Să reducem săptămâna de lucru! Proiectul spaniolilor

Spania a demarat un proiect pilot prin care ajută IMM-urile din sectorul industrial să reducă săptămâna de lucru a angajaţilor, cu cel puţin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit, în încercarea de a creşte productivitatea, transmite Reuters.

Companiile care solicită ajutoare trebuie să pună la punct modalităţi prin care să crească productivitatea, astfel încât să fie contracarate depăşirile de costuri salariale, a precizat Ministerul spaniol al Industriei, într-un comunicat de presă difuzat vineri, în care prezintă programul de 10 milioane de euro.

Aceste îmbunătăţiri de productivitate ar trebui implementate pe parcursul unui an, iar companiile trebuie să menţină programul cel puţin doi ani.

Dezbaterile cu privire la aşa-numitul „model scandinav”, care susţine că productivitatea va creşte dacă programul de lucru este redus, nu sunt ceva nou, dar au fost reluate în perioada crizei COVID-19 în rândul companiilor, sectorului public şi politicienilor.

În primul an al proiectului, Guvernul spaniol va finanţa, parţial, costurile cu salariile ale companiilor care reduc programul de lucru şi va ajuta de asemenea la finanţarea programelor de pregătire şi a costurilor cu măsurile destinate îmbunătăţirii productivităţii.

Numai angajaţii cu contract permanent de muncă în regim full-time vor putea face parte din acest program, iar femeile ar trebui să fie reprezentate în funcţie de ponderea lor în forţa de muncă a companiei.

Cel puţin 30% din forţa de muncă trebuie să îşi reducă programul de lucru, dacă o companie are până la 20 de angajaţi, în timp ce în cazul firmelor care au între 21 şi 249 de salariaţi cel puţin 25% dintre aceştia trebuie să fie incluşi într-un astfel de plan.

Grupul spaniol de telecomunicaţii Telefonica le-a oferit deja angajaţilor săi oportunitatea de a lucru patru zile pe săptămână, prelungind un program pilot care iniţial a implicat aproximativ 150 de angajaţi, dar în schimb trebuie să accepte o reducere cu 12% a remuneraţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Ehe….Spania a fost si a ramas o mare Putere Coloniala….Cate tari vorbesc spaniola? Multe. Rumanu prost are doar Basarabia care vorbeste oarecum romaneste. Dar vrea s – o ia la el acasa, ca cica sunt fratii nostri!!!…Pai ce sa mai zica Spania despre fratii ei din Argentina, Mexic, etc,, etc.? Vor sa- i aduca pe fratii in Spania??? Nici vorba… D -aia zic eu ca Basarabia inseamna Blestem, Ciuma, Holera pentru Romania din cauza romanilor imbecili…..

  2. Se va reduce, oricum! Se tem si ei de cat se poate face prin robotizare si inteligenta artificiala. Ne pregatesc mintile pt a putea accepta asta. Globalism, unul care conduce tot, noi stam acasa si ne da cat sa nu murim. Si daca nu i te inchizi…iti taie tot, ca numai ai bani lichizi sub saltea. Trenuri fara conductori, robot pt.operatii, nu mai exista casieri, carne in laborator si numai e nevoie de zootehnie…si exemplele pot continua…slujbe cat mai putina. Dar…oamenii nu vor fi independenti, vor depinde de papusari…de castronul zilnic de orez

  3. Să ia modelul românesc!…de trei zile de lucru cu eficiență maximă!…acest model a fost probat tîmp de 8 ani! de către președinte și a dat rezultate foarte!…

  4. Prostii capitaliste !
    Eu cu ochii mei am văzut la noi o făbricuța franceză in care jos in hală lucrau numai roboții și sus la etaj dacă erau vreo 12 angajați … și tituși s-a închis cu toată productivitatea ei. Cu cît crești automatizarea cu atît cresc probleme în sfera comercial/distribuție pt că oamenii rămîn someri pe drumuri cu putere de cumpărare a produselor din piață = zero. Încercați să faceți un exercițiu de imaginație sf azi perfect posibil de fapt, și încercați sa trăiți bine (? scuze Base) într-o lume tehnologică unde sunt la muncă numai roboți și inteligențe artificiale cuantice … ?Asta-i tema de casă pt măine ! Noapte bună copii !???

  5. Fii serios bre! Iar ați început sa delirati! Așa ceva nu e posibil decât la bugetari, ca aia oricum taie frunze la câini.., Ori c-o frunza tăiată ori cu doua, productivitatea e aceeași …

  6. Reducand zilele de lucru se reduce consumul. De la masina proprie, transsport public, energie. Cresterea productivitatii este o prima faza, de fapt creste ritmul de lucru ce duce la uzura, stres, etc. Chiar daca la inceput se pastreaza salariile cu timpul vor scade. In tarile nordice cu iarna 6 luni, durata zilei mai mica poate aduce economii firmelor, dar nu consumului per familie sau individuual, dar in rest ramane de vazut.

  7. Poate nu stiati dar in franta, inca din 2000 saptamana se incheia vineri la ora 12. Referitor la robotizare are dreptate cineva mai sus, dai afara 10 oameni cu salariu mic sau mediu si angajezi 3 specialisti (care in total au salarii mai mari decat aveau aia 10) sa intretina si sa exploateze utilajele. Acestea sunt ieftine cand le cumperi dar au componente foarte scumpe cam ca multifunctionalele de pe piata le cumperi cu 200 de lei dupa aia un cartus de cerneala de schimb costa 100 de lei. In concluzie, in vest isi permit sa lucreze si 4 zile cu 3 muncitori pentru ca prfitul il asigura sucursalele acelorasi firme din estul esuropei unde muncesc sclavii pe salarii de nimic, vezi cazul dacia pentru renault!

  8. Horeca este in grea suferinta dupa 3 ani de pandemie si moda homework vs lockdown :unii nu mai prididesc cu conferintele la moda despre mediu (Sharm el Sheikh,Montreal) sa mai umple hotelurile ,altii nu mai stiu cum sa reumple carciumile (bistro-Franta, macar o cafea) iar Spania ,sanchi „cresterea productivitatii”de fapt se gandesc ca ” inca o zil libera,tolomacul nu sta acasa,se duce la carciuma”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.