Isărescu rupe tăcerea

Obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României (BNR) rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale, arată guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un comunicat de presă.

„După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației. În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de cca 3 miliarde de lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50 la sută la 2,00 la sută a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR3M a coborât de la 3,24 la sută (20 martie a.c.) la 2,61 la sută (23 martie a.c.), iar apoi la 2,44 la sută (15 mai a.c.). În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4 la sută), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice”, se arată în comunicatul de presă.

Pe acest fond, Isărescu precizează că, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai. Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent. Astfel, în cazul maturităților de până la 1 an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională.

„Cele aferente maturității de 10 ani au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut cu 0,15 puncte procentuale. Pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5 puncte procentuale în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77 la sută) și la 0,25 puncte procentuale în cazul celor pe 5 ani (3,82 la sută)”, precizează sursa citată.

Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă, conform guvernatorului BNR.

„Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”, conchide sursa menționată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. pe scurt ..ce infuzii , unde se fac si cine beneficiaza de ele.daca intradevar exista inseamna ca s prost facute si aruncati ca mai mereu banii pa fereastra.(1) industria cand se ajunsese la maturitate si aveam acoperite toate functiile …au distrus o roman si ai sai ..miliardarii declarati ori mascati din zilele noastre.(2) avem 10 mil ha..lucrate, cultivate ..folosite primitiv cu culturi „traditionale” si la intamplare.(3) ar trebui sa avem 3 4 mil de muncitori agricoli..care se orienteaza catre munci neproductive, necalificate ori dau busna la granite..oare bancherii cu infuziile au analizat cum trebuie faacute , daca s facute…totul este facut iurea, la intamplare , fara orizont si finalitate ..este greu , foarte greu sa sintetizezi, analizez si actionezi rational si eficient..acum mcand s a distrus centralizarea si nu s a pus nimic in loc ..BANCA .. luati un lot agricol substantial…(2) luaati un numar de oameni cu diverse profesii in domeniuagricol constituiti chibuturi..alocati apriori o suma corespunzatoare care sa; asigure castiguri substantiale muncitorilor.( II) sa asigure functionarea utilajelor , atelajelor..la timpul potrivit si vremea potrivita (III) contactati din timp parteneri pentru achizitii, pentru desfacere ..dar in primul si in primul rand IRIGATIILE..si veti vedea ca oamenii vor sta sa fac plus produs, [plus valoare ..profit ori cum ii mai spuneti voi economistii lu peste..dar pentru asta RABDARE, SERIOZITATE, PERSEVERENTA SI …CONTINUITATE..aaa nu uitati sa invatati cum se folosesc tunurile da grindina..iar tunarii sa nu steie beti la ileana in ceardac

  2. Lasa ca vine inginerasul cel viteaz, da el cu Isarescu de pamant, maine lapte si miere.
    Vreau Volguta.Vreau Horlando. Macar sa ne ducem dreakului de tot.

    • Olguta ramane in istorie ca mama pensionarilor romani. Iar pe Orlando pana si hainele stau ca pe un tip educat si instruit. A venit acum peizanul Orban cu alti peizani ca el crescuti de securitate.

  3. Individul acesta ,toata viata s-a plans ca nu sunt bani,ca vine saracia peste locuitirii tarii,in schimb are grija de salariul lui,40.000 euro lunar,plus pensie.Este singurul om din Romania care ne salveaza de crize,provocandu-ne crize de nervi!

  4. Pt C.I. : Isarescu s-a plans ca nu sunt bani si atunci cand era plima visteria tarii, si cand proiecte de constructii de locuinte, hidrocentrale , atomocentrala etc , trebuiau finantate si finalizate . Eu il vad inaintea lui Piersic, Rebenciuc , Arsinel etc , este cel mai bun actor , era sa zic roman, din piata . Omul asta e magician pacat de rezultatele muncii lui ca de 30 de ani ne submineaza constant tara si vietile .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.