Iranul, primii pași către reconciliere cu SUA

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani a salutat tonul „pozitiv şi constructiv” al lui Barack Obama şi speră la „mici paşi” diplomatici între cele două guverne inamice.

Cu câteva zile înainte de deplasarea sa la New York pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Rohani a repetat, la postul de televiziune NBC,  de asemenea că ţara sa nu caută să obţină arma nucleară, şi asigură că Guvernul său dispune de „suficientă marjă de manevră politică pentru a rezolva această problemă” care plasează Iranul sub un regim strict de sancţiuni occidentale.

În acest prim interviu pentru o televiziune americană după preluarea funcţiei la începutul lui august, Rohani a confirmat că preşedintele Obama i-a adresat o scrisoare în această vară.

„În această scrisoare m-a felicitat pentru reuşita mea în alegeri şi a evocat anumite subiecte de interes”, a precizat noul lider, care a preluat succesiunea de la ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad şi a adoptat un ton aparent mai conciliator decât acesta din urmă.

„Am răspuns acestei scrisori. I-am mulţumit şi am exprimat punctul de vedere al Republicii Islamice Iran (…). Din punctul meu de vedere, tonul scrisorii era pozitiv şi constructiv. Ar putea fi vorba de mici paşi subtili către ceva important”, a spus Rohani.

SUA şi Iran au rupt relaţiile diplomatice după revoluţia islamică din 1979.

Marţi, într-un interviu pentru televiziunea americană Telemundo, Obama a declarat că intenţionează să testeze disponibilitatea lui Rohani de a dialoga cu privire la programul nuclear al Republicii Islamice, subiect de discordie majoră între Teheran şi Occident.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.