Industria manufacturieră, în a cincea lună de contracție consecutivă

piața de capital
Industria manufacturieră românească și-a continuat contracția în noiembrie, reflectând cererea scăzută și pierderile de locuri de muncă, potrivit datelor prezentate în indicele BCR PMI, compilat de S&P Global. Indicele PMI s-a redus cu 0,1 puncte, la 48 de puncte, marcând a cincea lună consecutivă de declin, menținându-se sub pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție.
Un al doilea an de contracție pentru manufactură
„Este de anticipat că 2024 va fi al doilea an consecutiv de contracție pentru sectorul manufacturier din România”, afirmă Ciprian Dascălu, economist șef al BCR. Indicele PMI mediu pentru primele unsprezece luni ale anului a fost de 48,8, semnalând dificultăți persistente în sector. Producția și comenzile noi s-au contractat într-un ritm mai rapid decât în luna precedentă, iar cererea externă slabă continuă să reprezinte un obstacol major. „Cererea externă rămâne crucială pentru orice redresare semnificativă a sectorului manufacturier din România”, subliniază Dascălu, referindu-se și la contracția industriei germane, un partener comercial esențial.
Consecințe economice și probleme structurale
Contracția severă a producției din noiembrie a determinat companiile să recurgă la noi concedieri. În plus, volumul comenzilor nefinalizate și nivelul stocurilor reflectă cererea internă și externă insuficientă. Dascălu avertizează că poziționarea scăzută a României în lanțul valoric de producție contribuie la dificultăți structurale în sectorul manufacturier.
Industria, care contribuie cu aproximativ 20% la PIB-ul României, a avut o contribuție negativă de -0,5% la creșterea economică din 2022 și de -0,1% în trimestrul al doilea din 2023. Datele pentru trimestrul al treilea sunt așteptate în această săptămână.
Perspective
Deși 2024 ar putea aduce o revenire a industriei, aceasta va depinde în mare măsură de redresarea cererii externe, în special din Europa. „Cererea scăzută este cel mai probabil rezultatul unei combinații între încetinirea economică globală și lipsa produselor cu valoare adăugată ridicată fabricate în România”, explică economistul BCR.
Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România este bazat pe răspunsurile unui panel de aproximativ 400 de manageri de achiziții și reflectă cinci factori principali: comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții. Datele colectate începând din iulie 2023 oferă o imagine detaliată a stării sectorului, indicând provocările economice majore cu care România trebuie să se confrunte.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5008 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Exportul acestei industrii in Asia inceputa in anii 90 de Magy Thatcher, ba mai mult, inclusiv exportul tehnologiilor moderne de proiectare si fabricatie in China a fost actul demonic de vinzare si pauperizare a societatii occidentale si americane.

    Sistemul economic bazat pe sevicii nu este functional pe termen lung si implicarile economice si sociale sint falimentul lent si distrugator, dar mai nou si insecuritatea pietei.

    Solutia pe termen scurt – taxe pe importuri si readucerea treptata a industriei in Europa.
    Preturile pe piata interna vor creste la fel ca si salariile, dar important este puterea de cumparare a salariului si nu valoarea sa absoluta.

  2. @Buslega „a fost actul demonic de vinzare si pauperizare a societatii occidentale si americane. ”

    – a rasei albe;
    intre timp rasa alba care promitea atatea A DEGENERAT,
    au ajuns de la egal la egal cu rasa neaga si cu rasa assiatica
    (altele nu exista)

  3. „Negociatorul” sef USR salvator Ghinea de stat in patru labe si aprobat tot ce i-au cerut sa inchida raspuns sec Da aprobator.
    Salvati la USR pare sa se refere la opus. Cele mai mari preturi din UE.
    Mai era Frontul Salvarii Nationale ce cat a salvat se stie.

    Ce industrie de raxboi visa Ciuca general prim ministru, americana, germana, sud-coreeana, suedeza etc

  4. Industria germana este in criza si nu se preconizeaza sa-si revina in 2025. Nu pot fi ferite de efecte in cascada economiile europene conetate, direct sau mai putin la cea germana. In conditii de grevele generale anuntate de la fabricile concernului Volkswagen nu sunt semne sa se stinga dupa prabusirea vanzarilor din domeniul auto.

  5. @Buslega
    Taxele pe importuri sunt solutii”excelente”, regurgitate de”specialisti” tip SNSPA. Nici o industrie nu se va mai intoarce in vest pen-ca salarii si pretentii mari. Basca resurse si energie scumpe, scumpe. UE e cazuta in caputz precum stapanu’ de peste garla. Chestie de ABC economic. Corporatiile multinationale au mancat vestul pe paine.
    PS Cat crezi ca ar costa un Aifon facut cap coada in SUA? Un rinichi, doi rinichi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.