Inflația din zona euro: Un „animal lacom şi încăpăţânat”

Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, într-un interviu publicat duminică de cotidianul cipriot Kathimerini, preluat de Reuters.

În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în luna octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

„Nu am câştigat încă lupta cu inflaţia”, susţine Joachim Nagel, care în ultimele zile a vizitat Ciprul. Preşedintele Bundesbank a descris inflaţia drept un „animal lacom şi încăpăţânat” şi a subliniat că următoarea fază a luptei cu inflaţia va fi una mai dificilă.

„Iar într-un scenariu în care escaladarea tensiunilor geopolitice ar putea însemna o inflaţie mai mare, devine clar că ar fi mult prea devreme să declarăm victoria cu privire la ratele ridicate ale inflaţiei”, a spus Nagel, una din cele mai influente voci din Consiliul guvernatorilor BCE.

„Nu pot să spun dacă dobânzile au atins nivelul maxim. În cadrul Consiliului guvernatorilor BCE luăm decizii cu privire a nivelul dobânzilor la fiecare reuniune, pe baza unei abordări care depinde de datele statistice”, a subliniat Nagel.

Preşedintele Bundesbank a adăugat că perspectiva de inflaţie este temperată de reducerea efectelor de bază şi eliminarea măsurilor introduse de multe ţări europene pentru a plafona preţurile ridicate la energie. Pe de altă parte, Nagel a arătat spre aşteptata continuare a creşterilor salariale consistente.

„Pe ansamblu, mă aştept ca inflaţia să continue să scadă, dar într-un ritm mai lent şi posibil cu unele denivelări pe parcurs”, a concluzionat Nagel.

Anterior, şi preşedintele BCE, Christine Lagarde a spus că Banca Centrală Europeană nu poate declara deocamdată victoria împotriva inflaţiei şi va trebui să rămână atentă până când inflaţia va reveni înapoi la ţinta de 2%. „Ne-am confruntat cu un important şoc inflaţionist şi am reacţionat printr-o ajustare importantă a politicii monetare. Efectele acestei ajustări încep să se resimtă şi presiunile inflaţioniste se reduc. Dar călătoria pe care o avem de parcurs nu s-a încheiat. Politica noastră monetară este într-o fază unde trebuie să fim atenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia, dar întotdeauna concentraţi pe mandatul nostru privind stabilitatea preţurilor”, a avertizat preşedintele BCE într-un discurs ţinut în urmă cu o săptămână la Berlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. acum vreo 3-4 zile purtatoarea de cuvand a lui Biden se lauda americanilor ca programul economic functioneaza, ca a scazut inflatia de la 6-7% la 2-2,5% … motiv pentru care preturile au scazut. Cam la fel si la noi, diferenta e ca la noi pana si intelectualii cred ca preturile scad, daca inflatia scade… dar ramane pozitiva

  2. Hai, lasă-mă, am aflat că „tensiunile geopolitice” generează inflație!!! Discurs pentru proști! Doar tiparnița generează inflație! A nu se confunda creșterea prețurilor cu inflația! Prețurile pot crește, temporar și din varii motive și fără inflație, cresc, scade numărul de cumpărători, prețurile se cumințesc sau vine falimentul peste producător…Revers: crește inflația, obligatoriu cresc și prețurile, și acestea nu mai scad.

  3. Pentru Christine Lagarde inflația e o călătorie? Deseori auzi cum economiștii sau politicienii când văd că treabă îi salută incep a debita baliverne care mai de care..Interesant sa auzi cum unii povestesc despre „succesele”ucrainenilor in contraofensiva lor începută încă în iunie!!Alții incep a lămuri despre economie folosind termeni inventați de ei și înțelese numai de ei..Iată și Lagarde bâlbâie de „călătorie”inflaționistă in loc să spună că economia europeană se duce dracului..

  4. @Ghro, in SUA FED (un fel de Banca Centrala) reglementeaza si piata muncii. Nu vine nici un Bambilica politician sa mareasca pensii si salarii cu 40% ca asa da bine la prostime.
    In trim III economia americana a avut o crestere de 5.2%, peste cea a Chinei.

  5. @tetea : Hai , lasa-ne cu creșterea economiei americane ! Și inflația de 2,5% !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.