Klaus Iohannis: Statul român a făcut progrese semnificative

De la obținerea independenței și până acum, statul român a făcut progrese semnificative. România este membru respectat al NATO și al Uniunii Europene, statut care ne oferă garanții de securitate la cel mai înalt nivel.

Sunt doar câteva dintre afirmațiile menționate în mesajul postat de Administrația Prezidențială cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. În mesaj, se mai precizează că „ecțiile trecutului capătă valențe mult mai profunde. Istoria Europei, căreia țara noastră i s-a alăturat după 1848 la procesele sale politice și economice majore, ne arată că exercitarea în mod democratic a suveranității, în concordanță cu valorile și drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltării popoarelor“.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României:

Sărbătorim astăzi un moment cardinal, proclamarea Independenței Naționale a României, „națiune de sine stătătoare”, așa cum o definea cu mândrie acum 147 de ani Mihail Kogălniceanu în fața membrilor Parlamentului.

Obținerea independenței României a fost o consecință a procesului istoric declanșat prin Unirea Principatelor din 1859, o etapă crucială în evoluția poporului român și a desăvârșirii unității naționale prin Marea Unire din 1918.

Atingerea acestui ideal a fost posibilă pentru că societatea românească a înțeles că doar în libertate deplină este posibil progresul spiritual și material al unei națiuni.

Astăzi, aducem un solemn omagiu înaintașilor noștri care au luminat parcursul națiunii române în cele mai complicate vremuri și cinstim memoria ostașilor români care s-au jertfit pentru îndeplinirea acestui vis al independenței. Cronica faptelor petrecute pe câmpurile de luptă de la Plevna, Grivița, Rahova sau Smârdan stă mărturie a curajului și a eroismului lor.

În contextul geopolitic actual, marcat dramatic de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin recrudescența politicilor dreptului forței în detrimentul ordinii internaționale bazate pe reguli și norme de drept, lecțiile trecutului capătă valențe mult mai profunde. Istoria Europei, căreia țara noastră i s-a alăturat după 1848 la procesele sale politice și economice majore, ne arată că exercitarea în mod democratic a suveranității, în concordanță cu valorile și drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltării popoarelor. Independența națiunilor este cheia de boltă a dialogului pașnic dintre țări și civilizații.

Evenimentele care au loc în prezent evidențiază relevanța menținerii suveranității statale, valoare fundamentală a oricărei națiuni, care trebuie în permanență întărită politic și economic, apărată cu responsabilitate și seriozitate. Independența și suveranitatea națională nu pot fi separate de libertate și democrație, care au nevoie să fie reafirmate zi de zi, prin acțiunile și opțiunile noastre. Fiecare generație contribuie la păstrarea lor, deoarece doar prin eforturile constante ale fiecăruia dintre noi putem fi siguri că drepturile și libertățile fundamentale și statul de drept rămân piloni pe care se dezvoltă armonios societatea noastră.

De la obținerea independenței și până acum, statul român a făcut progrese semnificative. România este membru respectat al NATO și al Uniunii Europene, statut care ne oferă garanții de securitate la cel mai înalt nivel, dar și o platformă solidă de colaborare cu parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, în vederea dezvoltării, precum și a consolidării stabilității și a rezilienței împotriva provocărilor contemporane.

În timp ce rememorăm istoria, este esențial să reflectăm la România pe care dorim să o construim pentru generațiile tinere și la ceea ce putem face în prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate și bunăstare.

Am convingerea că împreună, cu multă putere și curaj, ghidați de atașamentul profund față de valorile democratice, vom depăși toate provocările și vom asigura trăinicia realizărilor decisive din istoria noastră.

La mulți ani, România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

20 de Comentarii

 1. Nu mai sunt eroi,nu mai sunt titani, unde te uiti numai serpi,viermi si termite,care se mananca unii pe altii,in media,in politica,in administratia statului
  Lacomia si ipocrizia conduc lumea…

 2. Acum depinde cum interpretăm pe acest individ și progresele semnalate de el ,că le-a făcut țară,in eșuare ,sau in ce ,in slugărnicie,sau pentru folosul și prosperitate cetățeanului român

 3. daca statul esuat ,saracit , distrus si poporul sclav fata de straini reprezinta progresele remarcate de presedintele tarii inseamna ca acesta „si-a jucat rolul” si este bucuros ca si-a atins scopul si se mandreste cu asta !!

 4. De la 1877 cand i-am invins pe turci alaturi de Rusia si am alipit Dobrogea pe care nu o aveam am facut progrese. S-a inventat masina, trenul, avionul, radioul, telefonul, televizorul si computerele… oho cat de multe s-au inventat si ce progrese am facut, zau iti sta mintea in loc!

 5. Statul român a făcut progrese semnificative de la obținerea independenței până când meșter cârmaciul l-a eșuat. Atââât!

