Important: Ce se întâmplă cu plata pensiilor

Toate pensiile şi toate obligaţiile sociale vor fi distribuite aşa cum trebuie până la 15 aprilie, susţine directorul general al companiei Poşta Română, Valentin Ştefan, făcând referire la ameninţarea cu grevă din partea sindicaliştilor.

„Greva de avertisment a adus sub 10% dintre salariaţi. Deci sub 10% dintre salariaţii Poştei au fost în grevă de avertisment. Credeţi că poate fi o grevă constituită şi declanşată de sub 10% dintre salariaţii unei companii? Nici măcar toţi membrii de sindicat, toţi membrii SLPR nu au intrat în grevă. Deci de aceasta vin în faţa dumneavoastră, de acesta transmit acest mesaj de încredere pentru că sunt convins, pe baza acestor informaţii, pa baza acestor rezultate, că până la 15 aprilie toate pensiile, toate obligaţiile sociale vor fi distribuite aşa cum trebuie”, a spus Valentin Ştefan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a afirmat că miercuri este programată o mediere între companie şi sindicalişti de către ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. Valentin Ştefan a menţionat că ministrul Cercetării a mai reuşit să faciliteze medieri între conducerea companiei şi sindicat. Totodată, şeful CNPR a arătat că, în cazul în care se ajunge la o înţelegere, se poate semna în aceeaşi zi contractul colectiv de muncă.

Director Poştei a vorbit în cadrul conferinţei despre nemulţumirile sindicaliştilor din companie subliniind, însă, că sindicatul a fost invitat la discuţii de 47 de ori şi nu s-a prezentat decât de şapte ori, începând din luna decembrie a anului trecut.

„Contractul colectiv de muncă a expirat la 1 februarie. Conform legii, am demarat procedurile de negociere în luna decembrie. Au existat mai multe întâlniri. Noi am invitat sindicatul să participe de 47 de ori, sindicatul s-a prezentat de 7 ori în acest interval. Discuţiile au fost destul de sterile pentru că nu am reuşit să spargem această primă revendicare în care sindicatul solicita 250 de milioane de lei în plus la fondul de salarii. Noi le spunem că nu avem banii aceştia, compania chiar nu are, e o companie care se autofinanţează, iar pe de altă parte nu ne permite legea bugetului de stat”, a spus Valentin Ştefan.

El a explicat că sunt mai multe restricţii legislative, iar compania nu poate trece peste prevederile legale.

„Ce a ţinut de noi, şi anume creşterea fondului de salarii la nivel maxim, am făcut deja în ianuarie. Am crescut bugetul de salarii cu 106 milioane de lei, din care 56 de milioane au fost puse în creşteri salariale în luna ianuarie. Restul îi ţinem să vedem ce se întâmplă în vară: creşte salariul minim, cu cât creşte, câţi salariaţi vor fi impactaţi de acest lucru. Indiferent de răspunsurile la aceste întrebări, banii pe care îi avem îi întoarcem către salariaţi în măriri salariale. Motiv pentru care am propus sindicatului să maximizeze această libertate bugetară şi să ofere în medie o mărire de 250 de lei colegilor din companie, la discreţia lor. Adică cum vor să-i împărţim, aşa îi împărţim, acesta este bugetul, acesta este media, 250 de lei”, a declarat Valentin Ştefan.

Întrebat dacă există presiuni din partea companiei asupra sindicaliştilor, directorul general al companiei a afirmat că situaţia este alta.

„Această portretizare a Poştei Române şi a conducerii de Cosa Nostra, în care noi avem nişte reţele prin care facem presiuni asupra angajaţilor să nu îşi exercite un drept legal nu există. Vă spun că lucrurile stau fix invers pentru că, în general, liderii de sindicat nu s-au impus în faţa salariaţilor cu un ajutor real. Sunt oameni în companie care chiar au nevoie de ajutor, care chiar au probleme în a-şi desfăşura activitatea. Un lider de sindicat nu a venit să zică „avem o problemă la oficiul poştal x din judeţul y”. Nu, tot timpul problemele au fost următoarele: scoaterea din producţie pentru liderii de sindicat, că de fapt asta este problema lor cu CCM-ul, că nu am mai acceptat să fie scoşi din producţie aceşti salariaţi. Costurile cu scoaterea din producţie erau de aproximativ 3 milioane de lei în fiecare an. Cu alte cuvinte, compania plătea în jur de 25 de persoane, lună de lună, să nu vină la muncă. Avem un lider de sindicat care nu a mai venit la muncă de 10 ani. Este liderul de sindicat din judeţul Gorj”, a afirmat Valentin Ştefan.

El a declarat că liderii de sindicat au făcut făcut presiuni asupra angajaţilor să facă grevă de avertisment iar persoanele în cauză au depus plângeri despre presiunile sindicaliştilor.

De asemenea, el a afirmat că în cazul în care greva este declarată ilegală, toţi salariaţii care au intrat în grevă vor trebui să plătească prejudiciul adus companiei pentru ziua sau zilele de grevă.

Conform datelor prezentate în conferinţă, venitul mediu al unui angajat din companie este de 5.002 lei, care include salariul de bază, sporurile şi tichetele de masă, de 30 de lei pe zi. Compania are 6.200 de salariaţi cu salariu minim pe economie la 1 ianuarie 2024, din totalul de 21.500 de angajaţi.

Pe 20 martie, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul timp de două ore, în aproape toate oficiile poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de liderii sindicali.

Protestul a avut loc în intervalul orar 8:00 – 10:00, iar membrii SLPR şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au pichetat sediul central al Companiei Naţionale „Poşta Română” (CNPR). De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali au fost prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din 30 de judeţe.

În acest context, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat pentru AGERPRES că procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru declanşarea grevei generale la sfârşitul acestei luni, cel târziu la începutul lui aprilie.

Liderul sindical a reclamat, totodată, şi negocierile pe care conducerea Poştei Române le-a purtat cu Sindicatul Naţional Poştă şi Curierat (SNPC).

Principalele revendicări ale BNS şi SLPR vizează o creştere salarială de 400 lei net pentru angajaţii Poştei Române şi o majorare a sporurilor de loialitate cu un procent între 5% şi 10%.

Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care deţine 93,52% din pachetul de acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social al companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. He,. mă,. prostănacu,. Mai crezi că sunt bani de pensii in romania ? Chiar ești amorțit sau inconștient de nu realizezi in ce sferă trăiești ? Nu pricepi rostul ”flancului de sud est” ? Nu pricepi de ce ai in presă mizerii care de fapt nu privesc pe nimeni și nu sunt in legătură cu evenimentele actuale europene ?? Nu vezi cum ești montat și cum și de ce ți se trage zahărul cubic in față spre a crede in ceva care nu va veni niciodată ?? Incă nu știi cine ești și in ce fel de țară trăiești bre ?? Chiar in halu ăsta ai ajuns bre \??

  2. Parcă era dat dispărut prin China acest individ! L-au recuperat? Cât a valorat recompensa😉?

  3. Am mai scris din repet în legătură cu așa zis-a recalculare cu al 13-lea salariu, prime și ce pastele mamii lor mai scot pe gura: e strict pentru cocalarii de lux care deja incaseaza gras salarii sau venituri! Pentru pensionari, totul e deja băgat în calcul și cei care vor intra in pensie, vor intra cu toate in salariul pentru calcul!

  4. In Luna Mai 2024 sunt 6 zile libere ! Si nu stiu când vine pensia ! Trebuiesc de păstrat bani de mâncare din aprilie pana pe 15 mai 2024

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.