Itinerare europene în lumea poveştilor de Crăciun

Belşug, lumină, bucurie, meri în floare, ca în colindul „Leru-i, ler”. „Am socotit întotdeauna că, atunci când soseşte Crăciunul, este o sărbătoare binecuvântată, o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei şi a veseliei – singura perioadă pentru mine când toţi bărbaţii şi femeile par să-şi deschidă la unison inimile ferecate şi să-i considere pe cei mai puţin norocoşi decât ei adevăraţi tovarăşi de drum. Aşa încât, deşi Crăciunul nu mi-a adus niciodată vreun grăunte de aur sau de argint în buzunare, sunt convins că mi-a făcut totuşi mult bine şi că-mi va face mereu. Şi atunci spun: Binecuvântat fie Crăciunul!”. Este o replică din „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, povestea copilăriei noastre.

Se aprind luminile de Crăciun, deşi mai sărăcăcioase decât în alţi ani. Artişti şi designeri de faimă internaţională dau magie oraşelor cu instalaţiile şi luminile lor uimitoare, transformându-le în locuri de poveste. În aer miroase a Crăciun. Beculeţe colorate, oferte apetisante, reclame strălucitoare, pregătirea părinţilor, toate acestea îi fac pe cei mici să ardă de nerăbdare cu gândul la Moş Crăciun, la cozonaci şi daruri. Odată cu apropierea Crăciunului, pentru câteva zile de vacanţă, cei care au posibilitatea se întreabă unde e mai bine să petreacă aceste zile: pe zăpadă, în faţa şemineului sau a pârtiilor de schi, să facă lungi plimbări pe malul mării sau al lacurilor sau să aleagă între o călătorie culturală prin capitalele europene şi, de ce nu, o croazieră pe mare.

Innsbruck, oraşul basmelor

Crăciunul, o noapte de poveste

La Innsbruck, scenografia este gata pentru a primi turiştii. O magică atmosferă, datorată pieţelor de Crăciun, cu cabanele din lemn ale artizanilor, ornate cu beculeţe şi stele, ce par căsuţe de turtă dulce din „Hänsel şi Gretel”, înconjurate de muzica flaşnetelor, cu daruri personalizate, cu oameni de zăpadă, acoperiţi de bezea roz, cu brăduţi cu globuri din bomboane colorate, cu jucării, buratini, păpuşi, ursuleţi, trenuleţe şi rachete, cu dulciuri, dar şi specialităţi din Tirol, cu figurine religioase, intitulate „presepi”, dar şi ieslea cu naşterea lui Christos. Luminile se aprind deja de la mijlocul lui noiembrie. La început copacii desfrunziţi sunt decoraţi cu mii şi mii de lampadare. Vitrinele magazinelor se îmbracă în roşu şi auriu. Apoi este împodobit un uriaş brad care se află în centrul oraşului. Acoperişurile de poveste ale caselor, casetele din lemn ale comercianţilor expun mii de stele, dar şi mingi din sticlă decorate manual, globuri împodobite cu pietre Swarovski, lumânări în toate culorile, parfumate cu ramuri de pin. Splendida „Helblinghaus”, unul dintre strălucitele exemple ale Barocului, numit şi stilul „cofetărie de bomboane” pentru decoraţiile sale bogat colorate, îşi adaugă zeci şi zeci de beculeţe, la fel ca şi Turnul de pe Pfargasse, înalt de 148 de metri, şi casele colorate de pe Kiebachgasse, cu personaje din basme suspendate pe faţade. Pe străzi, zeci de negustori te îmbie în a mânca frigărui de fructe acoperite cu ciocolată ori să cumperi stele şi globuri de Crăciun, pictate de mână, statuete de sfinţi, jucării din lemn şi berete din lână colorată. Dar, între un pahar de vin fiert cu scorţişoară şi un concert de flaut, trebuie să-ţi găseşti timp pentru a descoperi unul dintre centrele istorice cele mai frumoase ale Alpilor.

Piaţa Crăciunului la Innsbruck, o lume de basm

Să faci shopping, să bei un „schnaps” sau o cupă de şampanie şi să te bucuri de pistele de schi. Se poate face numai la Innsbruck, unde implanturile sportive sunt la doi paşi de centrul istoric. Innsbruck se laudă cu 280 de kilometri de piste de schi olimpice şi 82 de implanturi, de la funiculare la ski buss-uri, distribuite în opt staţiuni, care te fac să urci din centrul oraşului în vârful muntelui, aşa cum este „Nordkettenbahnen”, în care, în 20 de minute, ajungi din centrul oraşului la 2.300 de metri înălţime, traversând păduri şi piscuri stâncoase. Aceste piste au fost reunite într-un unic skypass, care costă 108 euro pentru trei zile, în care poţi schia, în sunetul muzicii, de dimineaţa până noaptea, când pistele sunt luminate „a giorno”. În regiunea Innsbruck-ului se practică, cu voluptate, schiul nocturn.

Funicularul de la Nordkettenbahnene de lângă Innsbruck

La apusul soarelui, în lumina vitrinelor luminate feeric de pe „Maria-Theresien-Strasse”, te poţi opri la o ciocolată caldă sau un capucino în stil vienez, la un vernisaj la una dintre galeriile de artă contemporană care te îmbie să-ţi abandonezi apreschiurile şi costumul. Seara, obligatoriu, ceva elegant, pentru o cină la lumina candelabrelor şi a lumânărilor, la restaurantul „Goldener Adler”.