 6. Mutul încă n-a fost cu trenul, să vadă ce progrese a făcut românia!…

 7. Romania a facut progrese, statul roman nu. Statul roman face regrese zilnic, conducerea statului foloseste cuvantul democratie pentru a-si indeplinii propriile interese. Democratia a devenit doar o „motivatie” pentru „cei alesi” sa-si rezolve datoriile. Un fel de perioada fanariota (dar in democratie).

 8. Nu te contrazici singur? Ai afirmat ca: Romania este un Stat esuat. In ce sens a facut progrese in esuarea in care ai adus Romania alaturi de plazmuitorii tai?

 9. Johannis are dreptate: statul român a facut progrese semnificative spre autodistrugere, disparitie de pe harta Europei.

 10. Omul este departe de adevarata realitate si viseaza cai verzi pe pereti.Atit NATO cit si EU nu ne-au adus nimic bun pt. tara si nici pt. romani.Cu NATO tara noastra a cheltuit foarte multi bani ca sa bage in toate fiarele vindute de americani si in plus darile pe care trebuie sa le pltim lor a trupelor NATO pe teritoriul Romaniei. Cit despre EU la fel ne-au indatorat bancilor straine ,si-au deschis magazine unde isi vind marfa lor si banii merg tot la ei,sintem obligati sa respectam tot ce hotarasc ei.Sa nu mai aud de banii care se tot lauda politicienii nostrii ca ii primim de la EU ,pt. ca de fapt sint tot din banii nostrii.Ei de fapt nu ne pot da nimic de la ei pt. ca nu produc nimicsi banii pe care ii au si ii tot invirt dintr-un buzunar in altul ,pacalind tarile europene ,sint din banii europenilor .

 11. un presedinte cu care imi este rusine. un ins care m a pacalit de doua ori. un nesimtitor. un tip caruia i a pasat doar de el si de persoana sotiei lui. s a ascuns in spatele muteniei lui proverbiale si si a vazut interesele. cred ca sunt prea gingas daca spun ca este antipatizat puternic de cel putin 6.5 mil de romani…linistit probabil de purtatorii de epoletii nevazuti ca nu i se poate intampla absolut nimic cu returnarea banilor din chirii sau cu problemele aproape penale ale sotiei in aceeasi speta cu casele famiGliei tipul a abdicat de la a mai lua pozitie fata de derapajele jigodiilor politice de la butoane. a preferat ca un caracter mic si enervant sa goleasca bugetul institutiei in lungi inutile dar extrem de scumpe calatorii. foarte ciudat este acceptat si respectat in lume dar injurat si criticat grosolan in tara. oare al cui presedinte a fost pana la urma? dupa mine ocupa ultimul loc in topul presedintilor de dupa ’90 in urma lui iliescu.

 12. A făcut progrese la furat și distrus tara, la vânzare tara pe bucăți, la aruncat fonduri din bugetul statului pentru un plimbăreț de lux cu partenera care nu reprezintă nimic pentru Romania decât partenera de viață și de vacante a ta plavane! Minciuni și pe continuitate, doar minciuni, escrocherii și înșelăciuni prin legi cu dedicație. Unde ești tu Țepeș doamne, sa ii tragi n țeapă pe toți acești escroci, mincinoși și hoți?!

 13. Statul, nu si Romania.
  Statul si-a perfectionat practicile si protocolul ce sta bine unei colonii.

 14. Klausica este un GUNOI SI UN JEG. NIMIC ALTCEVA O NULITATE

  CEAUSESCU ERA UN SEMIZEU PE LINGA PAIATZELE CARE S-AU PERINDAT LA COTROCENI DUPA 89.

  PAIATZE

 15. ”Klaus Iohannis: Statul român a făcut progrese semnificative.”
  Depinde in care directie.

 16. Un stat esuat care a facut progrese?!
  Numai judecata bunului Dumnezeu ne poate salva de ticalosii astia tradatori!

 17. A facut progrese la hotii si furaciuni, la lins la o America condusa de o leguma bolnava si la un stat criminal care sta pe teritorii furate de la vecini, condus de o caricatura de actor cersetor, o bravura cu care acest bolovan de la 3 coceni si gasca au saracit tara si populatia ei, ingrasand America cu munca si sudoarea poporului roman,tinut la sate si orase fara canalizari,apa curenta, cu WC-ul in fund de gradina,fara scoli,spitale,dar plin de biruri,puhoaie de incompetenti in primarii, sufocat de ploaia de biserici, cocioabe ridicate in disperare de sutanele nesatule, care ne provoaca scarba,ura si dispret..

 18. Nu avem strazi, nu avem sanatate, nu avem cai ferate, nu avem transporturi, nu avem industrie/antreprenori autohtoni, nu avem educatie, nu avem agricultura, nu avem 5 milioane de romani.
  Avem analfabeti functional, politicieni incompetenti si corupti cu 5-6 case din munca cinstita, avem penali care ne cer voturile.
  Jeguri de politicieni si votantii lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.