Investiții de miliarde în sistemele de transport și distribuție a gazelor

Investiții în valoare totală de cel puțin 1,665 miliarde lei în sistemele de transport și distribuție a gazelor naturale pentru anul 2021

În vederea îndeplinirii obligațiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale, operatorul de transport și de sistem și operatorii de distribuție a gazelor naturale au transmis, iar ANRE a aprobat, planurile anuale de investiții pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei, care cuprind lucrările ce au ca scop îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă a serviciului, a siguranței în funcţionare, a eficienţei energetice a sistemelor, precum și reducerea costurilor de operare şi mentenanţă, potrivit unui comunicat anre.ro

Având în vedere noile obligații legale, pentru anul 2021, operatorii au prevăzut suplimentar față de planul anual de investiții inițial întocmit sume destinate realizării lucrărilor de extindere și racordare în valoare totală, până la această dată, de peste 365 milioane lei, ceea ce reprezintă o suplimentare cu cca. 26% a efortului investițional anual,, se mai precizează în articol.

Situația investițiilor planificate a se realiza aferente planurilor asumate de operatori pentru anul 2021 este redată în tabelul de mai jos.

În plus, pentru dezvoltarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale pe teritoriul național, prin Ordonanță de urgență nr. 128/2020 aprobată prin Legea nr. 214/2020, a fost instituit Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de cca. 3,872 miliarde lei pentru perioada de programare 2021-2027, care poate fi accesat de unitățile administrativ-teritoriale individual sau în parteneriat, precum şi de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru înfiinţarea/extinderea/transformarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

 

Sursele de finanțare pentru acest program sunt fondurile externe nerambursabile în cadrul axei prioritare 8 „Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale“ din cadrul POIM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Este foarte bine că Transgaz va implementa investiții susținute în dezvoltarea relelelor de distribuție. Dar, la fel ca și în cazul Romgaz, este cam multă sfioșenie și timiditate în exprimarea faptică, economică, a unor companii românești, de stat, într-o țară numită, totuși, România. Aici, în țara românească, suntem în propriul nostru joc economic, nu ne ducem să le stricăm pe ale altora. Ar trebui găsite soluții de capitalizare masivă, FĂRĂ ÎNSTRĂINARE, a acestor companii de stat. Capitalizarea prin vânzarea la bucată pe bursă sau prin privatizare dintr-un foc înseamnă reîntoarcerea în logica anilor ’90 de colaps economic generalizat și de sud-americanizare economică a României. Vânzarea pe bursă a diferitelor pachete de acțiuni luate din cele ale statului, va duce o asemenea companie-mină de aur din ce în ce mai aproape de buza prăpastiei, adică de înstrăinarea completă. La următoarea criză economică, de exemplu. Cum te mai dezvolți atunci unde dorești și ce se va întâmpla cu profitul rezultat de pe urma dezvoltării? Mai auzim și azi tot felul de voci, diverși lobbyști „respectabili”, care ne îndeamnă să facem asta. Problema este că România nu este plasată geografic între Guatemala și San Salvador ci lângă Ungaria și Polonia. Dacă suntem proști și defetiști, și unii din politica noastră cam sunt de felul lor, ne vom trezi că ne uităm la Polonia, fostă țară comunistă de nivelul României, cum ne uităm azi la Germania sau la UK.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.