În timp ce teroriştii se aruncau în aer, o reclamă invita străinii să vină în Bruxelles

Deşi erau în stare de alertă de terorism de gradul 4 (maxim), autorităţile din Bruxelles au preferat, în locul unor măsuri excepţionale, să apeleze la fiţe de marketing, în care presa din întreaga lume, inclusiv CNN şi BBC, era acuzată că dezinformează în ceea ce priveşte pericolul iminent al unui atentat la Bruxelles!

Este vorba de un clip cu tentă turistică, difuzat încă din luna decembrie, în care belgienii răspund străinilor din diverse oraşe ale lumii la nişte telefoane plasate pe panourile publicitare din Bruxelles. Belgienii sînt întrebaţi dacă este adevărat că în Bruxelles sînt amplasate bombe şi dacă există peircolul unor atentate, iar ei răspund senini că e linişte, că situaţia din oraş este OK şi că tot ce au aflat străinii este doar dezinformarea presei internaţionale!

Concluzia: veniţi în Bruxelles că nu există nici un pericol! După atentatele de săptămîna trecută, acest clip s-a întors ca un bumerang împotriva autorităţilor din Bruxelles, devoalînd gravele disfuncţionalităţi ale sistemului de securitate din centrul Europei. Clipul poate fi vizionat integral la adresa http://www.therebel.media/watch_brussels_tourism_video_tried_to_dispel_islamic_terrorism_narrative_back_in_january_see_how_ridiculous_their_viral_stunt_looks_now.

Iată cîteva capturi semnificative din acest clip, în care subtitrarea reproduce dialogul dintre personaje. Prima întrebare pusă de un străin care apelează „telefonul stradal” este: „Did you see some people who are fighting with guns or bombs?”, adică „Spune-mi, vezi nişte oameni care luptă cu arme sau bombe?”:

Răspunsul dat de o belgiancă este: „Nooo! Oh, my god, no way!”. După care în clip apare acest carton pe care scrie că „mass-media internațională a portretizat oraşul ca zonă de război”, urmat de altul pe care este postată dorinţa autorităţilor de a schimba această percepţie („We wanted to change this perception”):

În următorul decupaj se aude întrebarea „Is it safe for this moment?” („E sigur în acest moment?”), iar o femeie răspunde: „Of course it’s safe, it’s very safe” („Bineînţeles că e sigur, este foarte sigur”):

În secvenţa următoare se aude la telefon o voce care spune: „I read on the internet that it’s dangerous to visit your city” („Am citit pe internet că este periculos să vizitezi oraşul tău”):

Răspunsul belgianului face din nou responsabilă presa pentru această etichetare despre atmosfera din Bruxelles, concluzia fiind „Don’t listen to CNN or BBC or anything else” („Nu asculta CNN sau BBC sau altele la fel”):

Ultimul cadru al videoclipului este cît se poate de semnificativ şi arată exact care era atitudinea autorităţilor belgiene. În loc să ia în calcul avertismentele primite de la serviciile secrete din alte ţări şi chiar cele transmise de media, autorităţile belgiene au preferat să această fiţă de marketing, folosind mesaje fermecătoare, ambalate în lozinci simpliste.

Practic, au folosit mesajele de tip ONG (structuri care colcăie la Bruxelles pe banii UE), în loc să întărească măsurile de securitate şi să lase serviciile de specialitate să acţioneze în baza avertismentelor foarte serioase care au venit din Turcia şi care-i indica chiar pe fraţii El Bakhraoui! Efectele acestei strategii s-au văzut în atentatele de săptămîna trecută.

CE S-A ÎNTÎMPLAT LA BRUXELLES ÎN ZIUA DE 21 NOIEMBRIE 2015, CÎND S-A TRECUT LA NIVELUL MAXIM DE ALERTĂ TERORISTĂ

Agenţiile de presă din toată lumea, preluate şi de cele româneşti, au relatat, pe minute, ce s-a întîmplat în Europa, şi mai ales în Bruxelles, în ziua de 21 noiembrie 2015, ziua în care premierul Belgiei Charles Michel a anunţat delanşarea alertei maxime de terorism. Revăzînd acum evenimentele din acea zi, vom vedea că, în acele momente, autorităţile au acţionat ireproşabil, punînd în alertă toate forţele care urmau să se implice în protejarea populaţiei.

