În împărăţia gheţurilor şi zăpezilor austriece

Tirolul este o lume magică în care fascinaţia zăpezii şi a muntelui se confundă adeseori cu tradiţia imperiului austriac. O vacanţă în Tirol te atrage prin perle de rară frumuseţe, precum fascinantul Innsbruck, sediul reprezentanţei Împăratului Maximilian I, dar şi Valea Stubai, Seefeld, cu sutele de piste de schi printre păduri, Sankt Anton, regina sporturilor şi distracţiilor, cu peste 280 de kilometri de piste. Să mai adăugăm şi reţeaua de spa-uri şi centre wellness. Şi nu în ultimul rând, raportul extraordinar între calitate şi ofertă. O vacanţă în Tirol e de neuitat.

O metropolă în mijlocul Alpilor

La poalele masivului Nordkette pot fi vizitate monumentele din epoca imperială, se poate face shopping, dar, mai ales, sporturi de iarnă.

Innsbruck-ul, al cărui nume provine de la râul Inn, poate fi definit capitala Alpilor. Istorică reşedinţă a dinastiei Habsburgilor între 1420 şi 1665, dar şi sediu al Olimpiadei Europene de Iarnă a Tinerilor în 2012, ce se desfăşoară între 13 şi 22 ianurie, el este o vie metropolă în care monumentele Renaşterii se integrează perfect noilor opere de design. Mai mult, Innsbruck este proiectat către viitor, cu un dinamism extraordinar, datorită noilor generaţii de studenţi (are un campus universitar care strânge anual peste 30.000 de tineri) şi artişti. Simbolul oraşului este „Goldens Dachl” (Acoperişul de aur), o loggie cu un acoperiş aurit, de unde împăratul Maximilian I, care iubea extraordinar de mult acest oraş şi dorea să-l transforme în capitala oficială a Sfântului Imperiului Roman, saluta poporul. „Acoperişul de aur” este situat chiar la intrarea în fosta cetate. Astăzi simbol al oraşului, el a fost construit în 1420 şi dat în folosinţă cu ocazia nunţii Împăratului Maximilian cu Maria Bianca Sforza în 1494. Construcţia sa este legată de numele arhitectului casei regale, Niklas Turing, picturile murale au fost realizate de Jorg Kolderer, iar blazonul a fost atribuit lui Gregor Turing. „Acoperişul de aur” este considerat a fi una dintre cele mai frumoase realizări ale stilului gotic târziu din Europa. A mai fost folosit ca balcon pentru turniruri, jocuri şi festivităţi ale oraşului, dar întotdeauna a avut statutul de simbol al puterii lui Maximilian şi a Habsburgilor.

Acoperişul de aur

Fosta primărie şi „Turnul Oraşului” formează centrul arhitectural al străzii Herzog-Friedrich, situată în centrul vechi. Turnul Oraşului a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea peste vechea primărie (Rathaus) de către locuitorii Innsbruck-ului. Iniţial, Turnul Oraşului avea un acoperiş în stil gotic, în perioada 1560-1561, acesta fiind schimbat cu unul în stil baroc. Turnul nu a fost construit numai ca un turn de pază sau ca un turn cu ceas, ci şi ca un simbol vizibil al bunăstării şi puterii locuitorilor Innsbruck-ului.
„Casa Helbling”, aflată în piaţa centrală a oraşului vechi, este una dintre cele mai frumoase case din Austria. A fost realizată în stilul gotic târziu şi decorată cu stucaturi în stil rococo de către Anton Gogl în 1730.

