În fieful lui Boc se colectează selectiv bătaia de joc. La preț majorat!

„În fieful lui Boc se colectează selectiv bătaia de joc. La preț majorat!“, scrie cotidianultransilvan.ro. 

„La Cluj, în fieful fostului premier Emil Boc e jale. Nu cu J mare ci cu un J gigantic de mare“, la capitolul colectării selective.

„Colectarea selectivă la nivel de persoane fizice și nu numai, este un deziderat demn de secolul XXI. Așa că, de la 1 iulie 2019, România s-a aliniat “civilizației” și a introdus obligativitatea colectării selective. Numai că, la fel ca în multe alte domenii, bravii noștri conducători au înghițit pe nemestecate gălușca înfundată pe gât de Bruxelles. Avem obligativitatea, dar nu avem mijloacele de punere în practică a acesteia. Adică infrastructura necesară, fondurile necesare pentru implementare și pârghiile legale de punere în practică a tot ceea ce presupune realizarea fundației pentru proiect.

Așa că de la dorință la faptă e cale lungă. Iar la Cluj, în fieful fostului premier Emil Boc e jale. Nu cu J mare ci cu un J gigantic de mare. E o debandadă la fel de mare precum Groapa de gunoi a municipiului, care funcționează pe o autorizație temporară și Groapa de la Pata Rât, o mizerie care se tot închide pe bani europeni de vreo 10 ani. Ambele se tot umplu și se tot aprind prin autocombustie înainte de atingerea limitei aprobate de Agenția de Mediu.

În iunie, cu surle și trâmbițe, administrația locală anunța demararea colectării selective. Teoretic totul era ca în povești. La blocuri urma să se colecteze selectiv la punctele gospodărești îngropate, pe patru fracții (carton/hârtie, plastic, sticlă și fracție umedă/deșeuri menajere), existând câte 4 recipiente frumoase din inox, subterane, lângă fiecare bloc. Operatorul de servicii de salubritate urma să ridice, cu mașini special dedicate fiecărei fracții, zilnic câte una din cele patru fracții. La case, același operator urma să împartă săptămânal, pungi colorate, saci speciali pentru fiecare fracție, tomberonul vechi urmând să fie alocat strict farcției umede (deșeul “casnic”). Ridicarea deșeurilor urma să se facă aproape zilnic, pe fracții, cu mașini dedicate pentru fiecare fracție.

Surle și trâmbițe, pliante frumos colorate (aproape la fel de frumoase precum autostrăzile trasate pe planșe de ministrul de Interne Ioan Rus prin 2015), anunțuri, explicații și speranțe.

1 iulie a trecut, iar realitatea e la ani lumină de colectarea selectivă. Visul lui Boc s-a transformat într-un coșmar. Pentru clujeni, nu pentru Boc. Nimeni nu mai știe nimic, Poliția Locală – Primăria – Garda de Mediu și cei doi operatori de salubritate trag din umeri și te plimbă de la Ana la Caiafa dacă ceri nu explicații, ci vreo lămurire simplă.

La blocuri, există câte un punct de colectare selectivă din 2 în 2 kilometri. Oamenii ar fi obligați astfel zilnic să își care sacul cu deșeuri la punctele respective. Iar când ajunge acolo, oricum îl lasă pe jos, întrucât gunoiul dă pe dinafară, frecvența de ridicare lăsând de dorit. Iar când se ridică deșeurile, ele se ridică cu aceeași mașină. Mai mult, diferite fracții sunt îngrămădite în aceeași mașină. La o adică ce mai contează din moment ce oricum, deșeurile vor ajunge la aceeași infectă groapă de gunoi din Pata Rât, unde orice e, numai colectare selectivă nu.

Dar unde sunt punctele îngropate de colectare? Mister! Important e că pe ele Primăria condusă de Boc a plătit peste trei milioane de euro! Concret, în vara lui 2017, municipalitatea a semnat un contract în valoare de 4,8 milioane lei cu Euriteh SRL, firmă care se obliga să monteze 100 de platforme subterane. Peste numai un an, Euriteh intră în insolvență. Ici colo, prin Cluj apar câteva asemenea platforme. Departe de cele 100 promise! Cu toate acestea, în toamna lui 2018 Primăria Cluj Napoca mai semnează un contract cu aceeași firmă, în valoare de 10,2 milioane lei, pentru montarea a încă 200 de asemenea platforme. ÎNCĂ 200 pe hârtie, pentru că faptic nici măcar jumătate din primele 100 nu fuseseră montate. Peste 3 milioane de euro aruncați pe 300 puncte subterane de colectare, dar, la 1 iulie 2019, în municipiu existau doar 70 ! Colectați selectiv și apoi plimbați-vă prin oraș cu sacul colorat!

