Prietenie luată la întrebări

Instalație românească în galerie vieneză

Azi, de la ora 18.00, în spaţiul frei_raum Q21 din MuseumsQuartier este programată o discuție cu participarea curatorului Alina Şerban şi a artistei vizuale Cristina David.

Vor fi abordate cele mai frecvente teme din practica de lucru a celor două protagoniste, cum ar fi prietenia şi umorul. De asemenea, va fi prezentată instalaţia Hic Habito, concepută de Cristina David în colaborare cu Ana-Maria Machedon, arhitect. Evenimentul face parte din expoziţia „Stopover ‒ Ways of Temporary Exchange“, organizată de Fundaţia ERSTE şi programul de artă contemporană tranzit, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena în frei_raum Q21 exhibition space, în perioada 22 septembrie – 25 noiembrie.

Începând din 2011, Fundația ERSTE și programul tranzit organizează modulele Artist-in-Residence în Viena. Artiști, curatori și teoreticieni din Cehia, Ungaria, România și Slovacia sunt invitați în fiecare an la Viena să trăiască și să lucreze în MuseumsQuartier, arată un comunicat.

Uzina de arte

Cristina David a studiat la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Artă, iar studiile de master le-a făcut în Norvegia, la Academia de Artă din Bergen. Creaţiile ei au fost prezentate pe plan internaţional în galerii de artă şi muzee. Institutul Cultural Român de la Berlin a sprijinit participarea Cristinei David la expoziţia „Opening Spaces for Action“ din cadrul Festivalului internaţional interdisciplinar Cage 100, Leipzig (iulie 2012 – iulie 2013). Cristina David a obţinut o bursă oferită de Kulturkontakt Austria în cadrul programului Artist-in-Residence, iar creaţiile realizate în cadrul acestui program au fost expuse în decembrie 2014 la Viena. Totodată, în perioada iunie – iulie 2017 a beneficiat de o bursă la Graz, oferită de Internationales Haus der Austriaoren Graz, prin Kulturvermittlung Steiermark.

Alina Șerban este istoric de artă şi editor. Din 2011 coordonează platforma editorială P+4 Publications dedicată artei și arhitecturii românești contemporane, recent editând publicația „Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)“. Este curator al unor expoziții organizate la Salonul de Proiecte, București; Uqbar Project Space, Berlin; Kunsthalle Fridericianum, Kassel; Galerie im Taxispalais, Innsbruck; Fotogalleriet, Oslo. A fost curator al Pavilionului României la cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de la Veneția (2009), proiect expozițional itinerat în 2010, la The Renaissance Society, Universitatea Chicago. În prezent, împreună cu Ștefania Ferchedău dezvoltă platforma Institutul Prezentului, o structură artistică interdisciplinară fondată la finalul lui 2016.

Distribuția resurselor

Alături de cele două, la evenimentul vienez mai participă și Abandoned (re)creation (Slovacia), Aleš Čermák (Cehia), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (România/Slovacia), Cristina David (România), Ricarda Denzer (Austria), Katalin Erdődi (Ungaria), ex-artists’ collective (Ungaria), Márton Gulyás (Ungaria), Oto Hudec (Slovacia), Adela Jušić (Bosnia), Polygon Creative Empire (Ungaria), Isa Rosenberger (Austria), Alina Şerban (România), Tereza Stejskalová (Cehia), Mona Vătămanu & Florin Tudor (România), Raluca Voinea (România) și Hannes Zebedin (Austria).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.