Încă un record negativ pentru Italia. A luat bani la 10 ani cu 7,56%

Trezoreria Italiei a împrumutat 6 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni. Randamentele cerute de investitori pentru datoria cu scadenţa la 10 ani au stabilit un nou record pentru Roma de la înfiinţarea euro. Curba randamentelor se inversează din nou.

Pentru 2,5 miliarde de euro în bonduri scadente în 2022, băncile au cerut un randament de 7,56%, faţă de puţin peste 6% la o licitaţie din octombrie, potrivit site-ului oficial. Pentru o sumă egală în obligaţiuni cu scadenţa în 2020, Italia a fost taxată de investitori cu o dobândă de 7,28%.

Se înregistrează din nou o invesrsare a curbei randamentelor, din moment ce investitorii au cerut mai randamente mai mari pentru scadenţele scurte. La trei ani, Trezoreria a împrumutat 3,5 miliarde de euro cu 7,89%, faţă de 4,9% în octombrie.

Licitaţia nu a suferit de lipsa cumpărătorilor, gradul de acoperire fiind similar cu cel de la licitaţiile anterioare, între 1,3 şi 1,5, în funcţie de scadenţă.

Randamentele au explodat în ultima lună, şi e deja clar că Italia nu mai poate continua foarte multă vreme să se menţină solvabilă la asemenea costuri, mai ales că în ultima săptămână s-a mai împrumutat la peste 7%, considerat prag critic. Bonduri şi certificate de trezorerie de 306 miliarde de euro ajung la scadenţă în 2012, însă necesarul de finanţare este mai aproape de 400 miliarde de euro pentru anul viitor, dacă sunt incluse costurile cu dobânzile şi cele cu deficitul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.