Innsbruck-ul, ca o carte poştală de admirat

Cele două turnuri şi cupola masivă construite în stil baroc ale „Catedralei St. James” îţi dau impresia de măreţie.
Altstadt, vechiul centru medieval, cu clădiri vopsite în diferite culori, este cunoscut şi prin „erker”, balcoanele spre stradă cu ferestre arcate şi cu acoperişuri din ţiglă aurie. Deasupra intrărilor se află vechi steme comerciale, precum profilul unui animal sau forma unei pâini, care sugerau activitatea ce se desfăşura înăuntru. Renumit în acest sens este celebrul hotel cu restaurant „Goldner Adler”, şi azi în funcţiune din 1390, unde s-au oprit Goethe, Paganini şi multe alte celebrităţi. La parterul palatelor medievale se găsesc magazine cu creaţii ale tinerilor stilişti şi designeri locali, galerii de artă şi cafenele precum „Grüne Erde”, un paradis angelic pentru vegetarieni şi ambientalişti. Domul „St. Jakob” este o imagine iubită a locuitorilor din Innsbruck, iar în centrul lui tronează pictura „Mariahilf”, realizată de Lucas Cranach la 1500, păstrată în această catedrală alături de alte decoraţii baroce. Palatul Imperial, de la jumătatea anilor 1700, complet restructurat, operă în stil neobaroc, culminează cu „Sala Giganţilor”, cu lampadare enorme din cristal între frescele şi pereţii aurii ai clădirii. Cine vizitează Innsbruck nu poate să nu se oprească şi la „Tiroler Volksmuseum”, cât şi la „Hofkirche”, ambele bogate în opere de artă, cum ar fi 28 de sculpturi din bronz care reprezintă sfinţi şi suverani, personaje istorice şi mitologice, dar şi un cortegiu funerar ca un omagiu adus împăratului. „Hofkirche” include şi monumentul funerar al lui Maximilian. Dacă mergi pe strada Rennweg, treci dintr-odată din trecut în viitor, dând peste un impresionant cub de sticlă. Zgârie-norul în sticlă aflat de-o parte a Primăriei s-a integrat perfect în inima vechiului oraş, incluzând totodată şi un elegant hotel de cinci stele, „The Penz Hotel”.

Kaufhaus Tyrol, o construcţie modernă

Gurmanzii se pot opri pentru a degusta preparatele gătite de Alfred Miller, la „Schöneck”, sau într-un tradiţional „gaststube”, dedicat iubitorilor de vânat ca „Weisses Rossl”. Proprietarul de la „Bernhair Gruber” a transformat o veche cafenea din anii ’50, printr-o bucătărie creativă, într-un restaurant multipremiat, „Das Schindler”, ce oferă şi un program de jazz. În această mică metropolă a Alpilor se află nenumărate cafenele celebre, precum „Hofgarten Cafe”, „Sacher Cafe”, „Cafe Moustache”, „Treibhaus”, „Munding”, unde se adună o mulţime de studenţi, „Cafe Central”, deschisă în 1875, cu acoperişul său asemănător ciocolatei. Maria-Theresien este strada barurilor, precum „Jimmy’s”, „Blue Chip” sau „5th Floor” şi „360 de grade”, dar şi a faimoaselor berării, ca „Theresienbrau”, „11er Haus” şi „Stiftskeller”, a galeriilor de artă, dar şi a noului „Kaufhaus Tyrol”, cu vitraliile sale prin care străbate lumina soarelui, un proiect al secolului al XXI-lea, realizat de David Chipperfield, unde se desfăşoară şi o adevărată viaţă nocturnă.

De la snowboard la pistele vertiginoase de schi

Funicularul de la Hungerburger către Nordketten, semnat de Zaha Hadid

„Olympia Ski World” este o lume a divertismentului în marea arie a pistelor de schi din apropierea Innsbruck-ului, cu nouă telecabine pentru peste 300 de kilometri de piste şi skipass-uri. Datorită funicularului „Nordkettenbahn”, se poate ajunge din centrul oraşului la o înălţime de 1.911 metri şi apoi cu un altul până de 2.294 de metri, la Hafelkar. Turiştii găsesc toate modalităţile de a se amuza pe zăpadă, de la designul spaţial, conceput de arhitecta Zaha Hadid pentru funicularul de la Hungerburger, deschis în 2007, la un drink la cote înalte, la 2.000 de metri, la „Alpenlounge Seegrube Restaurant”, şi apoi din nou în vârful muntelui, cu toată adrenalina în acrobaţiile snowboardului, de la „Nitro Skylinepark”, în coborâre rapidă de-a lungul văilor Karine. O importantă întâlnire pentru marii sportivi este trambulina de la Bergisel, creată de asemenea de Zaha Hadid, cu care s-a deschis prima ediţie mondială a Olimpiadei de Iarnă a Tinerilor între 14 şi 18 ani, din orice parte a lumii.

