Învaţă cum să învingi cancerul

„Spune nu cancerului”

Numărul cazurilor de cancer este într-o creştere alarmantă, iar studiile medicale arată că unul din trei oameni se va îmbolnăvi de cancer în decursul vieţii. Această carte trage un puternic semnal de alarmă asupra complexităţii factorilor de risc în cancer, ceea ce poate conduce la concluzia că stă în puterea fiecăruia să stabilească nişte repere în ceea ce priveşte stilul de viaţă care poate contribui în mod decisiv la starea de sănătate.

Niciun diagnostic nu induce o traumă mai mare în sufletele pacienţilor decât acela de cancer. Din păcate trăim cu teama de cancer şi evităm să vorbim despre el. În timp ce noi ne ascundem capul în nisip, cancerul a devenit cea de a doua cauză a morţii premature şi se preconizează că peste 20 de ani va ajunge principala cauză a morţii. Şi, cu toate acestea, probabil că 85% din tipurile de cancer pot fi prevenite… Până la 39% din cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite prin dietă, exerciţii fizice şi controlul greutăţii.

Autorii Patrick Holford şi Liz Efiong ne reamintesc că există o legătură strânsă între stilul nostru de viaţă şi modul de alimentaţie şi riscul de a ne îmbolnăvi de o formă de cancer, oferind în acelaşi timp sfaturi atât celor care vor să prevină apariţia acestei boli nimicitoare, cât şi celor care vor să ştie ce ar trebui să mănânce şi care sunt suplimentele nutriţionale potrivite dacă au cancer sau dacă vor să împiedice reapariţia acestuia.

Patrick Holford, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în nutriţie, a fondat la Londra, în anul 1984, „Institute for Optimum Nutrition” şi este un invitat constant al emisiunilor de televiziune din Marea Britanie şi din alte ţări. Este unul dintre susţinătorii ideii că multe boli cronice pot fi mai bine tratate cu dietă şi cu suplimente decât cu medicamente. A publicat peste 30 de cărţi, traduse în 35 de limbi. Dintre acestea, mai amintim: „Detoxifierea ficatului în nouă zile”, „Alergii alimentare – prevenire, depistare, tratare”, „Reţeta sănătăţii perfecte”, „Ghid pentru o piele frumoasă şi sănătoasă”, iar în curând va apărea „Întăreşte-ţi sistemul imunitar”.

Să urmăm paşii corecţi

Antioxidanţii se găsesc în legumele colorate

Este important pentru noi toţi să învăţăm cum putem preveni cancerul. Cea mai uşoară metodă de a ne ţine departe de cancer este să urmăm paşii corecţi. Această boală trebuie privită holistic, adică prin prisma tuturor factorilor determinanţi posibili, atât intern, cât şi extern, şi nu numai prin prisma organului afectat al corpului.

Întrucât cancerul este un subiect complicat, acest volum este structurat astfel: Partea I explică ce este cancerul, care sunt factorii ce determină celulele normale să devină canceroase iar apoi să le stimuleze creşterea, Partea a doua dezvăluie legăturile dintre diversele alimente şi apariţia sau evitarea cancerului. Partea a III-a identifică factorii de risc ce ţin de stilul de viaţă şi de mediu, partea a IV-a prezintă dovezile referitoare la modul cum nutrienţii şi alte elemente naturale te pot ajuta să eviţi cancerul, partea a V-a oferă instrucţiuni clare pentru a te feri de această maladie. Iar ultima îţi dezvăluie cum să foloseştoi abordările naturiste alături de tratamentele convenţionale pentru a accelera refacerea după chimioterapie, radiaţii şi intervenţii chirurgicale şi cum să reduci riscul de recidivă.

Cancerul reprezintă dezvoltarea necontrolată a celulelor. Întrebarea-cheie este de ce încep brusc aceste celule să crească şi să se multiplice. Unii dintre noi au gene latente care dacă sunt trezite de un anumit stimul pot declanşa cancerul. De asemenea, dacă în corp pătrunde o substanţă chimică şi afectează ADN-ul, celula poate începe să se comporte „necivilizat”, divizându-se şi producând mai multe celule rebele.

Un element important al ecuaţiei cancerului şi un motiv al dezvoltării rapide este expunerea noastră tot mai mare la factorii ce favorizează această boală: fumul de tutun, gazele de eşapament, substanţele chimice folosite în agricultură şi alimentaţie, mâncarea rumenită sau prăjită, diferitele forme de radiaţii. „Oxidanţii seamănă oarecum cu burlacii iubăreţi care-şi caută partenera. Pentru a se întregi, ei fură electronii celulelor atacând fie membrana celulei, fie ADN-ul, deoarece aici se găsesc majoritatea legăturilor duble”.

