Iohannis și tigaia cu două fețe

Subscriu la toate sfaturile date de președintele Klaus Iohannis în spotul care rulează pe televiziuni și internet. Sunt corecte și, după experiența internațională, și eficiente. Toate studiile de psihologie comportamentală recomandă oamenilor să-și asculte conducătorul și soldaților, comandantul. Numai că spălatul frecvent pe mîini, menținerea unei distanțe față de cei bolnavi, renunțarea la îmbrățișări, statul în casă etc sunt difuzate ca informații cu caracter public pe toate canalele, chiar și pe cele vulgare sau de scandal. Chiar și președintele, pe vreme cînd ne spunea că e vorba despre o gripă mai ușoară, le-a citit la microfon și le-a postat pe site-ul său.

La ce ne mai folosește acum un spot cu președintele României, recitînd aceleași lucruri? Sunt aceleași recomandări, la care au fost adăugate complimentele la adresa poporului român. În loc să mobilizeze populația, acest spot arată mai degrabă a propagandă comercială. Pe aproape orice post ajungi, dai peste președintele care zice „Spălați-vă pe mîini și nu vă îmbrățișați!“ Vrea să ne spună că președintele este preocupat și activ.

Este un fel de „Klaus, fă-te că lucrezi!”

Președintele Romaniei a dispărut din viața noastră ca și harnicul său premier cu voce lată. O fi pe la Sibiu, la nevastă, sau pe la Cotroceni, ziua, și în Bulevardul Primăverii, seara, de unde transmite planurile sale pentru o Românie Normală? Greu de aflat! Și dacă este la vila din Primăverii (bulevard în București, unde se afla și vila lui Nicolae Ceaușescu), nu înțeleg de ce nu trece gardul și să ajungă la premier și să urle la el: -„Ce-i cu dezorganizarea asta, mă, cîntărețule?“

Sau nici președintele Iohannis nu vede că România, în vreme de mare încercare, este condusă cu Ordonanțe militare semnate de fostul primar al Caransebeșului, căprar sau cel mult sergent după cum citește, și de umbra bietului Despescu, scos la cameră mai mult pentru figurație și pentru uniformă.
Nu cumva Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne erau și mai sunt instituții civile? Și dacă avem de-a face cu o stare de urgență, de ce Ordonanța militară conține numai recomandări? La prezentarea unei ordonanțe Militare (?) vine un fel de general și ne avertizează că „nu ne-am jucat și nu ne jucăm”, iar ministrul-primar zice că „sunt unii inconștienți care …” Este o primă ordonanță militară din istoria României care seamănă cu o compoziție de Moș Teacă. Asta pentru că nu prea reglementează nimic. În Armată, nici făcutul bocancilor nu este o „recomandare”, ci o mențiune dintr-un regulament obligatoriu. Îl și văd pe Napoleon și pe generalul George S. Patton conducînd diviziile cu aceste „recomandări militare” și cu tot soiul de rugăminți fierbinți!
Ce fac Donald Trump și Macron? Și-au luat nevestele și s-au retras la Mar-a-Lago sau pe Coasta de Azur, lăsînd poporul în fața spoturilor înregistrate și distribuite pe televiziuni și radiouri ca obligație publică? Nici vorbă! Stau în mijlocul evenimentelor, încurajează, controlează, deblochează ce nu merge. Noi difuzăm spoturi cu președintele, citind de pe un prompter! Și, ca să fie mai important, este filmat de undeva mai jos, de sub brîu, în așa fel încît el să pară că ne privește de sus, și din fața steagurilor României și ale Uniunii Europene (care ne ajută de ne omoară). La ce ne folosește nouă un metru pătrat de steaguri și de piept al președintelui Klaus Iohannis, deasupra căruia un cap mic și lipsit de expresie ne citește niște recomandări? La absolut nimic!

