Hurezeanu: Lagarde le-a vorbit românilor ca sa audă miniștrii de finanțe

Emil Hurezeanu a comentat la Digi24declarația comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, care afirma într-un interviu că Troika (formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI) ar trebui desfiinţată prin eliminarea Fondului.

Ceea ce a provocat această declarație, spune analistul, a fost discursul șefei FMI, Christine Lagarde, susținut la București, la începutul acestei săptămâni.

Emil Hurezeanu afirmă că discursul nu a fost destinat românilor, ci miniștrilor de Finanțe din G20, la care urma să participe.

Christine Lagarde a pledat pentru „mai multă unificare” în Uniunea Europeană.

Șefa FMI „spunea că Uniunea Europeană a făcut un prim pas spre unificare, e vorba de controlul bancar, e nevoie însă de o treaptă superioară, care ar fi, în traducere, autonomia băncilor, chiar dacă sunt bănci străine. Și aici valabilitatea era în situația țărilor din Europa Centrală și răsăriteană, majoritatea țări care au filiale ale unor bănci străine”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Asta a deranjat-o pe doamna Reding, pentru că doamna Reding reprezintă un establishment bancar independent cu tot felul de idei fixe, establismentul bancar luxemburghez”, a mai spus analistul.

Uniunea Europeană, deși cere mai multă integrare, s-a abținut în vara anului trecut să facă acest al doilea pas, pe care îl cerea Christine Lagarde la București.

„E vorba doar de primul pas acum, băncile au un fel de supraveghere comună, se face prin Banca Centrală Europeană, inclusiv la nivelul aprovizionării cu bani. A doua fază însă nu vine. Și cu cât vine mai greu, FMI are mai multă treabă”, a conchis analistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.