Inteligența Artificială, dar de la Dumnezeu sau pericol?

Papa Francisc a făcut apel, marţi, la o reflecţie globală cu privire la potenţialele pericole ale inteligenţei artificiale (AI), atrăgând atenţia asupra „posibilităţilor perturbatoare şi a efectelor ambivalente” ale noilor tehnologii, transmite Reuters.

Papa, în vârstă de 86 de ani, care a spus anterior că nu ştie cum să utilizeze un computer, a lansat acest avertisment într-un mesaj pentru următoarea Zi Mondială a Păcii, marcată de Biserica Catolică la 1 ianuarie.

Vaticanul a lansat mesajul cu mult timp înainte, conform tradiţiei.

Papa „aminteşte necesitatea de a fi vigilenţi şi de a lucra astfel încât o logică a violenţei şi a discriminării să nu prindă rădăcini în producţia şi în utilizarea unor astfel de dispozitive, în detrimentul celor care sunt mai fragili şi excluşi”, potrivit mesajului.

„Necesitatea urgentă de a orienta conceptul şi utilizarea inteligenţei artificiale într-un mod responsabil, astfel încât să fie în slujba umanităţii şi a protecţiei casei noastre comune, cere ca reflecţia etică să fie extinsă în sfera educaţiei şi a legii”, a adăugat el.

În 2015, papa Francisc a recunoscut că este „un dezastru” când vine vorba de tehnologie, însă a descris internetul, reţelele sociale şi mesajele text drept „un dar de la Dumnezeu”, cu condiţia ca acestea să fie utilizate cu înţelepciune.

În 2020, Vaticanul şi-a unit forţele cu giganţii tehnologici Microsoft şi IBM pentru promovarea dezvoltării etice a AI şi a lansat un apel către reglementarea tehnologiilor intruzive precum recunoaşterea facială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Sictir, Iuda ! Bosorogul asta decrepit este de o ipocrizie rara

  2. Dumnezeu este știință, este al tuturor. Nu există știință cu cunoștințe complete,totul aste un studiu cu cercetare,implicând subdiviziunile specifice. Biblia nu este cartea cărților pentru toți pământenii.

  3. AI este doar o noua denumire de marketing a unor lucruri vechi. Pana la urma e un soft facut de oameni care ruleaza pe un procesor. Povestile cu inteligenta care invata si se adapteaza ce sa vezi se folosec de mult sub diverse forme inclusiv la masini. Nu s-a inventat nimic nou e doar un termen pentru a crea un hype. Si acum isi dau toti cu paterea cat de distructiv ar putea fi AI si cum sfatuiesc ei planeta! La fel de distructiv cat este un soft care piloteaza automat un avion si are un bug…

  4. AI va fi exact asa cum e omul…

    vaticanul este o cloaca ce impune minciuna deoarece incearca sa pastreze monopolul asupra unor documente care nu-i apartin si pe care le-a procurat prin crima si inselaciune. ascunderea adevarului pentru pastrarea influentei este o monstruos si pina la urma de ceea ce iti este frica nu scapi. atunci cind te chinui sa ascunzi lucruri, atunci ele se chinuie si mai abitir sa iasa la suprafata. intr-un fel sau altul aceasta se va intimpla iar aceasta spoiala „vaticanista” se va face tandari.

  5. Pentru eliți e o binecuvântare pentru că sporește cenzura și semnalizează „indezirabilii”, pentru ceilalți, blestem din aceleași .motive. Că se teme Papa că-l va lăsa fără serviciu, temerea lui e solid fundamentată. Creștinismul nu este pe placul eliților iar Papa nu e pe placul creștinilor.Dacă Biserica intră iarăși în peșteri-și se îndreaptă vertiginos încolo- AI va asigura și serviciul de confesor pentru cei rămași la suprafață, precum NKVD-eul odinioară.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.