Dacă tot vrea puterea (și o are, cu SRI, cu Armată, cu Guvern și cu Parchetetul general și DNA), în situație de urgență nu văd de ce ne servește doar spoturi mediocre? N-ar fi mai potrivit să coboare între oameni și în instituții și să încerce să contribuie la o bună organizare?
Pentru ce această reclamă ca la detergentul Iohannis?
Ca să uităm de faptul că, în plină declanșare a epidemiei de corona virus, el încă mai direcționa România în războiul cu PSD? Era atît de străin de ce se petrecea în lumea largă? Nu are informații?Nu le citește? Nu are idei cum să reacționeze? Nu are energie pentru a juca rolul de președinte?

Suntem de un umor nebun, de un penibil european generat de niște nepricepuți și de un președinte căruia nu prea îi prea pasă. Eu n-am auzit ca președintele României să fi descins pe undeva. Nu prin spitale, că nu-l cred atît de curajos și de dedicat. Măcar la Ministerul Sănătății, să vadă care este stadiul de îndeplinire al minciunilor cu aprovizionarea! Nu știe președintele României (măcar de la SRI, că aceștia sunt peste tot!) că în spitale lipsesc măștile și halatele? Ce s-a ales de promisiunile cu „săptămîna viitoare“, făcute de pupilul său și al doamnei sale Victor Costache? N-a aflat că populația (nu românii mei) este speriată? Că procedurile lui Cîțu sunt aiuritoare? Abia acum începem să ne simțim puțin compatrioți: Din păcate, nu simțim că avem președinte și prim-ministru!
Avem doar reclamă pentru un Bonnylash politic și pentru tigăile cu două fețe.

Post scriptum: Tuturor pupincuriștilor de profesie sau amatori din presă, le doresc multă sănătatate, dar nici un pic de succes!

Recomanda 43

10 Comentarii

  1. „Președintele Romaniei a dispărut din viața noastră…”
    Sunteti sigur? Numai despre presedintele Romaniei scrieti in ultima vreme, domnule Nistorescu.

  2. Felicitari! Va asteptam in Kisselef pt.un bonus. Mircea Draghici are niste probleme cu statul paralel. Acu,drk.mai stie cine e trezorier. Dar,nu-i bai, vin bani de la buget,garla!

  3. „Quasimodo”, insolita expunerea ta din Ghica, in sensul ca e putin cunoscuta intre postaci, de aceea salut culturalizarea, in fond asta facem, ne culturalizam unii pe altii! Cel mai mult mi-a placut chestia cu zdrentele ciumatilor aruncate de cioclii in curtile bogatanilor, pentru ca are parfum de lupta de clasa cu mijloace neconventionale, rudimentare, dar extrem de eficace si care pe deasupra stabilea un echilibru atat de necesar in societate. O concluzie care cred ca nu ai vrut sa o tragi, avand incredere in noi, e ca molimele nu ne-au ocolit nici cu 200 de ani in urma, ele aparand la fel de spontan ca si nivelul de civilizatie si de igiena, ca si in zilele noastre in unele parti ale Lumii, nu cum cred unii, ca „agentii purtatori”/virusii se fabrica in laboratoare. La fel ca azi, Voda si camarilele se retrageau in conacuri sau palate, departe de pandemii, asteptand datele statistice. Si totusi Lumea a evoluat,azi vezi pe cate un Voda…prin loboda
    cum se declara ciumat ca sa se poate retrage si sa-i faca pe poporani sa jeleasca, ca raman fara Domni. Romania actuala sta bine la acest capitol al disimularii, ba chiar da ideea la export, de ieri seara celebra rasputinista ENGIE s-a retras autodeclarandu-se ciumata, teutonii smulgandu-si scalputile de jale…

  4. Au dat astia de curand „Alerta”, un film cu o maimuta infectata cu nu stiu ce minunatie.Maimuta nu avea brici, cum se intampla la noi.Aia toti umblau, din cauza pericolului biologic, bineinteles, cu: combineazoane, masti, manusi , etc.

