 2017, sâmbătă, 10 noiembrie, la Cinemateca Patria din Braşovva avea loc Ziua Twin Peaks. În cadrul acestui maraton, începând cu ora 17.00, vor fi difuzate patru dintre cele mai reprezentative episoade: Twin Peaks: Northwest Passage, Twin Peaks: Lonely Soul, Twin Peaks: Arbitrary Law şi Beyond Life and Death.

Închiriez mansardă, rog seriozitate în regia lui Sorin Tănase este o comedie neagră despre proprietari şi chiriaşi cu droguri şi aspirine, ale tinereţii valuri şi incidente care pot schimba radical destinul tuturor celor implicaţi într-un deces cu cauze dubioase. Un tur de forţă umoristic pur şi simplu spumos.

În Black Friday, semnat de Roxana Stroe, este vorba despre o zi ca oricare alta în Republica Socialistă România. Doar că unul câte unul şi doi câte doi cetăţenii încep să cadă seceraţi prin parcarea din spatele blocului. Cauza este ceva mult mai parşiv decât orice demenţă răzbunătoare.

Omulan! de Matei Branea aduce pe ecran un omuleţ mucalit, pragmatic şi aventurier, care pleacă prin cosmos în căutarea divinităţii. După o serie de întâlniri cu animale şi ecosisteme fantastice, nobila lui expediţie se împotmoleşte în amor şi alcool. O animaţie savuroasă şi tupeistă.

Vacanţă la ţară, în regia lui Andrei Tănase este povestea a doi adolescenţi care, lăsaţi la bunici, se plictisesc teribil. Cercurile misterioase din lanul de grâu le vor da un motiv de investigaţie, aventură şi oroare. O dramă despre sfârşitul copilăriei.

În ataş, pelicula lui Mircea Bobîna, prezintă istoria unui soldat din RepublicaMoldova, recent întors din Afganistan, care trebuie să-şi pună ordine în viaţă şi să-şi ajute fostul camarad de arme, internat de autorităţile sovietice într-un ospiciu. Dar realitatea 80-istă a Chişinăului începe să fie foarte elastică.

Competiţia de lungmetraj

În secţiunea de lungmetraj au fost selecţionate şase filme din Israel, România, Georgia, Slovenia, Ungaria şi Italia, producţii noi, dar deja premiate la importante festivaluri de gen.

“Sunt de-a dreptul entuziasmată de selecţia competiţiei – pe care am realizat-o cu ajutorul colegilor mei Alin Ludu Dumbravă şi Cristian Mărculescu – pentru că reuşeşte să confirme, într-o ediţie de criză, realizată doar prin efort local şi fără finanţare CNC, vitalitatea cinema-ului de gen est-european ce creşte şi devine o forţă de-a dreptul demonică. Nu mai e vorba de un cinema marginal, ci de unul de avangardă, de pelicule care se impun la marile festivaluri horror&fantasy. Avem producţii care ne arată că Europa de Est nu înseamnă doar arthouse hiper-intelectual, produs pe banii statului pentru festivalurile de autor pretenţioase, ci şi un fel de a face film de gherilă visceral, şocant, transgresiv, imaginativ. Acestor filme «zonale» li se adaugă două super-titluri din Israel şi din Italia, care fac înconjurul circuitului festivalier”, spune Anca Grădinariu, directorul artistic al Dracula Film Festival.

Juriul secţiunii de lungmetraj este alcătuit din Simon Boswell, compozitor de muzică de film nominalizat la premiile BAFTA, producător şi muzician, artistul Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) şi jurnalistul şi criticul de film Emanuel Lăzărescu.

În JeruZalem (2015,Israel), regizat de Doron Paz şi Yoav Paz, două tinere americane sunt ademenite de un student la antropologie, frumos şi misterios, într-o excursie la Ierusalim. Dar distracţia e brusc întreruptă atunci când cei trei sunt prinşi în mijlocul unei apocalipse biblice. Prizonieri ai vechilor ziduri din Oraşul Sfânt, cei trei călători trebuie să supravieţuiască îndeajuns de mult cât să găsească o cale de scăpare, în timp ce furia iadului se dezlănţuie asupra lor.

