Investigație europeană în România

UPDATEPotrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, declanșarea procedurii de investigație este o etapă procedurală în analiza cazului, care permite CE să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat.

CE va examina în cadrul procedurii argumentele autorităților române și ale celorlalte eventuale părți interesate, pentru definitivarea planului de restructurare al CE Oltenia.

„Guvernul şi Consiliul Concurenţei vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că până la sfârșitul lunii aprilie CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, în cadrul procesului de restructurare, CEO se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze si energie regenerabilă (fotovoltaic).

„Se intenţionează ca, în aceste proiecte, să fie atraşi noi investitori alături de stat. Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilității CEO, accelerarea investițiilor necesare în capacități de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie și gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice și menținerii stabilității sistemului electroenergetic național”, mai arată reprezentanții Consiliului Concurenței.

Comisia Europeană (CE) a anunțat deschiderea unei investigații pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Potrivit unui comunicat al CE, Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare. Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat societății de România, după ce a fost aprobat de Comisie în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societății CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde de euro pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi, inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat, susțin reprezentanții Comisiei Europene.

Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

Comisia Europeană susține că normele UE privind ajutoarele de stat permit țărilor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

„Mai precis, se poate acorda ajutor pentru o perioadă de până la șase luni (). După această perioadă, fie ajutorul trebuie să fie rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru ca ajutorul să fie aprobat (). Planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură adecvată la costurile de restructurare și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale”, a transmis CE.

„În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări”, se mai arată în comunicat.

Investigația Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat,
dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Sa arzi carbune, gunoaie sau lemn nu este acelasi lucru cu arderea gazului metan. La arderea gazului metan se degaja doar dioxid de carbon si apa, pe cand la celelalte arderi se degaja si diverse feluri de particule, multe din ele fiind cancerigene. Treptat trebuie facuta trecerea catre folosirea cu preponderenta a energiei hidro, atomice, solare si eoliene in defavoarea combustibililor.

  2. Vin nemtzalai sa ne impuna reducerea emisiilor,de fapt,de bioxid de carbon de parca gazele,la ardere,nu emana acelasi lucru.Ce ne mai omoara cu lupta lor cu poluarea dar in spatele acelei lupte si a tot felul de norme si taxe impuse sunt interesele lor de a-si vinde ei produsele plus masinile noi cu euro enspe tot mai mari si electrice de parca electricitatea vine masiv de la soare si iarna si nu din arderi si emisii de noxe.PLUS ca masinile electrice sunt ca fiarele de calcat si merg din ora in ora.Ba acum nu mai lasa taranii nici sa-si dea foc la gunoaie si le dau amenzi pentru ca ,vezi drace,polueaza lumea, ce este o aberatie pentru ca acelasi co2 degajat la arderea uscaciunilor este luat din atmosfera inapoi in plante peste vara.Dar nemtzalaii (si nu numai ei) nu pun si problema infestarii chimice (adica tac chitic,mucles) pe care o face productia lor imensa de chimicale cu carre au infestat apele lumii,acolo in ape,in mari si oceane,sta cu adevarat pericolul poluarii.Pentru ca,in primul rand,apa poluata se incinge mai mult de la soare la suprafata si nu si in profunzime si astfel produc fenomene violente in natura cu pagubele respective.

  3. noroc cu Sova si Ponta care prestau servicii juridice pe bani buni pentru aceste companii..le ajutau sa aiba profit…

  4. La bancile straine și la firmele straine se pot da fara numar ajutoare de stat în ROMÂNIA dar nu și firmelor românești nu?? La firmele românești daca se dau ajutoare de stat se fac investigații din parte UIE și DNA nu?? Atenție politicieni! Nu aveti voie sa ajutati nici o afacere românească! Usr u știe asta de aia distruge tot ce poate, doar ei sint tinerii analfabeti cu diplome din cursuri online cu durata de un an.Vz voiculescu care are doar liceul și e ministru la sanatate! Se poate sa fie atît de nociva UE pt. ROMÂNIA???? Pare ca vor sa distruga tot ce e firma și afacere cu capital românesc!

  5. Vor să le-nchidă.
    Cărbunele este calul de bătaie al oricărui sistem energetic. Eolienele și panourile solare sînt frecție la picior de lemn, o altă pricină de a scumpii curentul.
    Și panourile solare de pe case sînt frecție la picior de lemn. Fără subvenții nu ai nici un cîștig. Cum mulți ne-am lăsat mințiți cu lămpile economice și, mai nou, cu LEDurile, tot așa se vor lăsa destui mințiți cu panourile pe casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.