Ion Caramitru și alți directori de instituții culturale, la Guvern

IC2_FOTO_Florin Ghioca_TNB (1)

În urma unei solicitări scrise, trimisă zilele trecute Guvernului României, o delegație de directori din instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii va fi primită în cursul zilei de marți la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă.

Din delegație vor face parte: Ion Caramitru – Manager General al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, Andrei Dimitriu – Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, Bianca Ionescu – Manager al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Călin Dan – Manager General al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Această întâlnire are loc în urma apelului lansat de mai multe instituții de cultură din România, în urma reducerii bugetelor, fapt ce a dus la blocarea parțială a activității acestora, dar și la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Național din București, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul ”Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar ”Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei.

Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după ce o delegație numeroasă de directori din instituții de cultură le-a avut, pe 19 iunie, cu Ministrul Culturii, Daniel Breaz, dialog care nu a dus la nicio concluzie.

În cursul zilei de miercuri, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din toată țara au fost invitați la o audiere cu membrii Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Duminică după-amiază, câteva sute de persoane, angajați ai mai multor instituții de cultură, dar și artiști independenți, s-au adunat într-un miting de protest în fața Guvernului României, solicitând deblocarea posturilor și revenirea la bugete care să permită buna funcționare a instituțiilor.

Ion Caramitru, Managerul General al Teatrului Național din București își exprimă speranța unei bune întâlniri cu reprezentanții Guvernului, pentru deblocarea situației fără precedent cu care se confruntă în acest moment atât cel mai important teatru din România, dar și celelalte instituții din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Ion Caramitru trebuia sa se fi pensionat de mai bine de 10 ani.
    Hamlet de Dambovita vrea si garantat bugetar si leafa de privat. Nu poti sluji la doi stapini.
    Daca chiar se crede Grand Manager de Teatru ar trebui sa faca biletul de intrare de la 1000 euro in sus, ca are Capitala cu Coviltir banet cacalau. Caramitru nu este decit un milog agresiv cu nasul in curul Coanei Veorica de Teleorman. Patetic !

  2. RAR mi se intampla sa fiu de acord cu ALCTINEVA, dar Yabba Dabba ma obliga, fara sa ma oblige, sa fiu de acord cu ce a zis. ABSOLUT de acord!

  3. Acest individ trebuie sa fie judecat si sa faca puscarie, meritata la greu!
    De fapt toti indivizii care au preluat puterea dupa 1989 in toate institutiile statului roman cit si fabrici,uzine,etc pe care le-au praduit sa fie judecati si condamnati!
    Lozinca „PSD penali,hoti,excroci,etc”are aceasta explicatie si trebuie sa vina un partid la putere si sa-i bage la puscarie!

  4. daca tot amintiti de 89 atunci sa spunem ca prin ”ordinele” in direct sa se traga asupra Bibliotecii Univ. a contribuit la distrugerea ei, se credea general oare ce tulburare psi produce halucinatii si ideea ca esti altceva? Apoi de ce nu se vorbeste de stirea TV ca peste 60 de milioane de lei au fost cheltuite pt o firma privata, chiar zecile de milioane sunt un mizilic? la 77 de ani sigur are toti ”neuronii” acasa? prof. univ. sunt ”scosi” la pensie la 65 de ani, desi chiar si Ceausescu ii ”lasa” pana la 70 de ani, dar pe un actor sa-l ”tii” la 77 de ani pe post de director nu-i cumva o incalcare a legilor statului, la privat poate face orice, dar la buget ar trebui sa fie niste limite?

  5. adevarata melissa s a exprimat in maniera ca ia sa l caute curtea de conturi mai atent pe nea directorul, ca s ar putea sa urmeze tristete mare la familie… se stie ca caramitru ciugulea spagi grele cand erau carciumile din zona salii studio, ca sa nu mai zicem ca lua si rachiul de pe masa… neam de hoti

  6. @Apreciați că la ar putea fi realizată o cercetare documentară și documentată despre câți din banii din bugetul TNB au fost alocați pensionarilor și câți au fost alocați persoanelor active din teatru, ?

  7. I-ați zice lui Caramitru „tichia de mărgaritar” a teatrului românesc, așa cum și Nistorescu, Cristoiu, CT POpescu, Roșca-Stănescu, Chirieac, s-ar putea zice ,la presa scrisă , ?

  8. Remarcați totuși și faptul că Ministrul Culturii încă nu l-a destituit pe Caramitru, deși sunt multe alte exemple de destituiri la alte instituții subordonate altor ministere,unde bugetele nu au fost administrate în mod eficient, ?

  9. jocul este următorul: s/a dublat bugetul pentru salarii dar sa scăzut la colaboratori . dar directorii nu vor să angajeze actori cu contract că i/au șpagă doar odată și trebuie să organizeze concurs. ei vor să se facă că plătesc colaboratori dar să ieie ei banii că doar nu o să ceară banii actorul care primește o colaborare și este fără nume.

  10. @Se pare totuși că nu mai au bani pentru personalul auxiliar că au plătit pensionarii colaboratori, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.