Încă un sistem de alertă pentru copiii dispăruţi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede implementarea sistemului Alertă Copil, cu scopul de a facilita găsirea copiilor dispăruți prin mesaje SMS de interes public și transmiterea informației prin mijloacele media.
„Ceea ce ne propunem prin instituirea sistemului Alertă Copil este să asigurăm distribuirea către populația dintr-o anumită arie de căutare, în funcție de decizia Poliției, a unui mesaj gratuit de tip SMS prin care dispariția unui minor este anunțată, alături de detalii pentru identificarea acestuia și de modul în care cetățenii pot contribui la efortul de căutare. De asemenea, ne propunem ca, printr-un regim stabilit de CNA în baza dialogului cu posturile de radio și televiziune, mesajele Alertă Copil să fie preluate și în mediul audiovizual. În sfârșit, site-urile de știri ale ziarelor și revistelor vor primi din partea Poliției o înștiințare specială de tip Alertă Copil, fiind rugate să distribuie informația în regim breaking-news”, prevede inițiativa legislativă a deputatului PNL.
Articolul 1 din proiectul de lege menționează că sistemul Alertă Copil va fi operat de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și prin inspectoratele pentru situații de urgență subordonate, în scopul transmiterii către populația din anumite zone geografice a mesajelor privind disparițiile de minori raportate Poliției.
Articolele 2 și 3 ale propunerii legislative prevăd transmiterea unor mesaje SMS de interes public, în zonele relevante căutării, fiind actualizate o dată la 12 ore. De asemenea, în cadrul mesajelor Alertă Copil, Poliția va anunța și modul prin care cetățenii pot ajuta la efortul de căutare, aceștia primind și informații pe care autoritățile le consideră esențiale pentru identificarea minorului dispărut.
Conform articolului 5 din proiectul de lege, site-urile de știri cu flux continuu, posturile de radio și televiziunile vor prelua mesajele Alertă Copil și le vor distribui, site-urile de știri fiind rugate să distribuie informația în regim breaking news.
Legea prevede organizarea unor campanii de informare de către MAI și Departamentul pentru Situații de Urgență, în vederea informării populației despre existența și funcționarea sistemului Alertă Copil.
Potrivit articolului 8, „în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege, Ministerul de Interne aprobă procedurile operaționale pentru implementarea prevederilor din inițiativa legislativă”
Ovidiu Raețchi susține că sprijinul cetățenilor este important în vederea găsirii copiilor dispăruți, iar autoritățile trebuie să verifice informațiile furnizate de aceștia.
„Cercetările ulterioare au dovedit faptul că indicații vitale despre localizarea minorilor răpiți au fost scăpate din vedere de autorități din cauza refuzului de colecta, a integra și a cerceta toate informațiile venite dinspre cetățeni. Este adevărat că, apelând la populație, anchetatorii pot fi confruntați cu un număr mare de ipoteze care trebuie verificate, ceea ce le va spori semnificativ volumul de muncă. Dar nu există alternativă la acest efort major când în joc este viața unui copil. Toate informațiile trebuie verificate temeinic și cu cât cetățenii se vor implica mai mult, cu atât șansele de reușită vor crește. Acesta este motivul pentru care un sistem similar este deja funcțional în Statele Unite ale Americii, de pildă, urmând să fie implementat și de rețelele sociale majore”, arată liberalul în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Deputatul PNL subliniază necesitatea instituirii unui cadru legislativ care să vizeze exclusiv sistemul de alertă în cazul dispariției minorilor, în contextul eșecului unor programe și proiecte în acest sens în anii trecuți.
„Tentative de instituire a unor sisteme similare au mai existat în România în ultimii ani. Totuși, ele au constituit un eșec, desfașurându-se sub forma unor programe și proiecte pilot, nu într-un cadru legal dedicat. Guvernul României a lăsat să se înțeleagă că va optimiza aceste sisteme nefuncționale – angajament deloc credibil după opt ani de stagnare și eșec. Un proiect legislativ care să vizeze exclusiv sistemul Alertă Copil este singura soluție funcțională”, mai arată liberalul în expunerea de motive a proiectului de lege.
Un astfel de mecanism pentru alertarea populației în legătură cu dispariția de minori există încă din anul 2011. Acest sistem se numește „Alertă Răpire Copil”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Eu stiu o familie din Dolj care un copil si o nepoata disparuti de 5 respecti 7ani.Aceasta familie merge si se roaga la bunul d-zeu ca in gresala sau cu intentie sa dispara si copiii magistratilor si politistilor care i-au umilit in acesti ani.