La case, aceeași bătaie de joc. Operatorii de salubritate, ici colo, au aruncat peste gard sacii colorați. Unii au nimerit în iarbă, alții în piscine și pe alții i-a mâncat pisica sau câinele. La propriu! În cele mai multe zone, nici urmă de asemenea saci! Oamenii au început să colecteze selectiv, care cum a putut și apoi a scos sacii afară din curte, pe trotuar. Unde au și rămas, pentru că nici pomneală de respectarea programului de ridicare pe 4 fracții, promis cu tam tam de administrația locală. Oamenii nu mai știu nici când se ridică tomberonul vechi, umplut cu de toate. După vechiul program sau după cel nou, aferent fracției umede, doar că în tomberon nu mai e doar fracție umedă… Debandadă!

De fapt, la Cluj colectarea selectivă e o glumă bună atâta timp cât municipiul și județul își cară gunoaiele care UAT pe unde apucă. Cluj Napoca are o rampă provizorie, care mereu când se apropie de cota admisă de Agenția de Mediu, subit, intră în autocombustie. Și mai mistuie focul câteva mii de tone. Groapa de la Pata Rât, cea veche, e închisă lunar pe bani europeni. Autocombustia e contagioasă, așa că și ea se mai aprinde uneori. Și mai scade muntele.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor e o Fata Morgana, pe care Consiliul Județean, cu finul lui Boc, Alin Tișe, în frunte o tot construiește de vreo 10 ani azi mâine. Ba că a dispărut dealul, ba că executanții au intrat în insolvență, ba că au realizat lucrări de mântuială, ba că Fidicul Galben e verzui și cel Roșu e gri, ba că dirigintele Tahal cel desemnat de CJ Cluj pentru a superviza și verifica lucrările a închis ochii la nereguli…Mai un cip(cirip) 9, mai o plângere penală, mai o acțiune civilă, mai o refazare, mai o stație de osmoză, dar SMID (o afacere estimată inițial la peste 60 milioane euro plus TVA din care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 45,5 mil. euro) rămâne la ani lumină de Cluj. E sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. La fel de sublimă e și muțeala procurorilor, care pe latura penală nu au găsit nici o neregulă. O fi normal ca un SMID să se tot construiască din bani publici de aproape 10 ani ! Normal nu e, dar legal e din moment ce nu s-a găsit nimic ilegal !

În toată această debandadă de la Cluj, un singur lucru e sigur, concret și palpabil. S-A SCUMPIT GUNOIUL! De la 7,18 lei/persoană la 9,88 lei pe persoană. Fără fracții și neselectiv ! Motivarea deciziei administrației locale ține de costurile suplimentare ocazionate de introducerea colectării selective. Să mori de râs! Care colectare selectivă?!

Până la urmă, la Cluj, colectarea selectivă e ca și când ai visa la un drum Cluj – București în 2 ore cu trenul pe actualele șine sau ca și când la nivel național s-ar impune șoferilor să circule doar pe autostrăzi. Dar ce să vezi! Nu avem autostrăzi! Așa că tot ce le rămâne clujenilor e să colecteze selectiv bătaia de joc. În saci colorați, cu fracția umedă scumpită! Noroc că Boc s-a bătut cu pumnul în piept și a promis clujenilor că nu va da amenzi până situația nu va intra în normal. Adică nu va respecta partea cu sancțiunile din Lege, până ce nu va respecta partea cu punerea în aplicare a Legii. Apropos de Zegrean, Boc știe măreția Dreptului, doar a predat Drept Constituțional!“

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Aceasta este adevărata fatză a orașului „COMOARĂ” cu care se laudă EMILUT peste tot,gunoaiele nu contează TRĂIASCĂ UNTOLDUL că ne face cunoscutzi și din centrul orașului unde se desfăsoară cu decibelii la maxim nu se văd muntzi de gunoi de la PATA RÂT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.