Despre ce s-a discutat în CSAT-ul online

Membrii CSAT au analizat, marți, modul în care se implementează Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024. Au aprobat o serie de documente pentru aplicarea strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

„Marți, 6 octombrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință. Principalele subiecte de pe ordinea de zi s-au axat pe modul în care se implementează Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a inclus și consultarea instituțiilor cu atribuții și responsabilități directe sau adiacente în domeniul securității naționale a României și a fost coordonat de către Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială.

„O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică. Astfel, va fi asigurată eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României. O altă prioritate a Planului de implementare constă în monitorizarea elaborării strategiilor, planurilor de acțiune și a altor documente programatice de nivel sectorial sau departamental, elaborate de instituțiile publice cu atribuții și responsabilități în domeniul securității naționale, conform propriilor nevoi, în conformitate cu Programul de guvernare, legislația în vigoare și Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, mai transmite Președinția.

Președinția mai arată că analiza strategică a apărării s-a derulat printr-o abordare interdepartamentală și interinstituțională, într-o perioadă în care provocările la adresa securității și apărării au căpătat noi valențe, iar procesele de planificare strategică inițiate acum vor influența securitatea și apărarea regională în următoarele decenii – consolidarea capabilităților militare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, desfășurarea procesului de reflecție strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii și adaptarea posturii Alianței, inițierea procesului de relocare a unor forțe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID 19.

„Pentru realizarea noii structuri de forțe, sistemul militar va parcurge un proces etapizat de schimbări profunde. Armata 2040 va fi o structură de forțe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI. În ceea ce privește Carta Albă a Apărării, acesta este un document care permite implementarea obiectivelor de apărare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securității cetățenilor și apărarea teritoriului, a valorilor și a intereselor noastre naționale. Totodată, Carta Albă a Apărării fundamentează Strategia militară și Directiva de planificare a apărării și este concepută într-o nouă paradigmă strategică, având ca scop final consolidarea posturii de apărare și descurajare, în baza a cinci elemente esențiale: capabilități de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată și foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituționale centrată pe cunoaștere și inovație; reziliența. În finalul ședinței, membrii CSAT au analizat și aprobat evaluarea privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale prognozate pentru anul 2021”, se mai menționează în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Hei!, sa nu fie convocat CSAT-ul contra jurnalistilor incomozi care arata adevarul prin acte pe micile ecrane, sau, mai baga ceva avioane, armament si preteni, partenerii in gloata masiv ai paratrantorului pentru ocuparea teritoriului romanesc, pe motiv de rusica! Altceva, nu se vede sau simte!

  2. La sectorul 1 București a fost ales primar un agent al Franței. La Timișoara a fost ales primar un agent al Germaniei. Molima virotică corona 19 este scăpată în Romània de sub control. Vine iarna. Domnul președinte Iohannis nominalizează subiecte referitoare la “analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării, planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024” adică: Ce armament mai cumpărâm din USA și Germania. Sigur cele două alegeri de strâini la primării ale unor cumunități mari și importante, deficitul de energie electrică, doar 54 % din localitățile României conectate la rețeaua de gaz, pandemia Covid 19, deșertificările din sud și tăiera salbatică în continuare a pădurilor cu uriașele camiane cu remorcă dirijate pe drumuri ocolitore prin sate spre a fi ferite de ochii lumii nu fac parte din “ amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, prognozate pentru anul 2021.” Se mai canonește sărăcuțul domn președinte Iohannis încă 4 zile la București dar tot cu gândul este cum vine vineri la Sibiu.

  3. Rușine mare domnului presedinte,de ce trebuie să-i aducă aminte alții de obligațiile și indatoririle sale de presedinte referitor la siguranța nationala ,aparare,ordine publică și situația precară a armatei și mai precară a rezerviștilor militari uitati de tot de presedinte. Mai terminați cu laudele nemeritate și mai punetii la munca că sa terminat campania electorală,au crescut riscurile la adresa securității naționale sunt întârzieri nepermise la inzestrarea armatei și mai rău la creștere intensivă a capacității de reacție rapidă în situația unor conflicte militare în zona de frontieră maritimă și pe țărmul Mării Negre.Capacitatile militare ale infanteriei ar trebui desfășurate pe linia de granita cu Moldova si Ucraina pentru a da un ajutor colegilor din Poliția de frontieră, pentru combaterea contrabandei cu orice,a stupefiantelor,armamentului și țigărilor.care au luat pe nepregătite și sunt depășiți de situație.

  4. Daca este reala, ne prezinta munca de prompterist, citeste ce i se indica, parca ar fi unul care in fata Marei Adunari citea…Daca fac o comparatie cu altul din PPE, Basescu putem intelege cat de mic este mare om, incapabil sa fi studiat materialele puse la dispozitie si pe care trebuia sa le stie, inteleaga si sa le aprobe sau nu.

  5. … anunțul Administrației Prezidențiale e formulat ca de obicei intr-un limbaj de lemn laminat.Temele sunt deja bine lustruite si de precedentele anunțuri: „analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării, planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, prognozate pentru anul 2021…” Ne-am convins in ultimii 30 de ani ca tematicile, riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa „securității naționale” depasesc puterea de intelegere a cetatenilor onesti. Este lasat „bravul nostru preşedinte” ca, pentru satisfacerea „meschinelor ambiţii” europene (PNL-ul meu, guwernul meu, parlamentul meu…), să secţioneze ţara? Să o dăruiască, bucată cu bucată ne-românilor care îl susţin? E blazare, neputinţa, pesimism, autism sau plan de divizare a Romaniei atunci cand constatam ca mai multe administraţii locale importante au fost „externalizate” după aceste recente alegeri?!

  6. Partidul etnic ungar UDMR are controlul in 4 judeţe din Transilvania: Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare; Germania controleaza Sibiu si Timişoara; Franţa are un dominion in Sectorul 1 din Bucureşti, gitanos conduc statisticile demografice in toate localitatile unde au pus piciorul. Iar diverse corporatii au transat restul pamanturilor si apelor Romaniei. Dpdv național, identitar, politic, democratic, economic și social, toate aceste „semne” ne arată că dinamica la care asistăm pasivi ne îndreaptă spre „soluția finală de tiranie” impusă prin modelul globalizat, prin „noua ordine mondială“ cosmopolita, supusa marilor rechini financiari, marilor corporatii ale capitalismului-casino. Un model sinistru de societate în care omul liber, familia, națiunea suverană și biserica naționala vor deveni amintiri.
    Se mai poate vorbi de siguranţa nationala, ca vorbind de „securitate naționala” capatam alte intelesuri, chiar antonimice? Mai putem ? legitim unde sunt şi ce fac „adevăraţii patrioţi” din „serviciile noastre secrete”?

  7. Cand o sa discute despre punctele tari, oportunități, amenințări si puncte slabe o sa zică că a convocat CSAT pentru o analiză Swot. Al dracui ce culta e domnisoara Jhonny si ce patrioti sunt securistii trădători si jucatori de Alba Neagra cu destinul țării.
    Ps. Gargantua si Pantagruel fortificandu-si trupul diform si mintea debilă, astia sunt CSAT-UL in frunte cu Jan Jac Jhoannis, alo-gen fără gen sau cu gen fluid si alo doamna Merkel, domnul Macron si Licuriciul, în ce pozitie doriti sa stau si credeti ca dantura mea e perfectă?

  8. A venit factura pentru inca o rata la sapca.
    Ce sa astepti la tradatorul asta, face si el ce i se da in plic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.