Pelicula a fost prezentată la Frightfest 2015, Sitges 2015, Fantasia 2015, Pifan Film Festival 2015, premiul publicului şi premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de film de la Jerusalem.

Be My Cat: A film for Anne – Un film pentru Anne (2015, România) este regizat deAdrian Ţofei. Obsedat să realizeze un film cu actriţa hollywoodiană Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene din film. Scopul său? Să i le trimită lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale şi actoriceşti.

Festivaluri: Fantasporto, TIFF Cluj, Bram Stoker Film Festival.

Landmine Goes Click – Cu piciorul pe mină (2015, Georgia), de Levan Bakhia, este poveste sumbră despre violenţă şi răzbunare ce confirmă că există o nouă generaţie extrem de talentată de regizori de horror în Europa de Est. Trei turişti americani traversează un peisaj dezolant din Georgia rurală. Zona e cunoscută pentru faptul că e plină de mine din timpul războiului. Dar acest pericol se dovedeşte a fi unul minor în comparaţie cu întâmplările de coşmar care urmează. O combinaţie de Deliverance cu Death and the Maiden şi cu nimic din ce aţi mai văzut până acum, filmul lui Bakhia porneşte în forţă şi nu se potoleşte nici măcar o clipă până la incredibilul cadru final.

Festivaluri: Frightfest 2015, Grossmann Fantastic Film & Wine Festival, premiul publicului la Fantasporto, Portugalia.

Idyll – Idila (2015,Slovenia), al regizorului Tomaz Gorkic, descrie o noapte de beţie. Zina, un fotomodel amator, pleacă pentru o sesiune foto în pădure, acompaniată de ambiţioasa Mia, de apatica Dragica şi de snobul fotograful Blitcz. În acel loc idilic, o banală sesiune foto se transformă într-o luptă feroce pentru supravieţuire.

Festivaluri: Grossmann Fantastic Film&Wine Festival.

”Idila”, povestea stranie a unei ședințe foto

Liza, The Fox-Fairy – Demonul Liza (2015, Ungaria) este realizat de Károly Ujj Mészáros. Liza e o asistentă naivă şi drăgălaşă, de 30 de ani, care trăieşte în Csudapest, capitala unei Ungarii fictive din anii ‛70, condusă după un sistem capitalist. Ea are grijă de Marta, văduva fostului ambasador japonez. În timp ce Liza îşi serbează ziua de naştere, Marta e ucisă de Tomy Tani, fantoma unui cântăreţ japonez din anii ‛50. Rudele victimei o încriminează pe Liza, iar sergentul Zoltan, însărcinat să ancheteze cazul, începe să se îndrăgostească de suspectă. După o serie de ghinioane inexplicabile din viaţa ei amoroasă, tânăra e convinsă că s-a transformat într-un demon din mitologia japoneză.

Festivaluri: Fantasporto (Marele Premiu al secţiunii pentru filme fantastice), Méliès-ul de argint pentru Cel mai bun film fantastic european, Cel mai bun film la Festivalul Filmului Fantastic de la Bruxelles, Cel mai bun film şi regizor la Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Madrid, Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Fantasporto.

”Demonul Liza”, convinsă ca s-a transformat într-un diavol japonez

The Perfect Husband – Soţul perfect (2014, Italia) este regizat de Lucas Pavetto. Viola şi Nicola traversează o perioadă dificilă. Relaţia lor de cuplu a fost pusă la încercare de un avort neaşteptat. Ca să depăşească această criză, decid să petreacă un sfârşit de săptâmână într-o casă veche din pădure, dar planul lor ia o turnură diabolică când în mintea unuia dintre soţi se insinuează o nebunie suspectă. Ceea ce ar fi trebuit să fie un week-end liniştit se transformă, brusc, într-un coşmar mortal.

Festivaluri: Fantasporto, Nola Horror Film Fest, New Orleans, Cel mai bun film de debut la Fantafestival, Italia, Cel mai bun film la Open Wound Horror, New Mexico, Cel mai bun film la Macabre Faire Film Festival, New York.

Dracula Film Festival este organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi prezentat de Viasat History.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.