Inflația: Dacă voi nu o vreți, noi o vrem!

Ernest Hemingway considera că primele două remedii universale contra dificultăților la dispoziția politicienilor și economiștilor oportuniști în cazul națiunilor necorespunzător guvernate ar fi inflația și războiul, ambele aducând o prosperitate temporară și o ruinare durabilă. Chiar dacă marele prozator nu se referea, evident, la România de azi și, la fel de evident, probabilitatea ca actualii guvernanți să-l fi citit pe Hemingway tinde spre zero, realitatea îl confirmă.

Manevrele diplomatice cu accent propagandistic de care Washingtonul abuzează pentru a sugera, in primul rând, iminența conflictelor militare China – Taiwan și Rusia – Ucraina și, în al doilea rând pentru a le provoca sau pentru a sugera evitarea lor exclusiv datorită intervenției americane salvatoare sugerează perspectiva unor dificultăți economice proprii a căror soluție salutară ar putea fi conflictele armate. La rândul lor, politicieni și experți români exacerbează pericolul unei agresiuni militare ruse împotriva României, ignorând voit faptul că iritarea Rusiei este consecința logică a apropierii NATO de frontierele sale, a acțiunilor menite a-i bloca accesul în Marea Neagră și Marea Mediterană prin indisponibilizarea porturilor sale militare din Crimeea și Siria. Astfel, impactul direct al cheltuielilor pentru apărare și protecție informativă asupra insuficienței altor capitole bugetare (educație, sănătate, economie, etc.) iese din discuție!

Cât despre celălalt panaceu – inflația – ministrul finanțelor Adrian Câciu ni-l prezintă ca pe un fenomen inevitabil, fără legătură cu actul guvernării echipei din care face parte… Celor care și-ar putea închipui că în România inflația ar fi nimic altceva decât soluția facilă aleasă de guvernanți cu bună știință pentru a perpetua un ingenios model economic de canalizare a taxelor și impozitelor de la cei mulți către cei… aleși, ministrul finanțelor le oferă explicații menite a spulbera astfel de idei de-a dreptul reacționare. Conform domniei sale, cauzele inflației rezidă în creșterea prețurilor energiei externe și interne la care se adaugă lipsa producției interne pentru realizarea investițiilor (majoritar infrastructură și imobiliare, adică neproductive!) determinând importuri masive.

Este trecut sub tăcere faptul că guvernanții ar fi putut elabora și pune în practică o politică de contractare pe termen lung a necesarului de importuri de energie care să aplatizeze variațiile conjuncturale excesive ale prețurilor, respectiv de impunere a unui cadru ferm de administrare a resurselor interne (petrol, gaze, electricitate și chiar… apă) cesionate cu exagerată generozitate concernelor internaționale.

Cu părintească îngrijorare, același ministru ne avertizează că la jumătatea anului 2022 va coborî asupra noastră un val de inflație care se numește in termeni profesionali inflația monetaristă declanșată de explozia de capital care a avut loc in SUA si Europa” pentru că “s-au tipărit bani” iar “prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Ilustrarea perfectă a zicalei nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase! Alții sunt de vină…

Justificarea ineficienței actului guvernării este făcută prin invocarea atașamentului doctrinar la teoria reglementării macroeconomice prin intermediul mecanismului pieței. Falsitatea acesteia este dovedită de subiectivismul selectiv al transpunerii în practică. Dacă Statul nu intervine în componenta ofertă (prețurile furnizorilor en-gros și retail), de ce intervine in componenta cerere? Ce s-ar întâmpla dacă primul pas spre inflație – majorarea semnificativă a prețurilor – nu ar fi urmată de majorarea artificială a puterii de cumpărare (salarii bugetari, salariu minim, pensii, etc.)? Cum poate cererea să influențeze oferta? Pentru cât timp ar putea furnizorii desface la prețurile excesiv majorate?! Modelul implementat în România ultimilor ani sugerează un acord cel puțin tacit prin care guvernul sugerează furnizorilor de energie și bunuri de consum libertatea de majorare a prețurilor asumându-și subvenționarea cererii prin majorări de salarii și pensii, implicând creșterea excesivă a masei monetare și majorarea gradului de îndatorare externă spre limita la care până și creditorii externi cei mai predispuși la risc vor refuza să o mai facă! Nu cumva motorul spectaculoasei dar neverosimilei creșteri economice este turat la maxim prin alimentare forțată cu inflație, încurajându-se escaladarea prețurilor în paralel cu creșterea artificială a masei monetare?

