Înmatriculările de maşini noi din România au scăzut în 2012 de două ori mai rapid ca în UE

România a înregistrat anul trecut o scădere a înmatriculărilor de autoturisme noi de 18,7%, de la 81.709 unităţi în anul anterior la 66.436, declinul fiind de peste două ori mai puternic comparativ cu o contracţie de 8,2% la nivelul pieţei auto din UE.

Piaţa UE a coborât în 2012 la 12,05 milioane de autoturisme noi, cel mai redus nivel începând din 1995. Scăderea de peste 8% este cea mai mare înregistrată de piaţa comună începând din 1993, când contracţia s-a situat la aproape 17%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Evoluţia celor 27 de state membre a fost diversă anul trecut, notează ACEA. În timp ce, în rândul pieţelor mari, Marea Britanie a crescut cu 5,3%, iar Germania şi-a limitat declinul la 2,9%, alte ţări s-au confruntat cu o scădere severă, Spania cu 13,4%, Franţa cu 13,9% şi Italia cu 19,9%.

În decembrie, România a avut, de asemenea, o scădere de peste două ori mai mare decât cea a pieţei UE.

Înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut în decembrie cu 37,5%, de la 7.721 unităţi în ultima lună din 2011 la 4.828 unităţi. Declinul UE a fost de 16,3%, de la 955.537 unităţi la 799.407 unităţi.

Decembrie este a 15-a lună consecutivă cu evoluţie negativă pentru piaţa europeană, iar declinul cel mai puternic pentru ultima lună a anului începând din 2008.

Majoritatea pieţelor europene mari au înregistrat scăderi de peste 10% în decembrie. Înmatriculările din Franţa s-au contractat cu 14,6%, cele din Germania cu 16,4%, în Italia cu 22,5%, iar în Spania cu 23%. Marea Britanie a fost singura piaţă importantă care a înregistrat creştere, cu un avans de 3,7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.