Consumul de fructe scade riscul de cancer

Există din ce în ce mai multe dovezi că rata crescută a incidenţei de cancer mamar, ovarian şi de col uterin la femei, precum şi cea de cancer testicular şi de prostată la bărbaţi au legătură cu dereglarea hormonilor. „Am acceptat fără să ne dăm seama pactul faustic suprem în schimbul tuturor beneficiilor societăţii moderne şi al tuturor produselor uimitoare ale vieţii moderne”, spune profesorul Louis Gouillet de la Universitatea din Florida. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un număr tot mai mare de substanţe chimice ce se găsesc în aer, apă şi alimente perturbă echilibrul hormonal şi acţionează ca factori cancerigeni. Carnea şi laptele conţin niveluri ridicate de hormoni, estrogen şi alte substanţe ce favorizează creşterea celulelor. De ani de zile, cercetătorii se străduiesc să măsoare nivelul poluării globale cu pesticide.

„Pe durata a două generaţii, omenirea a inventat 10 milioane de substanţe chimice şi a eliberat mii dintre ele în mediu fără să-şi dea seama. Multe sunt cancerigene şi ajung în corp prin ceea ce mâncăm, prin aerul pe care îl respirăm şi prin apa pe care o bem. Relevant este în mod special ceea ce mâncăm. Se pare că ne săpăm groapa cu propriile cuţite şi furculiţe.”

Capitole interesante pe care vă voi lăsa să le descoperiţi sunt: „De ce prea multă carne dăunează”, „De ce laptele nu este întotdeauna sănătos”. Dintre toţi factorii alimentari, creşterea aportului de fructe şi legume oferă cea mai bună protecţie împotriva cancerului şi nu există nicio limită.

Numeroase plante şi extracte din plante au proprietăţi puternice pentru întărirea sistemului imunitar şi s-au dovedit a avea efecte benefice. Printre acestea se numără aloe vera, echinaceea, gheara pisicii, usturoiul, diferite soiuri de ciuperci (Ganoderma lucidum), precum şi numeroase surse naturale de antioxidanţi, cum ar fi extractele de fructe de pădure, silimarina din armurariu şi pycnogenolul din scoarţa de pin. La persoanele care nu au o dietă bogată în antioxidanţi, s-a demonstrat că suplimentele cu betacaroten, vitamina E şi seleniu reduc cu 13% riscul de îmbolnăvire.

Piramida alimentelor sănătoase

Ca un rezumat, mănâncă puţin şi des, consumă alimente cu încărcătură glicemică mică, alege alimente integrale în fiecare zi, precum cereale, linte, fasole, nuci, seminţe şi legume, toate conţinând fibre. Consumă şapte porţii de fructe şi legume pe zi, redu cantitatea de carne, alegând peştele. Evită alcoolul şi redu cafeina, zahărul şi grăsimile. Menţine-ţi o greutate normală făcând exerciţii fizice pentru a reduce nivelul insulinei.

Sugestiile date în acest volum vă pot ajuta să preveniţi cancerul sau să reduceţi riscul de recidivă. Nu este indicat să elaboraţi singuri o strategie de nutriţie. În carte se află nenumărate strategii pentru fiecare tip de cancer, iar o colaborare cu medicul este cea mai potrivită soluţie.

Stresul ne afectează pe multiple planuri

Pe parcursul ultimelor decenii numeroşi cercetători au încercat să descopere dacă stresul sau alte emoţii negative pot favoriza cancerul. Dr. Bernie Siegel, în cartea sa „Love, Medicine and Miracles”, sugerează că anumite tipuri de personalitate sunt mai predispuse la cancer: persoanele care nu leagă uşor prietenii sau nu înfiripă uşor relaţii amoroase şi cele care nu îşi exprimă uşor reacţiile negative, precum furia sau frustrarea şi aceasta, pentru că ele pot slăbi sistemul imunitar. Se ştie că adesea cancerul este diagnosticat în rândul persoanelor care au suferit o pierdere grea sau care au trecut printr-un eveniment traumatizant în ultimii doi ani. Diverse tipuri de cancer pot avea o perioadă de incubaţie destul de lungă, după expunerea îndelungată la un factor cancerigen, cum ar fi fumul de ţigară şi azbestul.

Fructele de pădure sunt miraculoase

Stresul slăbeşte în mod dramatic sistemul imunitar, îngăduind procesului să decurgă mult mai rapid. Experienţele trecute ne pot afecta prezentul. Atunci când oameni fac anumite schimbări psihologice sau care ţin de stilul de viaţă par să creeze un „climat de vindecare” interior care le amplifică la maximum potenţialul de însănătoşire. Concluzionând, cancerul poate fi preceput ca o criză de comunicare a celulelor, are sens să spunem că, dacă treci printr-o criză de comunicare cu partenerul, familia sau prietenii sau cu tine însuţi, aceasta poate face parte din imaginea complexă care duce la cancer şi dintr-o problemă cu care trebuie să te confrunţi pentru a te însănătoşi.

Conceptul de echilibru „muncă-viaţă” este oarecum un mit. În realitate, numeroase persoane jonglează cu prea multe mingi deodată şi le vine greu să se oprească. De aceea e bine să preiei controlul asupra vieţii tale. Întrebat cum reuşea să fie atât de plin de viaţă la 90 de ani, Bertrand Russell a răspuns: „Pe măsură ce îmbătrâneşti trebuie să ai un scop mai important decât tine. Să faci ceva şi pentru alţii. Asta face ca viaţa să capete sens”. Din ce în ce mai multe teste dovedesc efectele benefice ale meditaţiei asupra sănătăţii şi fericirii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.