Ca din întâmplare, concomitent cu prezentarea fenomenului inflaționist ca neavând nici o legătură cu prestația guvernamentală, un alt ministru, cel al antreprenoriatului și turismului, Constantin Cadariu anunță că produsul intern brut al României a atins nivelul record de 1 190 miliarde lei / 240 miliarde de euro în 2021. In condițiile în care cunoscătorii știu foarte bine că prin statistică se poate susține la fel de convingător atât orice afirmație cât și contrariul său iar argumentele sunt oferite de un Institut Național de Statistică aflat în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului Nicolae Ciucă prin Secretariatul General al Guvernului, veridicitatea anunțului poate stârni zâmbete prin prisma abordării juridice cui prodest? Cetățenilor, în nici un caz. Doar guvernanții și partidele de la guvernare își cosmetizează propagandistic prestația și, mai ales, reducând artificial ponderea gradului de îndatorare și deficitului bugetar creează posibilitatea unor împrumuturi suplimentare fără depășirea pragului de 60% din PIB. Altfel spus, politicienii mizează în continuare pe inflație (în 2021, cca. 8%, previzionat 8.6% în iunie 2022!) ca soluție salvatoare pe termen scurt, consecințele dezastruoase pe termen lung urmând a fi suportate de noi și urmașii noștri! Nu de ei sau de ai lor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

11 Comentarii

  1. Citez din clasici: „Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea și menținerea stabilităţii preţurilor”aka lupta impotriva inflatiei
    Strategia de ţintire directă a inflaţiei adoptată de BNR se caracterizează prin:

    -exprimarea ţintei de inflaţie în termenii headline inflation (indicele preţurilor de consum), având în vedere familiaritatea publicului cu acest indicator şi nevoia de a asigura transparenţa şi credibilitatea deciziilor de politică monetară;
    -stabilirea ţintei ca punct central încadrat de un interval de variaţie (+/-1 punct procentual) în scopul ancorării eficace a anticipaţiilor inflaţioniste;
    -anunţarea unor ţinte anuale de inflaţie pentru un orizont mai lung de timp (iniţial 2 ani), ceea ce accentuează perspectiva necesară pe termen mediu a politicii monetare;
    -continuarea practicării flotării controlate a cursului de schimb;:)))
    -definirea ex ante a unui set restrâns de circumstanţe („circumstanţe excepţionale”), independente de influenţa politicii monetare, care condiţionează responsabilitatea BNR pentru atingerea ţintei de inflaţie;
    -stabilirea ţintei de inflaţie de către BNR în consultare cu guvernul.:))
    (din Caracteristicile strategiei de ţintire directă a inflaţiei)

    PS Balada mesterului Manole:
    Cei nouă zidari,
    Nouă meşteri mari
    Ei se socotea,
    Ca ei să mi-ş facă
    Zid de mănăstire
    Să nu fie-n lume.
    Zâua zâduia,
    Noaptea se surpa.
    Ei se socotea,

    Jurământ punea
    Ca ei să nu spuie
    La neveste-acasă
    Şi care va merge
    Meşterul Manole
    Luni de dimineaţă
    Cu prânzu-nainte…
    În zâd s-o zâduiască….

  2. Americanii au tiparit vapoare cu dolari sa cumpere materiale de razboi inclusiv motorina, mancare, …
    Au aparut multi dolari pe piata mai mult decat cererea. Si a aparut inflatia. Inflatia la dolar a dus si la inflatia euro si leu.

  3. Mai simplu – despre inflatie : Manole de la BNR vinde lei ieftin la „bancile comerciale „,banci care revind leul catre ministerul de finante ,respectiv statului roman mai scump !

  4. Inflatzia e inevitabila. Romania depinde de importuri care se scumpesc fara ca Romania sau politicienii Romani sa poata face ceva. In trecut existau produse Romaneshti care insa nu se vindeau cu toate ca erau mai ieftine. Fabricile care le produceau s-au inchis shi muncitorii s-au sin-ucis de disperare in shomaj. Romanii nu politicienii au refuzat sa cumpere acele produse shi au cauzat sin-uciderea muncitorilor din acele fabrici azi inchise. Nici daca ar vrea politicienii nu pot sa re-deschida acele fabrici. Muncitorii sunt mortzi shi Romanii vor Mertzane nu Lastun. Mertzanele consuma mult shi cauzeaza scumpirea benzinei.

