Italia: Bilanţul inundaţiilor a urcat la 14 morţi

Bilanţul confirmat al deceselor în urma inundaţiilor catastrofale din nordul Italiei a urcat la 14 după ce vineri a fost găsit cadavrul unui bărbat vârstnic în oraşul Faenza, transmite DPA care citează agenţiile ANSA şi Adnkronos.

Massimo Isola, primarul din Faenza, a vorbit vineri, la televiziunea italiană, despre un „dezastru epocal”.

Cel mai înalt nivel de alertă rămâne în vigoare, vineri, în regiunea Emilia-Romagna unde sunt în curs de desfăşurare operaţiuni extinse de evacuare.

Autorităţile evacuau în primul rând locuitori din anumite zone din Ravenna, unde situaţia s-a deteriorat din nou.

Ploaia a continuat să cadă, iar râurile au ieşit din matcă. Însă, vicepreşedintele regiunii, Irene Priolo, a declarat pentru televiziunea italiană că aceste precipitaţii nu sunt „comparabile” cu proporţiile istorice ale ploilor de la începutul săptămânii.

În imaginile difuzate la televizor se putea vedea apa curgând pe o autostradă care duce în centrul oraşului Ravenna.

Până în prezent, peste 20.000 de persoane au fost evacuate doar din Ravenna, conform media locale.

Priolo a precizat că se teme că ploaia continuă ar putea provoca în continuare alunecări de teren.

În Sarsina din apropiere, peste 300 de persoane au rămas izolate, a declarat pentru ANSA primarul Enrico Cangini. Dintre cele patru drumuri cheie care îi leagă pe locuitori de regiunile învecinate, doar unul mai era accesibil pentru vehiculele de urgenţă. Cisterne cu apă potabilă au putut ajunge astfel în provincie. „Unii oameni au fost evacuaţi cu elicopterul”, a spus Cangini.

Canalul Emiliano Romagnolo, un canal artificial care trece prin această regiune, s-a revărsat pe alocuri. Persoanelor care locuiesc în apropiere li s-a recomandat să se mute la etajele superioare în timp ce echipele de intervenţie au utilizat excavatoare în încercarea de a susţine barajele.

În timp ce zonele din jurul Imola, Forli, Cesena şi Ravenna au fost puternic afectate de inundaţii, zonele de interes turistic de pe coasta Mării Adriatice, precum Rimini, au rămas relativ neatinse. „Singura ştire pozitivă, dacă se poate vorbi despre ceva pozitiv în tragedia asta, este că hotelurile şi fâşiile de coastă au fost mai puţin afectate comparativ cu zonele din interior”, a declarat ministrul Turismului, Daniela Santanche.

Inundaţiile din Emilia-Romagna au provocat pagube importante care se ridică la miliarde de euro, cu terenuri agricole distruse acoperite de ape, a declarat joi guvernatorul regional.

Potrivit unei estimări preliminare a asociaţiei fermierilor italieni Confagricoltura, inundaţiile din regiunea Emilia-Romagna este posibil să fi provocat pagube de 1,5 miliarde de euro culturilor agricole.

Guvernul italian a alocat deja 30 de milioane de euro pentru a face faţă impactului imediat al situaţiei de urgenţă. Noi ajutoare sunt aşteptate la o reuniune a cabinetului programată pentru ziua de marţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Primarii si ministrii si-au pus banii la adapost sa nu-i ude ??? Ca sistematizari de rauri au fost facute pe vremea romanilor, ca de atunci apa tot pe acolo vine ! Saracia si prostia au mancat lumea de azi, sao ma rog, n-au mancat-o au inecat-o !

  2. Furi curent, nu stii despre ce vorbesti. Nu aveau ce sa salveze nici mama sistematizarilor. A fost un efect absolut „pervers”.
    Cu un an in urma s-a inregistrat cea mai mare seceta din istoria Italiei, a fost horor anul trecut (locuiesc aici si pot spune ca asa ceva nu am trait in Romania niciodata).
    Anul asta cand au inceput precipitatiile , au luat-o dintr-o data. Nu am avut zapada de Craciun sau alte precipitatii. Ploua cam de la sfarsitul lunii Martie cu mici pauze.
    Locuiesc in Emilia Romagna.
    Nu-s afectat dar vad ce se intampla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.