În România Educată. Tavanul unei săli de clasă s-a prăbușit peste elevi

Incident șocant. Tavanul unei săli de clasă de la Şcoala Gimnazială Alămor din localitatea Loamneş, judeţul Sibiu, s-a prăbuşit, miercuri. Patru elevi au fost răniţi. Unul dintre ei a rămas internat. ISU Sibiu a anunţat că intervine de urgenţă la Şcoala Gimnazială Alămor, din localitatea Loamneş, acolo unde s-a prăbuşit tavanul unei săli de clasă. Acolo au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două echipaje SMURD, dintre care unul cu medic, şi maşina medicului de urgenţă.

”La momentul prăbuşirii, în sala de clasă se aflau 4 elevi, aceştia fiind răniţi uşor. Echipajele medicale i-au evaluat, elevii au vârste cuprinse între 11 şi 15, două fete şi doi băieţi, sunt conştienţi şi acuză dureri la membrele superioare şi dureri cervicale. Aceştia vor fi transportaţi la CPU a Spitalului de Pediatrie din Sibiu”, a precizat ISU Sibiu.
Explicație incredibilă
Tavanul fals al şcolii din satul Alămor, comuna Loamneş, a căzut, miercuri, peste patru elevi din cauza vântului puternic, fiind curent în clasă, dar şi a porumbeilor care ar fi pătruns fără să se observe, pe tavanul fals, contribuind la deteriorarea acestuia, a declarat, pentru Agerpres, primarul localităţii, Maria Greavu (PSD).

„Singura explicaţie îi vântul şi curentul care s-a produs prin deschiderea geamurilor şi a uşii. Şi într-adevăr în streaşină, ne-am uitat acum foarte atenţi, şi într-o parte şi în cealaltă în dreptul acestei săli de clasă, e o găurică acolo în streaşină. Şi probabil, prin acele două găuri, şi pe o parte şi pe cealaltă, s-a făcut un curent, uşile deschise, geamurile deschise şi în acelaşi timp am văzut că erau foarte multe excremente de porumbei. Aici a bătut foarte tare vântul. Eu şi astăzi, dacă stau afară, nu pot să vorbesc cu nimeni la telefon. Cred că vântul a fost la un moment dat peste 80 de kilometri la oră”, a explicat primarul Maria Greavu.

Potrivit primarului, în sala de clasă s-ar fi auzit un zgomot de la tavan, cu o jumătate de oră înainte ca acesta să se prăbuşească.

„Au zis că înainte cu o jumătate de oră, o oră, au auzit ceva, un pic de zgomot şi după aceea copiii au ieşit în pauză. Cred că şi copiii au trântit uşa, pentru că este o clasă cu care am avut o grămadă de probleme. Mai trânteau uşa, geamurile”, a mai spus primarul Maria Greavu.

Edilul a explicat că tavanul fals a fost montat în anul 2006 de o firmă, însă termenul de garanţie al lucrării, de doi ani de zile, a expirat.

S-a deschis un dosar penal

„În cauză, la nivelul Poliţiei Oraşului Ocna Sibiului, s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, respectiv distrugere din culpă, urmând a fi propusă soluţie legală prin unitatea de parchet competentă, în speţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter.Potrivit sursei citate, în clasa unde a căzut tavanul fals învăţau 12 copii. Patru au fost răniţi uşor.

„La data de 7 februarie, în jurul orei 12,00, prin apel 112, IPJ Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că plafonul din rigips al unei clase din Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII Alămor ar fi căzut peste mai mulţi elevi. La faţa locului s-au deplasat de urgenţă poliţişti şi echipaje medicale, constatându-se că cele sesizate se confirmă. Incidentul s-ar fi produs imediat după terminarea pauzei. În sala de clasă învăţau 12 elevi de clasele a V-a şi a VIII-a, clase comasate, efectuându-se cercetări pentru stabilirea numărului de persoane aflate în clasă în momentul producerii evenimentului. Patru elevi, două fete şi doi băieţi, au necesitat transport la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare, prezentând traumatisme minore”, a mai precizat Elena Welter.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sibiu a decis să mute elevii de la etajul I al şcolii în alt corp de clădire.

„S-a hotărât ca aceste clase de la etajul 1 din corpul afectat să fie mutate, de mâine, în corpul de clădire alăturat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, profesorul inspector Constantin Dincă.

Potrivit acestuia, clădirea şcolii unde a căzut tavanul fals a fost construită în 1936, aici fiind montat tavan fals în perioada 2006-2007. Această şcoală se află pe lista de investiţii din PNRR, susţine Dincă.

„În urma informaţiei primite, ISJ Sibiu a realizat o inspecţie tematică la Şcoala Gimnazială Alămor. S-a constat că tavanul fals al clasei s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 m pătraţi. Au fost surprinşi patru elevi, două fete şi doi băieţi, aceştia fiind în spatele clasei, tavanul prăbuşindu-se dinspre uşă către spatele clasei”, a transmis Constantin Dincă.

