Iohannis: o declarație mică despre un mare proiect de țară

Pe 24 iunie, după referendumul desfășurat în Marea Britanie, a avut loc la Cotroceni o primă rundă de consultări între șeful statului, premierul Cioloș, guvernatorul BNR și liderii partidelor parlamentare. Pe 30 iunie a fost anunțată o nouă semenea întâlnire, pe data de 4 iulie, când participanții urmau să fie informați despre concluziile Consiliului European desfășurat la Bruxelles pe 28 — 29 iunie.

La finalul acestei întâlniri anunțate și de la care se aștepta substanță în privința discuțiilor și a declarațiilor ulterioare, președintele Klaus Iohannis a spus atât: „Este nevoie de un nou proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi”. Și a mai adăugat că toți liderii au fost de acord să participe la acest proiect post-aderare, arătând că acesta va fi elaborat într-un grup pe lucru care va funcționa pe lângă Președinție.

La consultări, din partea partidelor politice au participat copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copreședintele ALDE Daniel Constantin, președintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Importanța întâlnirii de la Cotroceni despre proiectul de țară pare la fel mare ca și declaratia președintelui, în condițiile în care alte state membre au înțeles să se mobilizeze la un alt nivel. Pe 27 iunie, miniștrii de Externe din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia s-au întâlnit cu omologii din Franța și Germania pentru a discuta despre Brexit. În aceeași zi a avut loc o întâlnire între miniștrii de Externe din Austria, Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria, totul pentru coordonarea pozițiilor față de Brexit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.