Ioan Botiş: Indemnizaţia de creştere a copilului e acordată pe o perioadă prea generoasă

Mamele ar trebui să stea în concediu de maternitate mai puţin de 24 de luni, susţine ministrul Muncii, Ioan Botiş. Acesta a declarat în emisiunea Naşul de la B1 Tv că nicio ţară europeană nu oferă indemnizaţie de creştere a copilului pe o perioadă atât de îndelungată.

Indemnizaţia de creştere a copilului s-ar putea reduce la un an de zile. Ministrul Muncii spune că la această oră sunt în lucru mai multe variante care vor fi dezbătute cu partenerii sociali.

„Mă interesează reîntoarcerea pe piaţa muncii. Suntem obligaţi să venim cu două trei variante şi să purtăm discuţii cu societatea civilă. Din punctul meu de vedere în corelaţie cu ceea ce există în alte ţări din Uniunea Europenă avem o perioadă prea generoasă de acordare a indemnizaţie,24 de luni. Lucrăm acum pe câteva variante prin care dorim să stimulăm întoarcerea pe piaţa muncii a mămicilor. Sunt 13 ţări din 27 din UE care nu plătesc nimic. În restul ţărilor e un sistem contributiv, plăteşti tu ca familie dacă ştii că vei avea un copil. Există acest sistem contributiv, ori la noi toate se plătesc de la bugetul de stat. Noi ne-am gândit să oferim o indemnizaţie de reîntoarcere la locul de muncă”, a declarat Ioan Botiş, ministrul Muncii.

Guvernul vrea să reducă la jumătate concediul maternal. Astfel, mamele ar putea sta în concediul pentru creşterea copilului doar un an, în loc de doi. Singura veste bună este că indemnizaţia ar putea reveni la valoarea dinainte de 1 iulie, nediminuată cu 15%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.