Unu din zece români care pleacă la muncă în străinătate are sub 24 de ani

Peste zece procente dintre românii care pleacă la muncă în afara ţării sunt tineri cu vârsta sub 24 de ani, potrivit unui sondaj Tjobs.

Conform sondajului, 11% dintre românii care îşi caută de lucru peste hotare au vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani. Totuşi, majoritatea românilor care pleacă la muncă în străinătate sunt bărbaţi căsătoriţi, au peste 35 de ani, studii primare, gimnaziale sau profesionale şi provin din zone cu şomaj ridicat şi cu salarii foarte mici.

Peste 70% dintre românii care caută de muncă în afara ţării sunt bărbaţi, cei mai mulţi dintre aceştia aleg să lucreze în construcţii, agricultură, hoteluri şi restaurante, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare şi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

Principalele motive care determină exodul românilor sunt pierderea locului de muncă, lipsa unui venit care să le asigure un trai decent sau dorinţa de a câştiga mai bine.

Cele mai multe locuri de muncă obţinute de români sunt pe perioadă determinată, de două până la patru luni. Contractele de muncă pe intervale mai lungi de timp sau pe perioadă nedeterminată au şi ele o pondere importantă.

Spre deosebire de anii trecuţi, ţările preferate de români în acest an sunt Marea Britanie şi Germania. Cei mai mulţi dintre românii care şi-au căutat de lucru în străinătate, în ultimele luni, au aplicat pentru joburi în Marea Britanie (14.024) şi Germania (9.577).

Veniturile obţinute în străinătate nu diferă faţă de cele de anul trecut. În funcţie de postul ocupat, dar şi de experienţă, românii pot câştiga până la 7.000 – 8.000 de euro lunar.

Un număr de aproape 500.000 de români au aplicat, în 2010, pentru un loc de muncă în afara ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.