Lumea cristalelor, suspendată între vis şi realitate

Lumea cristalelor Swarovski

În sud-estul Innsbruck-ului, situat chiar în mijlocul unui parc imens, se înalţă Castelul „Ambras”, construit ca locuinţă pentru Philippine Welser de către Ducele Ferdinand a II-lea, cu care se căsătorise în secret. Principele tirolez şi colecţionar al dinastiei de Hamburg a fondat colecţia „Ambras” şi a construit în castel un modern muzeu. Astăzi pot fi vizitate „Sala Minunilor”, care se găsea chiar şi în epocă, uimitoarea „Sală Spaniolă”, unde au loc numeroase concerte, şi „Sala Armelor”. Încântătoare, şi „Galeria de Artă”, cu peste 200 de portrete, cu semnături de la Lucas Cranach la Van Dyck, de la Tizian la Velásquez. Printre ele, şi portretul original al lui Vlad Ţepeş.

La mică distanţă de Innsbruck se află „Kristalwelten- Muzeul Swarovski”.

Muzeul Swarovski

Un gigant care scoate pe gură râuri de apă cristalină, opera artistului austriac André Heller, vă va da bună ziua chiar de la intrare. „Planeta cristalelor” oferă o proiecţie tridimensională. Cristaluri vindecătoare vă aşteaptă în sala „Kristalloskop”.
În interior se găsesc opere dedicate cristalului de artişti precum Hubert Aratym, John Brekke, Salvador Dali, Brian Eno, Hans M. Enzensberger, Keith Haring, André Heller, Ingeborg Lüscher, Niki de Saint Phalle, Fabrizio Plessi, Alois Schild, Susanne Schmögner, Paul Seide, Harald Szeemann şi Andy Warhol. „Domul de cristal” creează o sferă de culori şi sunete, datorită celor 590 de oglinzi montate în cupolă. În „Teatrul de Cristal” vă aşteaptă personaje din lumea basmelor. Galeria găzduieşte o colecţie internaţională de picturi şi imagini dedicate acestei lumi de Mirò, Chagall, Navratil, Pongratz, Tezak, Helmut Newton, Man Ray şi Giselle Freund. „Winter Wonderland”, realizat de designerul olandez Tord Boontje, explorează calităţile creative ale cristalului. Vizitatorul este transportat într-o lume fabuloasă, suspendată între vis şi realitate.

Regatul copiilor

Refugiul de la Jochdohle, o minune de inginerie ecologică în stil hi-tech

Pentru cei mici, este preferată celebra Vale Stubai. Aici părinţii pot să se relaxeze într-o meritată vacanţă hibernală. Copiii de peste 3 ani sunt cazaţi într-un „azil” de trei stele, unde iau primele lecţii de schi, unde se pot juca cu mascotele B Big şi Mini Big sau pot proba primele evoluţii la un „Boarderkross”, abia inaugurat. Din vârful Schaufelspitze, aflat la 3.333 de metri, cei mari se pot lansa în acrobaţii pe snowboard. Aici se află şi „Stubai Zoo”, unul dintre cele mai mari snow park-uri din Europa, cu o platformă panoramică, „Top of Tirol”. În vârful muntelui poţi întâlni refugii ca „Jochdohle”, născut dintr-un incredibil proiect de bio-arhitectură, care permite structurii din metal, agăţată parcă în echilibru pe un perete de rocă, să fie în perfectă simbioză cu natura.

Cu cei mici la schi la Gamsgarten, cota 2.620 de metri

Deşi ne aflăm în vârful munţilor, bucătari renumiţi oferă nişte cine fantastice, preparate, printre alţii, de David Kostner, la „Schaufelspitz”, un restaurant cald prin ambinaţa sa, cu un design ultramodern, în lemn şi vitralii, cu podeaua acoperită cu blănuri, inaugurat recent între pistele de schi, la 3.000 de metri. În 5 februarie va fi deschis pentru gurmanzi „Eisdrat Restaurant”, aflat la 2.620 de metri, specializat în paste italieneşti, preparate în casă. Un sommelier vă poate sugera vinurile pe care le puteţi combina la o fantastică cină cu lumânări.