Şcoala este administrată de Primăria Comunei Loamneş. La această şcoală învaţă atât în clădirea veche, cât şi în cealaltă, mai nouă, „82 de copii, de la grădiniţă la clasa a VIII-a”, potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Sibiu, Constantin Dincă.

Primarul localităţii Loamneş, Maria Greavu, a declarat pentru Agerpres că nu ştie de ce s-a prăbuşit tavanul fals peste elevi şi că urmează să anunţe concluziile verificărilor.

Foto: sibiuindependent.ro
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. România Educata,
    Cimitirul te așteaptă! Sau spitalul după care, tot la cimitir ajungi! Investiții pentru furt cu dedicație care ucide copii! Felicitări guvernului plavan-orban-citu-ciuca-ursar care îi salvează pe elevi și copii de la un viitor negru de viață pentru viitor, oferindu-le o groapă costisitoare din bugetul părinților în cimitir!

  2. Sa-l asculte pe nea’Gheorghitza gheneral!
    Sa-si faca buncar in sala de clasa sa fie pregatiti de razboi. Scolile din România Educată arata ca dupa bombardamente. Le cade tavanul in cap.

  3. Haos Werner Iohannis, 7 Februarie 2024: „Sunt ingrozit. Din pacate, statul roman a esuat in misiunea fundamentala” numita pompos „Romania educata”!!
    Bravo, dle Haos!

  4. Cum în județul Sibiu?…nu se poate,acolo a fost inspector școlar unul pe nume werner…

  5. Nu are treabă cu România Educată (să tragă pe nas). Aici avem de a face cu România Lucrului Prost Făcut, idee promovată nemțeşte tot de dl. preşedinte.

  6. Daca lucrarea ar fi fost efectuata in 2007 de meseriasi tavanul nu se putea prabusi dupa 17 ani de la receptia lucrarii. Ca si in cazul contructorilor de la scoala din Odorheiu Secuiesc, autoritatile responsabile (inspectoratul de stat in constructii, proiectantu lucrarii, dirigintii de santier, beneficiarii) sunt responsabili de lucrarile facute de mantuiala care au ca rezultat asemenea accidente.

  7. Doamne ce primitivi sau ticăloși pot fi primari.Trebuie verificat dacă e corect proiectul, dacă e corect dacă e conformă execuția și recepția. Tavanul acela fals a fost insuficient prins în șuruburi!!! Tâmpenia cu porumbeii sau enormitatea cu copii care trântesc geamurile și ușa dovedesc cântă minte are primarul. Tavanul a fals trebuie să reziste la cutremur, nu să cadă dacă ușa se trântește involuntar de la curent de aer! Presupun că imaginea nu-i de la școală, fiindcă placa de rigips de tavan grosime 9 mm (să fie mai ușoară) are dimensiunea de 260X120cm și la ancorare se pun, nu ca în poză Profil rigips numai pe marginile plăcii ci și la jumătate adică la 130 și 60cm. O asemenea rețea de profile corect ancorată de tavan cu fiecare placa rigips prinsă în minim 30 șuruburi, câte 3X6 pe lungime + 3X4 pe lățime nu cade. Dacă la mijloc e stupizenia că licitația, inclusiv pentru o Școală sau Spital, o câștigă “Prețul cel mai mic”, de vină e legea criminală, și constructorul care a înjumătățit și folosit șuruburi de proasta calitate și lucrător slabi să iasă prețul oferit. ITM trebuie să fie prezent fiindcă acesta nu este Incident periculos ci Accident de muncă colectiv.

  8. Pai nu acolo a fost inspector general alde Verner presedintele actual? Buna carte de vizita are!

  9. Turistul national@ Era primar in acea perioada dar tot o branza, nu-l controla nimeni, il gaseai la tenis, ski sau golf.

  10. Câțuvencu, dac-ai știj cât de tare fug toți lefegii de la stat când e vb de răspundere și cum ridică din umeri cu un”nu știu, nu am fost acolo!, nu era în atribuția mea, n-am fost solicitat”etc și cât de meșteri la compuneri pot fi, gen „am fost împiedicat să ajung din cauză că șoferul nu s-a prezentat la serviciu” sau „nu pot fi eu responsabil pentru că ei n-au respectat indicațiile pe care le-am dat” samd.Eu am avut de-a face cu ei și sar cacangurii când e vb să obțina ceva.În schimb cânt solicitați pe chestii de serviciu, brusc, devin indisponibili, chemați la nu știu ce înălțime imperială locală care tocmai are nevoie de expertiza lor.Si au salarii grăsuțe, cam ca de polițist dar se plâng într-una că sunt stresați și au mult de muncă deși dacă dai buzna peste ei în birou, fac shopping online sau stau pe net.Asa că să nu te mai miri de drumuri care crapă-n doua luni, acoperise luate de prima briza și poduri căzute.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.