Căldură în funcție de noroc

Iarna în România: unii se bucură de subvenții, alții deloc

În România există în acest moment 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc iar în ultimul an prețul acestuia a crescut cu 66%. O parte dintre aceste gospodării apelează la ajutorul dat de primării în cazul în care venitul mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei sau 1.082 de lei în cazul persoanelor singure. Restul trebuie să se descurce. Explozia aceasta a prețurilor a fost generată de campaniile foarte importante derulate de stat în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri. Defrișările continuă însă și azi iar în multe zone ale țării încă se achiziționează lemn de foc tăiat ilegal. Nicole Țucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), susține că acum metrul ster de lemn de foc costă 200 de lei în timp ce anul trecut acesta se vindea cu 120 de lei. Preţul lemnului variază în funcţie de puterea calorică şi de regiunea ţării, lemnul de foc fiind mai scump în zonele de câmpie sau deal. Un metru ster de lemn reprezintă circa 0,68 metri cubi. „De scumpirea masei lemnoase beneficiază în primul rând Romsilva (…), primăriile locale care administrează în jur de 15% din pădurile ţării şi cele 4.800 de companii din România care au ca activitate exploatarea forestieră”, a spus preşedintele ASFOR. O casă cu patru camere are nevoie de circa 20 metri steri de lemn pentru a trece iarna, cantitate pentru care plăteşte cel puţin 4.400 lei în vestul ţării.

Dacă o mare parte din consumatorii de lemn de foc trebuie să apeleze la piața neagră pentru a trece cu bine încă o iarnă, alte gospodării se bucură în continuare de subvenții. La energia termică de exemplu, primarul Gabriela Firea a declarat că Executivul va solicita Comisiei Europene o solicitare pentru prelungirea subvenției la căldură. ”Solicitarea UE e ca din aprilie România să renunțe la această subvenție. Dar cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare până în 2021, când se va elimina și bonusul de progenerare. S-ar putea crea cazuri sociale grave, chiar drame, în unele zone”, a spus Gabriela Firea la Antena 3. Edilul șef al Capitalei a declarat că a discutat această chestiune cu ministrul Energiei. ”Eu am vorbit astăzi (luni, n.r.) cu Toma Petcu, ministrul Energiei, care mi-a spus, de asemenea, că va discuta cu ministrul Dezvoltării, cu viceprim-ministrul Paul Stănescu, de asemenea, cu domnul prim-ministru pentru a trimite deja o scrisoare în care să informeze asupra faptului că România nu e pregătită în acest moment să elimine total subvenţia pentru energie termică atât în ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, cât şi subvenţia acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi să se amâne, practic, să se proroge acest calendar”, a mai spus Firea.

În ceea ce privește gazele naturale, de la 1 aprilie 2017, prețul de achiziție al gazului pentru populație este liberalizat dar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) mai are atribuții pe prețul final până în 2021. În acest moment, prețul final este format în proporţie de 50% din preţul mărfii, 30% din tarife de distribuţie, restul fiind tarife de transport, stocare şi marja furnizorului. De la 1 aprilie și până azi, factura la gaze a rămas neschimbată. Deși un fost oficial al ANRE a anunțat că de la 1 octombrie urma să vină o scumpire cu 5%, Autoritatea a amânat luarea unei decizii, motivând că mai are de calculat impactul preţurilor de bursă, dar şi cel al înmagazinării. În concluzie, marea majoritate a consumatorilor de lemn de foc nu beneficiază de subvenții în timp ce gospodăriile racordate încă la sistemul centralizat de căldură mai merg garantat încă o iarnă cu tarife purtătoare de subvenție iar consumatorii casnici de gaze naturale se bucură un preț stabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

7 Comentarii

  1. „În România există în acest moment 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc…”. Nu cred. Cate milioane de gospodarii sunt cu totul?

  2. Speraa ca in acest cuantum NU este inclusa si MINUSCULA INDEMNIZATIE DE HANDICAP: maximul ei fiind de 340 lei pt gr 1, platita desigur, cu o luna in urma!

  3. Dar pe cei care se incalzesc cu gaze si nu primesc nimic de la stat cu toate ca facturile sunt imense pentru aerul de pe conducta si presiunea minima? Adica totul pentru cei care stau la bloc din taxele tuturor si nimic pentru altii.Nu ne-a spus nimeni ca primarii si bugetul primariilor sunt numai pentru romanii de la bloc. Ar trebui ca ceilalti sa-si aleaga primari?

    • Noi cetatenii unui oras caruia nu ii dau numele ca sa apara comentariul, l-am prins pe fostul director locco al intreprinderii de gaze ca… aranjase sa furnizeze mai mult oxigen pe conducta, diferenta de plata urmand sa ii intre lui in buzunar. Se tot intreba o gospodina dc brusc i se dubla timpul petrecut langa aragaz pt a face aceasi …mamaliguta dimineata si cafeluta! Asa se descoperi cum se furniza o vreme scurta ce coincise cu lasarea frigului anul trecut oxigen dublu platit ca gaz metan. Se remedie iute pt o vreme de cca 2 luni si ceva, apoi ala smeker facu intelegerea la un nivel superior si iar se repeta furnizarea de oxigen in exces, iar cei ce il prinsera trebuira sa taca caci se inchinara marimii cui dadu din furaciune zeciuiala… cam astfel se organizeaza in falsa democratie spolierea cetatenilor contribuabili. Oficial e una, realitatea este alta, dar e bine sa incepem sa intelegem. Sper sa trec de cenzura

  4. Nedreptatea cea mai flagranta.Subventionarea bucurestenilor, de parca nu le-ar ajunge cat mulg in fel si chip aceasta tara. Cazuri sociale, adevarate drame sunt in toata tara asta, mai dureroase decat in Bucuresti, cauzate in buna masura tocmai de prestatiile jalnice ale capitalei.In orasul in care stau, primaria a desfiintat inca din 2002 ! toate centralele termice, asa ca fiecare nevoias are centrala proprie si plateste atat cat costa,sau sta in frig. Cum se poate aici, dar nu se poate cu nici un chip in Bucuresti ? Nu mai exista chiar nici un pic de rusine ?

  5. Necula are dreptate. Noi, cei cu centrale pe gaz ce facem,platim si pt noi un superpret la gaze si pt ceo subvenționați? Asta inseamna echitate pt guvernul socialist?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.