Platforma circulară din oţel şi sticlă de la Gaistachkogl, care duce 3.600 de schiori pe oră

În toate aceste locuri se găsesc numeroase şcoli de schi pentru copii, unde cei mici se pot distra şi totodată învăţa limba germană. Ei pot schia, deoarece sunt 60 de kilometri de piste special amenajate. Pachetul de servicii de bun venit cuprinde numeroase produse sportive semnate „Disney”. Lenjeria pentru copii este decorată cu imagini din „Topolino”, iar în sala video şi de cinematograf imaginile curg în flux continuu. Pentru copii până la 10 ani se află un meniu rezervat special, care este gratis. Produsele sunt asigurate de către o asociaţie de agro-turism, precum iaurturile şi sucurile de fructe, cât şi numeroase preparate de fermă. Cei mici preferă să-şi aştepte părinţii în sălile de joc, clasate după vârstă, de la 5 la 15 ani. Totul se întâmplă la hotelurile „Erika Panorama Hotel” ori la pensiunea „Ladestatthof”. O atmosferă rustică chic o puteţi întâlni la „Hubertus Stube” sau la „Relais & Chateaux” Jagdhof. Ca amuzament, există un restaurant, „Schallerhof”, unde, în fiecare marţi, se poate mânca numai cu mâinile, pentru a devora un „stelze”, un delicos picior de porc la cuptor, sau costiţe de porc la tavă, creându-se astfel un spirit convivial. Printre felurile de mâncare vă sfătuim să vă opriţi la „bauernschmaus” (cârnaţi afumaţi şi cotlete de porc cu varză), iar ca desert, la „kiachl”, un fel de gogoşi cu un sos şi dulceaţă de afine. Cei care sunt vegetarieni nu sunt sfătuiţi să meargă în aceste locaţii, unde bucătăria este destul de copioasă şi grea, deoarece se mănâncă multă carne, de la cea de vânat, precum cerb şi alte animale de pădure, până la fondu de carne şi specialităţi tradiţionale austriece.

Paradisul schiului de fond

O plimbare cu trăsura cu cai pe zăpadă, la Seefeld

În Tirol întâlneşti sute de kilometri de piste de fond pentru profesionişti, dar şi pentru amatorii de weekend. Mai mult, aici există şi un campionat mondial unde sunt atribuite medalii.

La 25 de kilometri de Innsbruck se află nobilul Seefeld, care deţine titlul de „Best of the Alps”, cu piste de schi fond de 279 de kilometri, alături de Chamonix, Zeermatt, Cortina d’Ampezzo, St. Moritz. „Olympia Sport Zentrum”, cu imensele sale geamuri cu vedere către pârtiile de schi, este un adevărat regat al relaxării, cu o suprafaţă de wellness de 2.000 de metri pătraţi, nouă saune, săli pentru masaj, cabine pentru bronzat şi imense piscine cu ape termale. Dacă doreşti să te aşezi pe un şezlong şi să priveşti frumuseţea munţilor într-o zi cu soare, totul ţi se va părea dintr-o lume de basm. Tot aici se află şi o pistă pentru patinaj, una de petanque şi alta pentru eistock, un sport specific tirolez. Dacă adăugăm faptul că se găsesc nenumărate restaurante, cafenele şi o sală de cinematograf, veţi fi seduşi de propunere. Dacă schiul de fond nu vă incită, încercaţi pe pârtia de biatlon, alături de profesori specializaţi. Iubitorii de plimbări cu trăsuri sau în sănii cu cai vor fi încântaţi, deoarece frumuseţile munţilor sunt incredibile. În magazinele chic din oraş se găseşte o mare varietate de articole de sport, de primă clasă.

Ritter Oswald Stube la Seefeld

Hotelurile dispun toate de săli de fitness şi de gimnastică, de piscine şi saune. Restaurantele de la Seefeld sunt încântătoare, pentru atmosfera lor primitoare. Pereţii sunt îmbrăcaţi în lemn de pin sau de stejar, cu lămpi în stil tirolez, cu abajururi din pânză, care dau căldură interiorului. Aici se poate comanda un „tiroler teller”, cu diferite gustări din brânzeturi şi mezeluri, din viţel şi porc, printre care renumita şuncă de Tirol. Premiată şi multipremiată, de către „Gault Milau”, eleganta braserie „Ritter Oswald Stube”, deschisă în mânăstirea Klosterbräu, propune feluri rafinate, elaborate cu deosebită creativitate şi vinuri specifice zonei. Specialităţi: cotlete de miel cu miere şi nuci, supă de verdeţuri, friptură de porc sau de viţel, înăbuşită la cuptor, alături de mere coapte, păstrăv copt în cidru. Gustoase şi supele din ciuperci de pădure, cât şi bogatele frigărui de la „Seefelder Stübe”.

