Iohannis: Am cerut SRI să verifice informaţiile lui Ponta, dacă nu se confirmă, va răspunde (VIDEO)

Tensiunile dintre preşedinte şi premier provocate de Codul Silvic continuă. Klaus Iohannis a reacţionat dur joi la acuzaţiile premierului Victor Ponta de miercuri seara la B1 TV.

Preşedintele a declarat joi că nu se joacă cu „interesele României” şi că a luat act de declaraţiile „grave” ale premierului pe care le consideră „false” precizând că a rugat organele abilitate să verifice informaţiile, iar dacă acestea nu se verifică Ponta trebuie să răspundă.

”Este foarte gravă afirmaţia” premierului, de miercuri seară, a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, la B1 Tv că președintele Klaus Iohannis a fost influențat de oameni din PNL atunci când a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Ponta a susținut că membri ai PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai firmei Holzindustrie și l-au influențat pe Iohannis, acuzându-i de trafic de influență. „Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște „binevoitori”, în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private”, a susținut Ponta.

În replică, președintele Klaus Iohannis l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că „lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui”.

Iohannis a anunţat joi, înaintea plecării în Italia, că a cerut joi dimineață directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmațiile premierului și a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzațiile aduse.

„Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui. Acest lucru este, deopotrivă, surprinzător şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-işti, nici măcar cu foşti colegi din PNL pe această temă. Atunci când am retrimis Codul Silvic în Parlament, a existat un document pe care ne-am bazat, este documentul care ne-a fost transmis, fără să fie cerut, de către Consiliul Concurenţei, prin care ne-a atras atenţia că este, există riscul de infringement pentru România, deci există riscul să nu fie conformă legea cu legislaţia europeană. Mi s-a părut un lucru foarte serios. Şi vreau să subliniez în acest context că nu numai Preşedintele, ci şi primul-ministrul are datoria să vegheze ca legislaţia românească să fie în concordanţă cu legislaţia europeană. Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu, şi nici la nivelul Administraţiei Prezidenţiale”, a spus Iohannis la Aeroportul Henri Coandă.

În consecinţă, luând act de declaraţiile primul-ministrului de aseară, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea prim-ministrul, dacă ele se confirmă sau nu. Dacă se confirmă să se ia, evident, de urgenţă, măsurile care se impun, dar, dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii prin care vrea să pară interesant la televizor, sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală, promovată atunci de candidatul Ponta şi care a fost la un nivel inacceptabil de jos. (…) Am avut o discuţie, deocamdată telefonică, fiindcă am venit în aeroport, cu directorul SRI şi l-am rugat, foarte oficial, să analizeze şi să cerceteze cu maximă exigenţă şi seriozitate aceste afirmaţii„, a conchis președintele.

Întrebat dacă se gândeşte să îl dea în judecată pe premierul Ponta pentru calomnie, Iohannis a precizat că a rugat Departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta.

„Da, încă de aseară, am rugat pe cei din Departamentul Juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii şi cum putem să facem anumite demersuri, în cazul foarte probabil că se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi. Deci este foarte gravă afirmaţia. Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii ca în campanie nu este bine şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva”, a precizat președintele.

Iohannis a mai declarat, joi dimineaţă, că demersul onest şi bine intenţionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD.

”Şi că tot a venit vorba de păduri, am impresia că demersul onest şi bine intenţionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD”, a precizat şeful statului.

La scurt timp după declarațiile lui Ponta de miercuri seară, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat la rândul său, într-o postare pe Facebook, că premierul Victor Ponta „face declaraţii iresponsabile” când „susţine că PNL a făcut lobby în favoarea unei companii”.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, în martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Reexaminarea Codului silvic a fost însă respinsă de comisiile de specialitate.

Problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a anunţat duminică Iohannis, în contextul în care, sâmbătă, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste faţă de despăduririle abuzive.

Miercuri seară, Preşedinţia a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenţei referitor la proiectul Codului Silvic, în care Consiliu apreciază că limitarea achiziţiei/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piaţă comercializării şi propune eliminarea acestui plafon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.