  5. De la „cresterea economica „, pesedeii trec la…hiperinflatie; „cresterea economica”, cele opt spitale si celelalte promisiuni au fost povesti vandute credulilor de detinutul „politic” si de echipa care l-a sprijinit. Ce se intampla este consecinta umflarii salariilor unor categorii privilegiate prin cresteri in procente care i-au favorizat pe cei cu castiguri mari. De marirea la gramada au beneficiat profitorii si traseistii, coruptii, incompetentii si pilele. Maririle in procente si raportul 12:1 au dus la adancirea decalajului intre saraci si bogati, ceea ce a facut ca munca productiva sa devina nerentabila:economia nu poate sustine salariile din ce in ce mai mari ale privilegiatilor, fiindca productia este limitata de cerere si de concurenta externa. Interventia celor de la butoane in economie (vouchere, subventii , investitii nerentabile, contractele cu statul altele decat pt bunuri publice, cererea pt produse sau servicii facuta nu de clienti, ci de politicieni ), ignora principiile concurentei si al cererii si ofertei care sunt specifice econmiei de piata. La acestea se adauga parandaraturile, nerecuperarea prejudiciilor, lipsa masurilor de prevenire a coruptiei .

  6. Material excelent! De vină (!!??) este și Milton Friedman: Inflația este pretutindeni și întotdeauna o problemă de politică monetară! Prea mulți bani vânează prea puține mărfuri, deci produceți mărfuri, stimați tovarăși și pretini, reduceți raportul ăla de 12 la 1 la măcar cât rea în ,,comunism,, 5 la 1., făceți o politică cu adevărat națională, nu mai cumpărați hârburi americane/- nu mai reciclați dolarul ptr.înzestrarea armatei/ deschideți țara/economia către China și Rusia, învățați să ziceți și NU pe la UE și NATO etc. Fiți patrioți, lua-v-ar naiba!

  7. ” Ce s-ar întâmpla dacă primul pas spre inflație – majorarea semnificativă a prețurilor – nu ar fi urmată de majorarea artificială a puterii de cumpărare (salarii bugetari, salariu minim, pensii, etc.)?”

    s-ar intampla ca preturile excesive n-ar fi suportabile indeajuns in timp si s-ar auto-regla (prin cere si oferta) penduland la valoarea initiala …(si acum TALCUL explicativ) … Economiile CLASEI DE MIJLOC ar fi protejate de inflatie = Furtul colateral prin devalorizare inflöationara ar fi evitat !

    Insa … realitatea e asa

    1 … cresc preturile
    2 … cresc salariile
    … chiar daca preturile cresc proportionaöl cu salariile …tot ar exista o pierdere … prin DEVALORIZAREA economiilor CLASEI MIJLOCII !

    Deci CULMEA si greu inteligibil unora …chiar daca cresterea salariilor ar anula cresterea preturilor …CLASA DEM MIJLOC totusi pierde …prin devalorizarea economiilor ei !

    BABESTE …daca am 100 000 economisiti si-mi pot lua 10 motociclete de 1000 (castigand 1000 lunar) din ei
    pierd daca pretul unei motocilete creste la 2000 si salarul lunar la 2000 …pentru ca acum din economiile de 100 000 imi mai pot cumpara doar 5 motociclete 😀 (motocileta ca exemplu de marfa 🙂 )

    cei cu un IQ>145 chiar gandesc altfel (din experienta va spun … istetii isi gasesc in timp propriile „scuraturi” rationale pentru PROBLEMSOLVING … felul lor de-a gandi pare „magie” celor cu un IQ normal … care nu poat gandi de la A direct la D ci trebuie sa urmeze tot sirul logic de la A la B la C la D !)

    INFLATIA e cu talc si …GUVERNANTII „joaca” mana-n mana cu „FINANTISTII” in JOCUL INFLATIEI !

    (din gandurile unuia cu IQ>145 ) 😉

  8. @ mishteaux … nu ti-ar fi mai bine daca n.ai mai trada atatea !
    Prostia linisteste prostii !
    ADEVARUL instiga !

    Lasa prostii …prosti ! 🙁

  9. STAI PUTIN …

    deci guvernanti fac la o adica prin joc inflationar …jocul devalorizarii PERPETUE a economiilor celor care le pot face (in economiile FIAT MONEY) …chiar si daca …SUBTIL … inflatia creste cu aceeasi rata cu care cresc salariile (parand la prima vedere „nicio.pierdere” )

    Babaiete …incep sa cred ca tu chiar ai IQ-ul ala laudat … ca prea esti altfel decat comentatorii cotidieni 😉 !

    😀

  10. Nu-ntelegi !

    vezi comentariul mishto a lui MISHTEAUX !

    PS: crezi ca mishteaux de prost 🙁 ce e „ghiceste” viitorul asa de …PUNCTUAL (Atentie la „24 martie USA” )

  11. FIAT MONEY-ul n-a fost INVENTAT deageaba !

    In cazul etalonului AUR sau unui ETALON practic real precum e aurul …devalorizarea economiilor facute-n in „etalon” n-ar fi fost posibila ! Prin „Bretton Woods” … excrocii cu gulere albe au dat un tun … umanitatii !

    hehehe

    (mishteaux chiar e special !)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.