La St. Anton, sport şi divertisment

St Anton am Arlberg

Aproape de Kitzbühel, regina mondenităţilor sporturilor de iarnă, este St. Anton. În timp ce aristocrata Kitz este refugiul de iarnă al multor personaje din lumea artistică şi politică austriacă, dar şi al unor oameni cu mulţi bani, rivala sa, St. Anton, îşi revendică blazonul sportiv pentru cei tineri, cu magazine de modă şi de sport de ultimă generaţie. Şi totuşi, schiul s-a născut în urmă cu mai mult de 100 de ani la St. Anton. În 1901, Hannes Schneider, unul dintre primii maeştri de schi fond, a fondat „Skiclub Alberg”. Astăzi, acest prestigios club are peste 6.500 de membri din întreaga lume. Dacă la început pe aceste piste coborau pionierii schiului, acum ele sunt supraaglomerate de mii de iubitori ai sportului alb din Anglia, ţările scandinave, Olanda, Rusia, Italia, dar şi americani şi australieni. Funicularele merg de la 1.340 de metri până în vârful Valluga, la 2.851 de metri. Mai mult, zăpada domneşte în aceste ţinuturi de obicei până la începutul lui aprilie. Localitatea a găzduit campionatul de schi alpin în 2001. Există 280 de kilometri de piste de schi, 40 de fond şi 84 de schilifturi pentru urcat. Spectaclos, recentul funicular transparent, pentru Galzig, la 2.184 de metri, desenat de arhitectul tirolez Georg Driendl. Să mai adăugăm şi splendidele piste de snowboard, şcolile de schi, pistele iluminate până târziu în noapte, cele de patinaj, unde se practică şi curling, un sport de iarnă care se joacă pe piste de gheaţă.

Una dintre telecabinele de la St. Anton

Între 7 şi 18 ianuarie, doamnele beneficiază în toate hotelurile de o reducere de 50%, în programul „Ladies First”. Apoi, între 28 ianuarie şi 4 februarie, are loc „Săptămâna schiului”, în cadrul clubului „Alberg”. În 17 şi 18 martie se desfăşoară un Concurs internaţional de schi şi snowboard, între 13 şi 14 aprilie, turneul de volei pe zăpadă, iar în 21 aprilie are loc „Der Weisse Rausch”, o amuzantă coborâre în masă, pe schiuri.

Ischgl, zăpadă şi mondenitate

Silvretta Arena la 2.800 de metri

O localitate ce reprezintă un simbol al „dolce vita”. Sărbătoarea continuă. Pe schiuri şi mai ales după. Pentru întreaga noapte. O adevărată anomalie pentru stilul de viaţă austriac întâlnim în staţiunea de schi Ischgl, la graniţa cu Elveţia, numită şi „Mecca distracţiei”. Merită măcar o dată în viaţă să asistaţi la un fabulos concert într-o staţiune de schi, organizat cu staruri ale rock-ului internaţional. Anul acesta, în deschiderea sezonului, a concertat „Roxette”, iar în 13 şi 14 aprilie, atunci când soarele primăverii încălzeşte sufletele, se schiază în bikini. În faţa a peste 20.000 de spectatori, pe scena de la Ischgl au cântat Tina Turner, Elton John, Beatles, Gossip, Bob Dylan, Cranberries… La „Pardorama” se dansează de la ora 14.00 până noaptea, la fel şi la „Puznauner Taja”. „Mountain VIP Club” e un nou concept în inima pistelor de schi (cu parcaj rezervat în faţa telecabinei, cu acces în sala de prânz de restaurant privat şi cu ghizi pentru a descoperi cele mai trendy piste).

