Formularul "600"

Independenții nu scapă de coșmarul celor 8.000 de lei pe an

Așteptată cu sufletul la gură de peste 200 de mii de contribuabili, prima ședință a Guvernului Dăncilă nu a rezolvat nimic în ceea ce privește problema taxării persoanelor care obțin venituri extrasalariale. Formularul 600 – Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern. Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate), se arată într-o informare a Executivului. Până în prezent au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.

Documentul nu spune însă nimic despre tot ceea ce se află în spatele acestei declarații: plata anticipată a contribuțiilor, eliminarea stopajului la sursă, nivelul plafonului de 22.800 de lei pe lună peste care toți „independenții” trebuie să plătească minim 8.000 de lei pe an, în patru tranșe. Până la finele anului trecut, un român cu profesie liberală plătea 5,5% CASS, 10,5% CAS și 16% impozit pe venit (calculat după aplicarea deducerilor legale). De la 1 ianuarie 2018 plătește: 10% CASS, 25% CAS și 10% impozit pe venit. În plus, este obligat să meargă singur la ghișeele ANAF să-și facă plățile celor două contribuții pentru că se elimină stopajul la sursă pentru CASS și CAS. Persoanele care au venituri cu puțin peste salariul minim pe economie, 1.900 lei/brut, sunt practic obligate să muncească 4 luni pe an doar pentru a plăti contribuțiile pentru sănătate și pentru pensie pentru că legea de azi spune că sunt buni de plată toți cei care au venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei pe an. Asta înseamnă 8.000 de lei pe an. Dacă venitul este mult mai mare, atunci respectivul contribuabil iese în câștig. Cine are venituri sub 1.900 de lei lunar brut, nu mai plătește cele două contribuții dar nici nu mai beneficiază de vechime în pensie și de asigurări de sănătate. În cazul în care optează pentru plata acestora, atunci venitul acela mic devine și mai mic.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel: CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei); CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

3 Comentarii

  1. sunt trei feluri de a minţii: să spui un neadevăr, să omiţi o parte din adevăr sau să raportezi procentual relativ sau eronat: articolul le face pe toate trei.plăţile profesiilor liberale sunt diminuate ( 10%- în loc de 16%) pentru CASS şi CAS plăţile sunt plafonate sau chiar eliminate( sub 22600 lei eliminate iar peste, limitate la 190lei/lună deci normale. la pensii sunt case de pensii separate în general, iar dacă nu sunt plafonate . Stopajul la sursă pentru profesiile liberale nu există, deci e o minciună el există la salariaţi şi eventual la pretinşii creatori de drepturi de proprietate intelectuală ( pseudoziaristi( culegători de informaţii fără analiză şi necreatori de opinie) , traficanti de influenţă (neam cu potentaţi), autori de studii de fezabilitate( inutile şi fără conţinut), in concluzie evazionişti, şantajişti, traficanţi de influenţă) , membrii CA şi AGA ( ai statului). dar pe aceştia nu-i plângeţi că iau bani degeaba şi îi plăteşte în final statul şi sunt în sume de miliaone de euro deci nu pierd ci câştigă în final, dar nu se pricep nici să-şi calculeze impozitul nou.chiar si ipoteticul impozit total de 8000 lei la venituri de peste 1-500000 este derizoriu.

    • Corecta analiza.
      Despre declarația 600 mulți propaga aberații cum ar fi cea cu stopajul la sursa.
      Când ministrul Misa a declarat ca una din soluții ar fi plata pe baza de cnp au sărit deontologii ca e aberant sa te duci cu cnp-ul la ghișeu. Dar nu la asta se referea ministrul ci la identificarea contribuabililor ( doar o parte din ei) pe baza cnp din declarația 205 și altele.
      Pe de alta parte in MF simplificarea și debirocratizarea trebuie impuși dinafara. Funcționarii ar mai inventa încă n declarații și apoi încă un birou, serviciu sau direcție care sa le gestioneze și eventual sa le complice.

    • corect ce spui; traim o moda a dezinformarii din cauza unor pseudospecialisti care au, totusi, acces la a scrie/ comenta in mass media desi sunt „beton” la cunostinte< cred ca si admin/ moderatorii sunt pe acelasi calapod.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.