    Aseara am auzit la un tv, de fost mare succes, oameni care intrau prin telefon si care pretindeau ca-s medici, era in timpul unui interviu cu un gigant al medicinei de urgenta, si unii sunau si spuneau ca nu au echipament de protectie in spitale, in conditiile in care oricine poate avea covid d-asta minunat, chiar si ala care se duce sa-si puna gips, chiar daca n-are mucii lumanari.

    Parem sa mergem pe urmele Italiei.Asta mi se pare mie bineinteles.E o opinie proprie si personala.Viitorul va confirma sau nu, viata e un fenomen complex.

    Cum dracu lupti cu o bomba bilogica, fara echipament de protectie, oricine putand sa fie infectat fara sa stie, daca nu esti protejat din cap si pana-n picioare.Astia in strainatate, din lipsa de combinezoane si echipamente de decontaminare, ca-n film aveau fir-ar ei sa fie, se imbraca in pungi menjaere.

    Se transmite prin aer, ca ciuma pneumonica, sau e doar prin muci ? N-am reusit inca sa inteleg si poate nici nu stie nimeni-penduleaza multi in explicatii, cum se transmite exact si cat traieste mititelul in afara corpurilor vii ? Altfel de ce ar mai fi recomandarea cu 1-2m distanta (asta e specificata si se regaseste si la manciurian epidemic, cand indivizii infecati expulzau mucuz roz la 1m+, prin tuse).
    hxxps://academic.oup.com/past/article-abstract/190/1/147/1450013?redirectedFrom=fulltext

    Pe de alta parte covidul roshu a fost pomenit din 2017 incoace, non-stop, pe toate platformele si pe toate stradutele tarisoarei, si a si venit.E karma cred.E chiar din China cea rosie si comunista.
    Nu e karma si in cazul fostului ministru al sanatatii, batjocorit la intrarea intr-un anumit spital, pentru ca numai la cateva zile sa vina unu sa-l bage in carantina ?

  5. hxxps://www.historia.ro/sectiune/general/articol/ciuma-lui-caragea-ucidea-300-de-bucuresteni-pe-zi-iata-unde-erau-ingropati-ciumatii

    „”Netrebnicii ciocli

    Cum epidemiile de ciumă reveneau constant, în medie o dată la zece ani, la finalul secolului al XVII-lea s-a înfiinţat „breasla cioclilor”. Erau bine plătiţi şi aveau ca scop să strângă morţii şi să-i îngroape. Cioclii erau recrutaţi din foştii ciumaţi care scăpaseră de moarte, despre care se spunea că nu se mai atinge boala de ei.

    Potrivit lui Ion Ghica, erau însă nişte netrebnici: „Când treceau pe lângă o casă bogată, nu lipseau de‑a arunca zdrenţe rupte de la ciumaţi ca să răspândească contagiunea!”.””

  6. hxxps://www.historia.ro/sectiune/general/articol/ciuma-lui-caragea-ucidea-300-de-bucuresteni-pe-zi-iata-unde-erau-ingropati-ciumatii

    „”„Un om lovit de ciumă era un om mort”

    „În timpul «ciumei lui Caragea» au murit până la 300 de oameni pe zi şi se crede că numărul morţilor în toată ţara a fost mai mare de 90.000. Contagiunea era aşa de primejdioasă, încât cel mai mic contact cu o casă molipsită ducea moartea într‑o familie întreagă şi violenţa era aşa de mare, încât un om lovit de ciumă era un om mort”, scria academicianul Ion Ghica.

    În timp ce Vodă Caragea şi boierii săi au fugit din calea epidemiei încă de la izbucnire, în 13 decembrie 1812, bucureştenilor de rând li s-a permis să părăsească oraşul abia la 1 august 1813.
    „”

