Imbatabil. Puține alimente conțin atât de multe proteine și atât de puțină grăsime 

Puține alimente conțin atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Tonul este alegerea perfectă, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Nu cred să existe un aliment consumat mai des sub formă de conservă, poate doar sardina să-l depășească. Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săpt. Tonul ca atare, proaspăt sau congelat, este scump. Apoi trebuie să-l gătești corect: ca și în cazul cărnii, o bucată de ton gătită excesiv devine tare și înecăcioasă, greu de digerat, pentru că proteinele vor fi prea coagulate. Cu conserva nu-ți bați capul, e gata fiartă!”, spune medicul.

Deși în conservă se pun bucățile mai puțin nobile, medicul spune cănutrienții sunt la fel de valoroși: nu există pește de calitatea a-2a, tot hrănitor și bun este.

Cu un aport de 25% proteine, sub 5% grăsime și 0% carbohidrați, conserva de ton depășește oul, atât din punct de vedere al sațietății (ține de foame și satură), cât și al profilului lipidic (tonul nu are colesterol și grăsimi saturate). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!

Cu 110cal /100g, tonul este echivalentul caloric al pieptului de pui, ba chiar superior lui, având în vedere că nu există ton crescut intensiv. Pentru alimentația sportivilor și în cura de slăbire, conserva de ton e un produs imbatabil, nu sunt multe alimente care să conțină atât de multe proteine și atât de puțină grăsime. Plus toate mineralele din apa de mare!”, aratăBilic,

Tonul la conservă este “toppingul” preferat al tuturor salatelor de frunze,  dar merge de minune și în salatele de orez, cartofi, pizza sau paste făinoase. Și în sandvișuri se poate pune ton!

De asemenea, aceasta poate fi transformată într-o pastă, cu un pic de unt, măsline verzi, condimente, pe care să o mâncați cu bastonașe de legume proaspete.

Dacă ne săturăm cu legume și ton, facem și economie de calorii, ca să avem ce “să cheltuim” la masa de Crăciun”!, conchide Bilic.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

 1. Daț CE aveti cu Grasimea, domana Doctor ?

  S-a schimbat Directiva :

  Toate Grasimile „ie” BUNE, ca SI in Paleolitic … 🙂

  Iar TONuu’ NU „ie” fff Bun, dat fiind FAPTuu’ ca fiind un Peste MARE, haleste pe Aia Mai MICI si acumuleaza – similar Amatorilor Umanoizi de schimbat PreaDestulDeDes Parteneerii, TOATE Bacteriile, Virusii, Fungii …:) de la Partenerii Anteriori, ASASI TONuu;’Toate Otravurile din Lantul Trofic anterior … :)\
  Ca va prinsei AICI, demult aveam Intentia sa va rog Ceva !
  Sa va adunati mai multi Medici Nutritionisti AUTENTICI si sa il dati Afara cu Suturi SPATE-GIOS”, virtual, desigur, pe Forcenatuu’ Ala de Stroescu, cu Mizeriile lui Vegetale, cu care :
  Ia Greamezi de Bani de la Narozi sau InNaroziti cu Metoda Parsiva de a ambala in Afirmatii REALE, Ideile lui Criminale de DeGenerare Biologica expresa a Poporului, devenit si cu ALTE Medtode, BOBOR.

  Deja ma simt inconfortabil in Mijlocul BOBORului, deja ImProstit de Spiritul Cockallar-Manelist …
  Prin Otravirea BOBORului de catre Alde Stroescu, pen’ca NU este Singuruu’BOBORuu’ devine SI mai … BOBOR … 🙂

  IO as vota cu Sardinele, ca sunt MICI si daca le-a pescuit OMuu’, inainte de TON, OMuu’ ia mai putina Otrava decat TONuu’ …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.