Iarna car și vara sanie, varianta pe gaz

Preţul gazelor naturale în Europa pentru livrarea în această vară este mai ridicat decât pentru contractele din această iarnă.

Acest lucru indică faptul că regiunea este bine aprovizionată pentru actualul sezon iar viitoarea dificultate o va reprezenta refacerea stocurilor, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie şi martie se tranzacţionează acum cu aproape un euro mai puţin decât cele pentru livrare în iunie şi iulie, iar decalajul dintre cele două contracte s-a adâncit din ianuarie.

Diferenţa relevă faptul că traderii sunt acum din ce în ce mai încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare în această iarnă, în pofida volatilităţii care încă domină piaţa.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.

Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei, iar regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producţia de energie regenerabilă peste medie şi iarna destul de blândă au ajutat la menţinerea preţului gazelor.

Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze şi în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.

Totuşi, traderii monitorizează evoluţiile legate de exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Qatarului, care i-a informat pe unii cumpărători din Europa de reprogramarea livrărilor, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor pentru următoarea iarnă.

Posibilitatea unei veri extrem de călduroase înseamnă că ar putea creşte cererea pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiţionat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau puţin modificate, la aproximativ 27 euro pentru un Megawatt-oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Adica pretul a ajuns sa fie mai mare pe bursa vara, cand se umplu depozitele, si mai mic iarna cand se consuma din depozite? Iar la consumatorul final e mare tot timpul, pentru ca el consuma gaz din depozite cumparat vara la pret mare? Ca doar nu o sa cumpere furnizorii gaz la pret mic acum iarna ca sa ni-l vanda la pret mic, ca trebuie vandut mai intai cel din depozite care a fost cumparat la pret mare. Dar ar putea sa faca reincarcarea depozitelor inca de acum cu gaz cumparat la pret mic, astfel ca la anul sa vanda catre consumatorii finali la pret mic – dar sunt doua aspecte aici: costul depozitarii, si faptul ca chiar daca cumpara acum la pret mic ca sa umple depozitele, cine i-ar opri pe furnizori sa vanda in final gazul tot cu un pret mare, maximizandu-si profitul?

  2. Ai văzut Vladimir Vladimirovici că nu-i nimeni de neînlocuit?

  3. Adică 0,15 lei / kWh! Prețul calculat (Eon) perioada 21.10. 2023 – 21. 11 2023 a fost 0,685 lei / kWh!!! Deci de peste 4 ori. Scăzân care scăzând OUG 27 a rămas 0,2906 lei/ kWh adică dublu. Diferența statul România adică tot plătitorii de taxe. De ce se scad pe factură la aplicarea OUG 27 Kilowații / oră și nu banii? Să nu vorbim că la calcul se reiau perioade de pe factura de luna trecută cu minus dar valorile de kWh scăzute pe aceeași perioadă de timp
    din aceeași lună la factura din luna următoare sunt diferite. La fel la electricitate. Acolo ca să nu pară prea mari vin facturile pe perioade de timp diferite în jur de 2o zile. Protecția Cumpărătorului, Avocatul poporului, ce frumos sună democrația în România din UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.