  7. Domnule Nistorescu
    Am inteles ca esenta articolului este ca se iau decizii pompoase de acolo de sus, fara ca cei care le iau sa mearga pe teren si sa vada realitatea. Deciziile se iau in baza unor informari „din surse sigure” ale esaloanelor 2 si 3 care nici ele nu cunosc realitatea, ci doar statistica.
    Vorbim despre spitale, despre personalul medical din prima linie, ce frumos suna, dar nimeni din cei care decid nu a fost in acele spitale sa se informeze la fata locului despre ce este vorba inainte sa decida.
    Spitalele Bals si Babes, cu specific de boli infectioase, poate erau pregatite, dar acum se vorbeste despre spitale suport, chiar si o maternitate. A fost vre-unul din membrii cu putere de decizie al Grupului de coordonare strategica in aceste spitale ??? Nu. Dar ei iau decizii.
    Mai grav este ca nici macar un jurnalist nu a fost la fata locului sa vada cu ce se porneste la drum sau la lupta, dar cand vor aparea problemele, toti vor arunca cu noroi in doctori, asistente si spitale, fara sa stie cu ce capabilitati si mai ales functionalitati pornesc la drum. Toti vorbesc despre materiale de protectie, halate masti si manusi, cand in realitate problema este ca „spitalele suport” nu sunt configurate pentru asistenta medicala in conditii infectioase, personalul nu este pregatit pantru conditii de epidemie sau pandemie, ci pentru conditii normale.
    Auzim stiri ca medici din diferite spitale s-au contaminat si poate au raspandit covid 19 si la pacienti. Nu s-au contaminat infectionistii, pentru ca ei sunt antrenati sa lucreze in mediu infectios, ci s-au contaminat cei de alte specialitati, total neantrenati pentru pandemie.

  8. Din pacate, in Romania, politicienii s-au specializat in „bai de multime televizate si show-uri tv inutile”, avem ce am votat doar ca am votat, manipulati si mintiti de 30 de ani fara sa constientizam aceasta. Asteptand mereu ceva mai bun si bine, am acceptat ce „ne-au promis „ante” si am primit „poste” cu totul altceva, chiar si in acest moment crucial, „pofta de marire si de aranjamete” nu a fost lasata deoparte. Iar ajuta cu ceva pe batranii care stau la rand la farmacii pentru medicamente strict necesare pentru „diabet, cancer … etc” prezenta presedintelui ?, NU, dar, niste masuri concrete, fara jumatati de masura si clare care sa duca „la ruperea lantului de transmitere a virusului”, DA. Iar presedintele poate face acasta … trezind din „letargie un guvern impotent”.

  9. Mai citesc cateodata si presa romaneasca. Probabil dintr-o speranta minuscula de a vedea ca ceva se schimba. Si nu se schimba. Nici azi, nici maine…poate la anul…poate peste 10 ani…
    Intr-o perioada de criza mondiala, in Romania e la fel. Tot scandalagii si carcotasi la orice vezi prin ziare. La televizor nici n-am curajul sa ma uit. Ultimele incercari mi-au dat dureri de cap cand i-am vazut pe toti vorbind in acelasi timp si ridicand tonul unii la altii mai rau decat niste babe ametite pe ulita din dos.
    O lume intreaga face acelasi lucru, peste tot se dau acelasi mesaje. Care e problema ca o spune Iohannis acuma? Voi inca sunteti in campanie electorala? Treziti-va! Astfel de mesaje chiar trebuie repetate (nu parea sa va deranjeze ca vedeati tot felul de reclame la fiecare 5 minute la televizor). In Romania in care baia saptamanala este un obicei stramosesc bine pastrat, mesajele cu spalatul ar trebui repetate fara pauza, poate se si inteleg la un moment dat, poate intra in subconstient. Si da, tine de siguranta nationala in acest moment.
    In alta ordine de idei, daca tu nu ii vezi la televizor, nu inseamna ca presedintele sau guvernul nu muncesc. Si daca ati avea un popor care sa stie cate ceva despre atributiile autoritatilor de orice fel, nu v-ar mai citi nimeni articolele de acest gen. Ar fi frumos daca s-ar da la o parte ca sa va puna pe voi, ziaristii carcotasi, sa guvernati. Frumos, dar si foarte trist pentru tara.
    Treziti-va…nu din cauza coronavirusului neaparat. Ci pentru ca sunteti intr-o groapa adanca de multa vreme…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.