Inflația mușcă din nou!

A Russian trader looks into computer screens during the session at MICEX stock exchange in Moscow, December 15, 2004. Once Russia's largest listed firm, YUKOS is now worth less than $2 billion, down from a peak of over $40 billion last year and its shares slumped another 12 percent before being suspended from trade by Moscow's MICEX exchange. REUTERS/Alexander Natruskin

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie, de la 3,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%, a anunțat Institutul Național de Statistică.

„Preţurile de consum în luna decembrie 2019 comparativ cu luna decembrie 2018 au crescut cu 4,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%.Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2018 – decembrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%”, se arată într-un comunicat INS.

Datele Statisticii infirmă prognoza de inflație pentru finele lui 2019 a BNR, care a scăzut la 3,8%, de la 4,2%. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează că procesul de dezinflaţie va continua pe fondul epuizării excesului de cerere de consum, iar inflaţia medie anuală va ajunge la 2,6% în anul 2023, de la 3,8% în 2019.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus estimările privind preţurile de consum în România în acest an, până la o creştere medie anuală de 4,2%, faţă de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 preţurile ar urma să urce cu 3,3%, faţă de o majorare de 3% cât estima în primăvară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pnlistii cu Iohannis sunt de vina! Cand era Dragnea eu n-aveam unde sa mai pun laptele si mierea,stiti voi,din programul ala de guvernare,stiut doar de Livache.

  2. Acum ca a venit PNL-ul hopa gata e deflatie, dar ca inca nu produce efecte, insa va produce ca Manole trebuie sa iese sa zica ca el asta pazeste inflatia si hocus pocus uite nu a depasit cu mult 2% doar 3%. Hai pe bune. Inflatia asta e o gogorita de care se foloseste BNR sa poata tine ROBORUL sus (alaturi de lichiditate, pe care tot BNR o controleaza), bancile sa castige intr-un an cat in 3-4 apoi sa externalizeze profiturile, dupa care sa se planga tot BNR ca pleaca banii din tara. E o mizerie regizata de BNR/INS/banci/mai nou si guvern. Adevarat, nu ai cum sa nu produci inflatie cand cresti salarii si pensii, dar daca ai si cand acestea nu sunt, atunci e coapta rau. Asa au devalizat Romania in anii 90, asa vor acum in 3-4 ani sa ia cate 3-4% din plusul care l-au acumulat romanii ca castig in perioada de guvernare sociala. 😀
    Le rezolva Manole cu Catzu si cu KWJ. Doi dintre ei nu mai au nimic de pierdut, doar de castigat.
    Bravo alegatori romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.