Hoți în sutană: Au dat o țeapă de zile mari

Mai multe persoane din judeţul Suceava, care se dădeau drept preoţi şi monahi, sunt cercetate penal după ce ar fi înşelat o femeie din Statele Unite ale Americii (SUA) cu suma de 400.000 de dolari, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu.

Potrivit acestuia, persoanele respective ar fi minţit-o pe femeie că strâng fondurile pentru a construi o grădiniţă sau o farmacie care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi.

Femeia din SUA a depus, în luna ianuarie a acestui an, o plângere la Poliţia Municipiului Rădăuţi, arătând că sumele respective de bani au fost virate, în perioada 2013-2021, în diferite conturi bancare.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, au desfăşurat activităţi investigative complexe şi activităţi de cercetare penală, stabilind că, la sfârşitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor cadre monahale şi personal ecleziastic, cu intenţia de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică. Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava. În aceste împrejurări, după ce ar fi obţinut încrederea persoanei vătămate şi ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădiniţe sau farmacii, precum şi alte cauze umanitare”, a precizat oficialul IPJ.

Infracţiunile ar fi fost coordonate de un bărbat de 44 de ani, care se afla în penitenciar. În urma investigaţiilor, „s-a constatat că persoana care şi-ar fi atribuit identităţile preoţilor, obţinând astfel pentru sine şi pentru complicii săi, în mod injust, aproximativ 400.000 de dolari americani, este un bărbat încarcerat în penitenciar”.

„Astfel, în perioada 2013- 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Suceava.

În acest caz au fost făcute 11 percheziţii domiciliare, dintre care şapte percheziţii la penitenciar, dar şi la imobile din municipiul Rădăuţi şi comuna Arbore din judeţul Suceava. Totodată au fost emise mandate de aducere privind partenerii acestuia la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

„În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, în incinta penitenciarului, au fost descoperite un telefon mobil, pe care bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor îl avea asupra sa şi mai multe înscrisuri care interesează cauza. De asemenea, şi de la celelalte locaţii au fost ridicate bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie. Prin ordonanţa din data de 20 august 2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de bărbatul bănuit de comiterea înşelăciunilor, respectiv persoana încarcerată, de 44 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată şi în stare de recidivă post-condamnatorie”, precizează Ionuţ Epureanu.

De asemenea, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte şase persoane pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, sub formă de participaţie a complicităţii.

În acest dosar, s-a dispus, totodată, reţinerea a două femei, de 31 şi, respectiv, 48 de ani, precum şi a unui bărbat, în vârstă de 36 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. pai daca un cetatean atrage bani ptr tara si atunci cand este incarcerat , trebuie felicitat ..!! banditii din parlament, sunt platiti sa atraga bani si n-o fac ..!! deci, nu mai puneti frana ” antreprenoriatului…!!si aici , este vorba de ” bani nerambursabili”, adica pe care n-o sa-i mai vedeti in veci..!

  2. Baftă!

    (prin 2018 PSD propunea 1 lege:
    „deghizarea si transvestirea…..pedeapsa cu detentia”)

  3. Multa valva, circ si publicitate negativa pentru o actiune juridica care inca e dubioasa, actiunile obligatoriu, trebuiesc efectuate in sanul justitiei si nu publicitate negativa cu rol de activitate intensa in ceea ce inseamna justitie! Daca personale nu sunt vinovate la final, cum se vor scoate astia din justitia masii publica?

  4. Dobitoacei inselate ca ultima natantoala ii era greu sa se informeze la BOR, la Patriarhie sau chiar la autoritatile ortodoxe locale, ca sa vada ce „hram” poarta cei care au inselat-o ? Chiar asa, totul doar prin telefon ?!

  5. Da voi credeți că e ușor să găsești personele potrivite pt donații grele? Meserie, taică, meserie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.