Snow Polo la Kitzbuhel

„Foc şi gheaţă” este traducerea lui „Feuer &Eis”, un local animat, decorat în sticlă transparentă, în culori calde, în care toată lumea se mişcă pe ritmurile muzicii, de la ora 21.00 devenind discotecă. Numeroase sunt restaurantele de patru şi chiar de cinci stele, nu tocmai populare. În mare vogă, şi discoteca „Pacha Club”. Motto-ul de la Ischgl este „relaxează-te dacă poţi!”. Dar, dincolo de distracţiile nocturne, Ischgl oferă şi piste extraordinare, precum aria de schi de la „Silvretta Arena”, ce include peste 238 de kilometri de piste, în majoritate medii şi dificile, între 1.800 şi 2.800 de metri, iar perioada în care se poate schia este de la sfârşitul lui noiembrie până la 1 mai, deoarece conformaţia munţilor în această regiune pare făcută pentru acest sport, cu piste la 2.500-3.000 de metri. Cabina inaugurată recent „Finbabahn”, cu scaune încălzite, e dotată cu bare de siguranţă automate, în special pentru copii. A început deja construirea unei alte faraonice cabine noi. „PlayStation Vita Ischgl Snowpark” e considerat unul dintre cele mai importante parcuri de iarnă din Europa, dotat cu 20 de telescaune, o pistă de schi cros, cu 14 parabolice. De la Ischgl se poate schia până la Samnaun, în teritoriul elveţian. La Paznaultal, lângă Ischgl, sunt alte zone renumite de schi: Galtür, Kapl şi See. Toate sunt organizate pentru familii, cu activităţi alternative pentru cei care nu schiază, cu imense parcuri de jocuri pentru cei mici, astfel încât ei au la dispoziţie „Sigi’s”, o lume a copiilor, unde pot fi întâlniţi maeştri specializaţi care îi învaţă să facă primii paşi pe schi. Pentru schiori sunt adevărate păduri de basm, cu piste uşoare. „Axionpark” e proiectat pentru tineri. Apoi poţi opta pentru „Pistenparadies”, cu 40 de kilometri de pârtii pentru coborâre, cu pârtii de schi fond…

Relaxare în cele mai faimoase spa-uri din Tirol

Termele de la Langenfeld

În Tirol se găsesc spa-uri cu blazon, centre wellness în care se îmbină tratamentele tradiţionale cu cele de inspiraţie orientală. În saune, piscine şi grote saline, se află maeştri specialişti în tehnici orientale, de la ayurveda la medicina chineză, de la yoga la masajele balineze, până la băile cu plante de munte, cu fân, cu miere şi la masajele cu pietre din Dolomiţi, dar şi cu ulei de măsline. Toate acestea se află în spaţii moderne, pline de lumină, într-un nou concept intitulat „Lans med”, care combină tratamente de detoxifiere, cu cele împotriva stresului şi terapiile kneipp. La „Going” din Kitzbühel se află mega piscine construite între roci, unde se realizează thalassoterapie şi ayurveda. La Hotel „Schwartzer Adler”, te poţi scălda într-o piscină exterioară, încălzită la 30 de grade, între zăpezi. În complexul „Aqua Dome” de la Langenfeld, apa sulfuroasă, curativă, bogată în sulfat de sodiu izvorăşte din munţii Ötztal şi în 17 săli de spa se fac ritualurile „Ajaran”, bazate pe înţelepciunea asiatică, cu petale de trandafiri şi talc de orez, dar şi cu pietre de la Ötztal. La „Grand Hotel Lienz” sunt combinate formule medicinale cu pachete individuale, pentru băi şi masaje cu plante de munte, în funcţie de fazele lunii, după un program tibetan.

Piscină cu apă încălzită la Bio Hotel Stanglwirth

La Finkenberg, la „Sporthotel Stock”, un spa ultramodern, pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi se găsesc 11 saune, 21 de cabine pentru doamne, bărbaţi şi copii, iar sub titlul „magia de la Zillertal”, peeling cu cristale de rocă, urmat de un masaj cu ulei cald de arnică, masaj cu plante medicinale şi cristale de rocă. Nu lipsesc nici tratamentele anticelulitice şi pachetele hidratante.
Pitztal este înconjurat de 50 de vârfuri de peste 3.000 de metri. Este staţiunea austriacă ce ajunge cu pârtiile de schi la o înălţime la 3.440 de metri, iar vârful are o înălţime de 3.768 de metri, peste 100 de kilometri de piste, totul aflat într-un minunat parc natural. Pentru cei mici se află un parc special, unde pot fi luate şi lecţii de schi, iar profesorii vorbesc, în afara limbii germane, engleza, italiana şi franceza. Pistele sunt luminate şi noaptea.
Între Innsbruck şi Kitzbuhel, şi Valea Alpbach este ideală pentru sporturile de airnă, cu cele 19 teleschiuri şi peste 100 de kilometri de itinerarii pentru schi fond.

