Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată

Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată, autorităţile române nu s-au angajat la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional, potrivit ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, potrivit Agerpres.

„Coplata urmează să fie negociată cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale. Legea zice că nivelul coplăţii se stabileşte în urma negocierilor. O majoritate a asociaţiilor pacienţilor se împotriveşte coplăţii. Probabil că vor dura foarte mult. Negocierile vor demara săptămâna viitoare. Discuţiile anterioare (n.r. – cu delegaţia FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru că din Parlament legea a ieşit cu această prevedere, şi anume că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen „, a explicat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI.

Oficialul a vorbit şi despre taxa clawback, precizând că nu a constituit o temă pentru discuţiile de a sâmbătă de la sediul Ministerului Finanţelor, însă nivelul acesteia va scădea comparativ cu estimările iniţiale.

Misiunea comună a Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale, aflată în această perioadă la Bucureşti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei instituţii la data de 30 iunie 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.