În mod ciudat, după cîteva zile, cineva a decis că nu dă bine pentru belgieni ca lumea să vadă populaţia alertată, tancurile pe străzi sau evenimente publice anulate. Astfel, din decembrie a început difuzarea clipului descris mai sus, aruncîndu-se vina exclusiv pe CNN, BBC şi celelalte mijloace de presă din lume, uitîndu-se că însuşi premierul Belgiei a declanşat pe bună dreptate starea de alertă teroristă maximă!

Să revedem acum acele evenimente din 21 noiembrie 2015, aşa cum au fost preluate atunci de Ziare.com. Din păcate, renunţarea la procedurile specifice alertei maxime a favorizat producerea sîngeroaselor atentate de săptămîna trecută din Bruxelles.

21 noiembrie 2015: 12:30Premierul belgian Charles Michel a anunţat intrarea în vigoare a măsurilor operaţionale imediate pe patru axe, pentru a răspunde nivelului maxim de alertă teroristă de la Bruxelles. Alertă teroristă la Rotterdam: Primarul, dus într-un loc sigur.

12:40 – Primarii din Bruxelles şi Ixelles, Yvan Mayeur şi Willy Decourty, au recomandat închiderea tuturor punctelor comerciale aglomerate şi anularea evenimentelor de mari dimensiuni din regiune.

12:50 – Ministerul român al Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că OCAM – Organul belgian de coordonare pentru analiză a ameninţărilor – a ridicat nivelul de alerta teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifică „o ameninţare serioasă şi iminentă”. Staţiile de metrou au fost închise, trenurile periurbane au fost suspendate, iar meciurile de fotbal din primele doua divizii amînate.

13:02 – Centrul de criză belgian a solicitat anularea tuturor meciurilor prevăzute în acest week-end în prima şi a doua divizie a campionatului Belgiei. Este de aşteptat ca uniunea belgiană de fotbal să dea curs acestei solicitări, aşa cum a procedat şi în cazul anulării meciului Belgia-Spania, programat marţi.

13:30Primarul din cartierul bruxelles Molenbeek a decis să plaseze militari în faţa supermarketurilor Carrefour, Delhaize, Aldi şi Lidl. În Molenbeek se află o importantă comunitate musulmană, de unde proveneau sau cu care aveau legături mulţi dintre atacatorii de la Paris.

13:35Un concert programat pentru sambată seara, la Bruxelles, al vedetei muzicii franceze Johnny Hallyday, a fost anulat. Sala unde urma să se desfaşoare evenimentul are o capacitate de 15.000 de persoane.

14:05 – Presa locala scrie că, în urma unui raid efectuat vineri seara, poliţia belgiană a descoperit arme în locuinţa unui suspect plasat în arest. Suspectul a fost arestat joi în seria de raiduri de la Bruxelles şi este suspectat de implicare în atacurile teroriste din Paris.

14:57Toate centrele comerciale sunt închise în Bruxelles.

15:50Ambasada SUA la Bruxelles sfătuieşte cetăţenii americani din capitala belgiana să rămînă in interior, să evite locurile publice aglomerate şi să fie vigilenţi în legatură cu securitatea personală.

16:10 – În pofida recomandărilor autorităţilor, organizatorii celei de-a treia etape a Cupei Mondiale de ciclocross au decis să meargă înainte cu evenimentul programat duminică, la care sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de spectatori, anunţă presa belgiană.

16:17 – Comandamentul fortelor americane în Europa (Eucom) a interzis, sîmbătă, deplasările private la Bruxelles ale militarilor americani sau angajaţilor civili ai Apărării şi familiilor lor, în următoarele 72 de ore, după ridicarea nivelului de alertă la Bruxelles.

16:24Salah Abdeslam, cel mai căutat om din Europa, după rolul jucat în atentatele de la Paris, şi despre care se crede că s-ar ascunde în Bruxelles, ar fi pregătit să se arunce în aer, a declarat avocata celui care l-a ajutat pe acesta să fugă în Belgia. „Potrivit ultimelor declaraţii ale clientului meu, Salah ar fi foarte enervat şi ar putea fi pregătit să se arunce în aer”, a declarat avocata Carine Couquelet, citată de presa belgiană.

16:45Premierul Belgiei a declarat ca exista riscul comiterii unor atentate teroriste similare celor din Paris, cu mai multi autori si mai multe tinte. Premierul Belgiei: „Atentate ar putea fi comise in mai multe locuri, de mai multi indivizi”.