Rafinate, dar robuste

Case şi hoteluri la Seefeld

Bucătăria tiroleză surprinde prin varietatea sa. Salamurile, şuncile, crenvurştii se fac după reţete care conţin şi castraveţi, ardei gras, verde sau roşu, arpagic. Bineînţeles, toate stropite cu un schnaps. După mezeluri urmează o supă de viţel cu o mare varietate de legume, care este servită cu găluşti de ficat, devenind „leberknodelsuppe”, sau „schwamerlsuppe”, o supă de ciuperci, servită cu „kasespatzle” (găluşti din brânză şi unt). După aceea, urmează fripturile de raţă, de cerb sau de căprioară la cuptor, acompaniate de găluşti de cartofi, dar şi ficat tirolez, cu „tiroler gröstl” (găluşti) sau un „tafelspitz”, rasol de diferite cărnuri, cu hrean amestecat cu măr şi fructe de pădure. La 1.000 de metri înălţime, una dintre specialităţi este „kratzerhof”, o mămăligă amestecată cu brânză de capră şi un alt fel de brânză, afumată, denumire luată după ferma în care laptele este strâns de la 200 de capre şi unde sunt preparate peste 50 de feluri de brânză, dintre care tipică este brânza de culoare gri, numită „graukase”. Tirolul este renumit şi pentru găluştile cu prune, cu mere, cu caise şi felurite fructe de pădure, dar şi prin tortul de Innsbruck şi „krapfen”, un fel de gogoşi umplute cu diferite dulceţuri sau marmeladă şi cu cremă de vanilie pe deasupra. Este cunoscută în întreaga Europă „Knodelfest”, în care sunt specialităţi cu şuncă, cu spanac, cu brânză, cu ciocolată, cu vanilie, cu caise, totul având un gust sublim.

Tirolezi în costume tradiţionale

Să mai amintim că la Kitzbühel lucrează unii dintre cei mai renumiţi bucătari din Europa Centrală: Bobby Brauer, de la „Petit Tirolia”, numit şi „şeful austriac al anului 2011″, care creează o bucătărie de inspiraţie franceză cu influenţe alpine şi mediteraneene. Pentru medaliile „Gault Millau”, specifice lumii gurmanzilor, pentru acest an, au fost deja selecţionaţi Andreas Senn de la „Heimatliebe”, Stefan Hofer de la „Neuwirt”, ambii fiind distinşi cu câte două stele. Dar competiţia gastronomică la Kitzbühel este în fiecare zi din ce în ce mai acerbă pentru o rafinată clientelă, fără pretenţia, totuşi, de a imita marile restaurante, dar punctând pe savoare, pe produse achiziţionate direct de la ţărani, cu brânzeturi ce au parfumul muntelui, de la „Johann Haas”, şi produse de carne ale lui Josef Miehlbacher, terminând cu alcoolurile rafinate, aromate de la Goerg Köch. De altfel, berăriile şi distileriile de alcool din fructe de pădure sunt tipice pentru Alpi, iar meseria este transmisă din tată în fiu.

Frumuseţea pârtiilor de schi din Tirol

Distileriile care produc schnapsul tirolez dau dovadă de o inventivitate fără limite. Totul a plecat din Evul Mediu, când ele aparţineau călugărilor şi alchimiştilor care creau acest elixir cu efecte terapeutice. O băutură cu un gust uşor înţepător este schnaps-ul de cartofi, la fel şi rachiul rafinat de pere Williams, „Christoph Kössler”, şi acela de mere, de la „Giggus Brennerrei”. Un alt rachiu specific, „krautinger”, aromatizat cu ierburi de munte, dar şi cel cu rara genţiană roşie, numit „hochwurtzner”.

În castelul „Starkenberger” se produc 14 tipuri de bere, premiate şi multipremiate. O experienţă interesantă pentru cei care vin aici este cea de a înota în bere. Şapte bazine sunt umplute cu 16 metri cubi de apă şi 100 de litri de bere.
În Tirol este aşteptată cu nerăbdare şi perioada pascală, când are loc sărbătoarea „Osterbock”, asemănătoare cu „Oktoberfest” de la München.

Schiori, opera lui Alfons Walde

Aşa cum Van Gogh a imortalizat magnificele nopţi înstelate în câmpurile de grâu, între anii ’20 şi ’30, Alfons Walde a pictat scene de sport de iarnă şi peisaje montane, acoperite de zăpadă, în stil impresionist. În acest an, la Muzeul din Kitzbühel se va deschide o nouă secţiune, distribuită pe diferite palere, dedicată acestui maestru tirolz, născut în 1821. Castelul Bruck, o fortăreaţă din secolul al XIII-lea, găzduieşte Muzeul oraşului Lienz, unde pot fi admirate operele pictorului tirolez Albin Eger Lienz, cunoscut şi sub numele de „pictorul ţăran”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.