Împrumut record făcut de Ministerul de Finanţe

Ministerul Finanţelor a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020.

Emisiunea a fost structurată pe două tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.

Valoarea completă a împrumutului, dar şi dobânda, urmează să fie publicată cel mai probabil după închiderea bursei sau mâine dimineaţă.

În 2019 statul român s-a împrumutat în euro de pe pieţele externe de mai multe ori, recordul fiind stabilit în martie la suma aproximativ egală cu cea contractată în emisiunea de marți de 3 miliarde de euro.

Necesarul de finanţare al guvernului în 2020 se ridică la 86,9 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), precum şi a volumului datoriei de refinanţat în acest an, în sumă de 46,3 miliarde lei.

Din suma totală estimată, Ministerul Finanțelor vrea să atragă de pe pieţele financiare externe circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, precum şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale.
Deficitul bugetar de 3,6% din PIB din acest an urmează să fie finanţat în proporţie de cca 55% de pe piaţa internă şi cca 45% de pe piaţa externă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Poate ca asta e resursa sigura pentru pensii speciale, aceste imprumuturi puse in mai multe conturi sub numele „contributivitate pensii speciale”,de ce nu putem sa gandim si asa?! E pe model Grecia.

  2. de 4 ori mai multa oferta, ce dobanda le-a oferit Catu? s-a imprumutat ca pe PF la vreo 5%

    • Sa lasi finantele tarii pe mainile unui aiurit dovedit este o greseala capitala pe care o face Iohannis. Mandolina nu conteaza, este pe mintea ministrilor sai.

  3. O mai fi primit in contul sepcutei inca o oferta de nerefuzat. Niste rachetute, planorase, etc. jucarii scumpe. Dulapul merge pe sest, nici de cele de la sfarsitul lui decembrie nu s-a prea vorbit.

  4. Inchipuiti-va doroghie druzia ce uragan de regete, ce tzunami de acuzatii si ce jalbe in protzap la UE ar fi starnit acest imprumut, daca ar fi fost facut de guvernarea PSD.

  5. Astia se imprumuta, desi, parca avem o trezorerie prin Romania
    Mai e unu, jupanu pacilea care vb ca „nu e bsni4” i a prapadit scarbili de socialisti.
    RPai bine ma in decembrie dupa mos nicolae ,vinerea neagra multipla si craciun +anul nou , dupa ce s-au cumparat tone de produse nu s-au incasst ma TVA si accize ?Romania sta ib banii stransi la ciorap sau in colectarea perpetua.
    Sau trezoreria s-a mutat in skta tara si nu mai gasesc astia adresa?

  6. ,,În primul rând,doar băncile creează monedă.Deci statul nu poate crea singur monedă. Dar,în mod efectiv,înainte statul român utiliza Banca Națională a României, care e o bancă aparținînd …statului.Deci putea să se finațeze ușor. Dar această finanțare prin băncile centrale a fost interzis de Tratatul de la Masstricht ,în 1991. Înainte, statele se puteau finanța și prin băncile comerciale obținând,de exemplu, credite. Dar aceste credite ale băncilor comerciale au fost interzise de același tratat de la Maastricht.Statul nu se mai poate finața azi decît dacă emite obligațiuni care sunt adesea cumpărate de băncile comerciale și care permite finanțarea statelor prin…creație monetară.Pentru a regla aceste stări de lucruri s-a creat Pactulbine. de Stailitate și creștere (1997) dar nu a funcționat și Banca Centrală Europeană cumpără obligațiunile statelor aflate în dificultate(ex. Grecia, Portugalia, Irlanda,Italia).Cu alte cuvinte,România poate răscumpăra obligațiile deja emise-piața de ocazie sau secundară, dar cu taxe mari((6,5% pentru Italia , de exemplu)atunci când România putea să fixeze ea însăși o taxă mai mică(1-2%, de exemplu)pe piața primară. Dar cum nimeni nu împumută statele, acestea sunt obligate să plătească dobândă pentru ceea ce a împrumutat! Deci statele ca să poată împumuta trebuie să acceăte ca cineva să privească în bugetul lor propriu(mult mai mult federalism?) ceea ce înseamnă…sclavagism!

    • Toate bancile din lume apartin prin intermediari Vaticanului . Toate corporatiile statale se imprumuta de la Vatican .

  7. visul de ”aur” al romanilor este sa fie sclavii lui Traianus, cate ode, plus imnul de stat, de proslavire au compus ardelenii pt cuceritorul care le-a dus fii in lanturi la Roma?

  8. Ce nu se intelege? Vin tot felul de alegeri, iar jocurile politice se fac pe bani, au scapat sobolani in camara – dezmat si dezastru, e putin spus (asa ca dupa o petrecere la care tigarile de iarba au fost la discretie).

  9. Cât timp a imprumutat discotecarul nu v-a deranajat.
    Acum când Câțu imprumuta pentru a finanța cheltuielile statului – stabilite de catre regimul PSD prin legi!, ce nu va place?
    PSD a gândit cheltuielile bugetare pe baza de imprumuturi, nu pe baza de resurse existente, nici asta nu va e clar? Sa trăim bine pe datorie, ăsta a fost sloganul lui Dragnea-Orlando-Valcov-Socol.
    Când aduni la buget 60 mld de euro, dar stabilesti populist (prin legile aprobate in parlament) cheltuieli de 75 mld de euro (iar anul viitor vor fi 100 mld, apoi 140 mld!), ce soluție ai? Ascult.

    • Lasa ca vine cu cifre Mihai Neamtu de la PNL. Un individ mai complexat ca ardeleanul ala laudaros mai rar. Zice ca a invatat afara dar nu reuseste sa demonstreze ce. Ridicol si marunt individ!

  10. @Mircius: Nu gasiti pe forum un sustinator de PSD care vine cu CIFRE, cu Documente OFICIALE!
    NIMIC, fix cum fac politrucii populisti ai PSD la RTV sau A3 sau Romania 9 de la TVR-PSD!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.