  2. Aruncati fonduri pe toate porcariile care se dovedesc ineficiente in loc sa destructurati prin lege toate aceste infractiuni,sa fie introduse in regim de urgenta privind securitatea națională! Degeaba bagati tot felul de porcarii daca nu exista intetes pentru aparare sau salvare! Efectiv,nu se mai misca nimic,nu se mai munceste serios in tara! Faceti o lege clara si corecta ca in aplicare sa fie tradi la raspundere reala toti incepand cu traficantii de fiinte,traficantii de organe,rapitorii de copii, judecatorii,avocatii,procororii plus toti acesti criminali! Niciunul sa nu scape! Dar cum sa ceri la complicii infractorilor sa faca o lege daca tot ei sunt principalii beneficiari ai resurselor adunate prin carausi?

  3. Pana nu veti pune oameni competenti, bine pregatiti profesional, testati periodic(macar o data pe luna), privind procedurile de lucru cu apelantii, puteti sa faceti 1000 de programe si proiecte, voi ii veti numii in fucntii tot pe PILE CUNOSTINTE SI RELATII, pentru ca salariile sunt mari si FRECATORI DE MENTA destui.

  4. Trebuie constiinta umana la toate nivelurile, civism, responsabilitate, educarea populatiei cu privire la profilul psihologic al perversilor si pedofililor in cele mai mici detalii si modul de manifestare in detaliu. Perversii si pedofilii vad o curva in femeia de pe strada, … in adolescenta vecinilor, … in propria sa sotie, transfera poftele lor perverse victimelor si chiar in fata autoritatilor fiind in instanta, transfera fantasmele si crimele lor SISTEMULUI CARE I-A CREAT SI I-A LASAT SA FACA CE VOR. PURTAREA DE ARME CU SAU FARA PERMIS SI FARA TESTELE PSIHIATRICE, CONSTITUIE PENTRU EI SIMBOLUL FALIC, SIMBOLUL PUTERII SI DOMINARII. CONSTRANGERI SI CONDITIONARI ALE VIETII DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE SI UN AVARISM EXACERBAT NUMAI PENTRU VICTIME SUNT CARACTERISTICI FOARTE DOMINANTE, IN SENSUL CA NUMAI PRIN ACESTE METODE POATE CONSTRANGE VICTIMELE PENTRU A CEDA. SANTAJUL, AMENINTAREA, CONDITIONAREA SUNT CARACTERISTICI IMPORTANTE, LAUDE CU RELATIILE PE CARE LE AU SI CUNOSTINTE BINE PUSE PENTRU A CREEA TEAMA VICTIMELOR SI SUSTINERE DIN PARTEA PRIETENILOR, IN CELE MAI MULTE CAZURI 90% ASA SI ESTE. SERVICII CONTRA SERVICII FARA NICI-O OBLIGATIE, STIL TROC „TI-AM FACUT AC. SERVICIU, POATE VREODATA IMI FACI SI TU…” – CAZUTUL IN CAPCANA,… SOTIILE ACESTORA CARE SUNT DEPENDENTE DE EI FINANCIAR, MATERIAL, … , IN GENERAL LE DEVIN COMPLICI CU SAU FARA VOIA LOR.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.