17:15 – Între timp, la Londra, în zona St. George’s Circus – Str. Blackfriars, traficul a fost oprit din cauza unei presupuse ameninţări cu bomba. Poliţia a operat arestări. Alertă la Londra: Trei bărbaţi reţinuţi într-o maşină cu număr de Belgia. La faţa locului au sosit politişti înarmaţi, pompieri şi ambulanţe, iar multe autobuze au rămas blocate în trafic din cauza măsurilor de securitate. În incident a fost implicată o maşină cu numere de Belgia.

17:55 – Forţele speciale belgiene au intervenit, sîmbătă, în jurul orei locale 15:00, în zona Grand Sablon din Bruxelles. A fost oprită o maşina cu patru persoane la bord. Nu se cunosc alte detalii, precizează presa belgiană.

18:20 – Revenind la incidentul de la Londra, poliţia metropolitană a precizat că totul s-a dovedit a fi, de fapt, un caz de furt de maşină, nu o ameninţare cu bombă. Autorităţile nu au vrut însă să rişte şi au intervenit în concordanţă cu nivelul ridicat de alertă de securitate din Europa. Incidentul ilustrează starea de nesiguranţă care s-a instalat în oraşele europene după atentatele de la Paris.

19:00Primăria Bruxelles a sfătuit patronii de restaurante şi cafenele din centru să închidă uşile la ora locala 18:00. Rămîne de văzut cîţi dintre aceştia au respectat recomandarea autorităţilor.

19:05Prezenţa unui mare număr de forţe de ordine pe străzile din Bruxelles a creat situaţii neobişnuite, precum cea surprinsă de Joris Marseille, care a postat pe Twitter imaginea unor miri care se fotografiază în centru, în cea mai fericită zi a vieţii, flancaţi de militari inarmaţi pînă în dinţi.

19:33Bărbatul cu bomba (sau centura cu explozibili) ar fi chiar Salah Abdeslam, cel mai cautat om din Europa, după rolul jucat în atentatele de la Paris. El ar fi avut în continuare asupra sa explozibilul cînd a fugit din Franţa în Belgia. Informaţia este în concordanţă cu o declaraţie anterioară a avocatei celui care l-a ajutat pe terorist să ajungă în Bruxelles: „Potrivit ultimelor declaraţii ale clientului meu, Salah ar fi foarte enervat şi ar putea fi pregătit să se arunce în aer„, a declarat avocata Carine Couquelet, citată de presa belgiană.

20:31 – La numărul de urgenţă 1771, lansat sîmbată de premierul belgian Charles Michel, s-au primit în medie 400 de apeluri pe oră. Au sunat în special cetăţeni îngrijoraţi, turişti, dar şi proprietari de restaurante.

23:30 Căutările au continuat pe parcursul acestor ore şi cu siguranţă nu se vor opri pînă cînd suspecţii nu vor fi reţinuţi. Locuitorii Bruxelles-ului s-au simţit sîmbată ca sub asediu, cu străzile împînzite de militari înarmaţi şi centrul oraşului aproape închis pentru public, iar starea de alertă va continua şi duminică, zi care se anunţă foarte grea, dacă e să le dăm crezare hackerilor din gruparea Anonymous, care au avertizat că pe 22 noiembrie Statul Islamic vrea să comită atentate în întreaga lume. Întîmplător sau nu, în Belgia şi la această oră se caută pe străzi un jihadist cu o bombă.

Sigur că starea de alertă teroristă a creat un disconfort uriaş locuitorilor din Bruxelles şi turiştilor aflaţi în capitala Belgiei, precum şi mari probleme financiare oamenilor de afaceri. Totuşi, trecerea de la starea de alertă din 21 noiembrie 2015 la euforia declanşată prin clipul despre care am vorbit mai sus este mult prea radicală, deşi motivul pentru care a fost declanşată alerta de gradul 4 nu dispăruse!

Imaginile de după atacurile teroriste de săptămîna trecută din Bruxelles au arătat că forţele de ordine şi securitate aproape că nu şi-au făcut apariţia multe minute după explozii! Cei care au considerat mai importantă transmiterea sentimentului de siguranţă către turişti, în dauna securităţii populaţiei, se pot considera vinovați de favorizarea teroriştilor, căci au fost ignorate toate avertizările primite de la serviciile altor ţări, precum şi cele venite din interiorul Belgiei, pe care chiar autorităţile belgiene le făcuseră publice din ziua de 21 noiembrie 2015!

Cert este că acel clip turistic prin care se dorea ca lumea să afle că la Bruxelles „totul este OK” a devenit acum pe internet o amară parodie la adresa autorităţilor din Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.