Casele, de-a lungul râului Inn, în culori de la roşu la verde, de la bleu la galben sau portocaliu, de la lila la mov, proiectate pe fundalul munţilor în alb, ca într-o pictură, te încântă prin această simbioză perfectă între oraş şi munte. De puţin timp a fost inaugurat „Kaufhaus Tyrol”, pe o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi, cu o faţadă în sticlă şi ciment, semnată de celebrul arhitect britanic David Chipperfield, pe Maria-Theriesen-Strasse, artera care concentrează cea mai frumoasă arhitectură barocă a Tirolului. Să mai amintim şi celebrul funicular „Nordkettenbahnen”, care conduce în câteva minute către vârful Hafelekar, făcându-l să devină parte integrantă a oraşului, proiectat de Zaha Hadid, care a reproiectat, în 2000, şi trambulina de la Bergisel, transformând-o într-un simbol arhitectonic care îmbină structura sportivă cu un splendid restaurat panoramic. Pentru iubitorii de patinaj se află deschis până la 10 seara „Sparkhassenplatz”.

În Tirol, în faţa castelului Hungerburg

Dacă sunteţi înfometaţi după schi, opriţi-vă la „Sitzwohl”, restaurantul premiat şi parapremiat, în care vă veţi putea delecta cu o supă fierbinte din cocoş şi viţel şi cu genunchi de porc, cu raţă cu portocale sau curcan la cuptor cu şofran ori, de ce nu, la „Lichtblick”, aflat la al şaptelea etaj de la Rathausgalerien, cu o vedere panoramică spre oraş, unde bucătăria creativă a şefului Andrea Zeindlinger vă propune tartar de ton cu gelatină de petale de trandafir sau un delicios purcel de lapte. Seara, nenumăratele café-baruri vă invită la un pahar de vin sau la unul dintre cele peste 30 de feluri de bere a casei, cu acompaniament de muzică.

Zurich, luminat pentru Crăciun

Trento şi Innsbruck s-au unit pentru a provoca mai multe emoţii, într-unul dintre târgurile cele mai frecventate din zona alpină. Oferta a peste 68 de căsuţe se întinde de la decorurile de Crăciun, globuri de sticlă colorată, presepi sculptate în lemn şi îngeraşi din piatră, compoziţii florale, lumnări care sunt mici capodopere până la cele mai diverse idei de cadouri: produse din lână şi fetru, obiecte de casă, miere şi mirodenii. Nu lipsesc produsele tradiţionale ale gastronomiei locale, ce pot fi gustate, de la tradiţionalul ştrudel cu mere, care ţi se topeşte în gură, la tortul de cartofi, până la delicioasa mămăligă lângă fripturile din carne de vânat. Latura gastronomică reprezintă inima târgului şi nu poate fi ratată.

Sunete de Crăciun la Lugano

Nopţi de vis la Lugano

În oraşul cel mai mare al cantonului Ticino convieţuiesc două suflete: cel al metropolei cosmopolite, polul financiar al Elveţiei, şi cel, mai romantic, al oraşului aflat între lac şi munţi. Este o convieţuire în care cuvântul „modern” sau „internaţional” nu intră în conflict cu relaxarea şi liniştea. Luminile s-au aprins deja în oraş, chiar şi de-a lungul lacului, iar în Piaţa Reformei se află postat un magnific brad. Sărbătorile la Lugano au început deja de la sfârşitul toamnei, cu concerte de muzică simfonică, la care au fost invitaţi dirijori de faimă internaţională. Radioteleviziunea elveţiană a lansat un program ce are loc în fiecare seară, pe parcursul lunii decembrie, în care poate fi ascultată „marea muzică”, reprezentată prin performanţele dirijorilor Ion Marin, Alexander Vedernikov şi John Axelrod, ale soliştilor precum violoncelistul Mario Brunello, pianista Olli Mustonen, care aduc un omagiu compozitorilor din perioada de tranziţie dintre Baroc şi Clasicism: Boccherini, Bach şi Mozart, dar şi romanticilor: Ceaikovski, Rahmaninov şi Borodin.

Dedicată swing-ului de Crăciun, Piaţa San Carlo este invadată de sunetele concertelor gratuite „Christmas in Jazz”, care, împreună cu corurile gospel, exaltă spiritul sărbătorilor. Cei care vin la Lugano se pot bucura şi de zăpada care acoperă vârfurile San Salvatore şi Brè, muntele cel mai însorit din Elveţia, iar în oraş, de shoppingul pe vechea stradă Nassa, de muzeele deschise până târziu.

Cel mai vechi târg de Crăciun din Elveţia se află la Basel, în „Marktplaz”, unde artizanii vin să-şi prezinte specialităţile.

Luminile s-au aprins în oraşele europene

Lumea jucăriilor la Viena

La Paris, pe celebra Champs Elysées, numeroasele căsuţe din lemn cu produse artizanale şi dulciuri pentru cei mici te invită să descoperi lumea cadourilor.

La Viena, în faţa Primăriei, vestitul târg de Crăciun este deja deschis de la 1 decembrie, iar cele peste 60 de standuri oferă produse tradiţionale tipice.

În Salzburg, oraşul lui Mozart, pluteşte parfumul de vin fiert cu scorţişoară, de migdale şi castane prăjite, de mere la cuptor. Întâlnirea cu tradiţia are loc în „Christkindlmarkt Salsburger”, unde sunt expuse de la produse artizanale la statuete religioase din lemn.

Spiritul Crăciunului la Salzburg

La Linz, anul acesta Crăciunul este mai liniştit. În splendida „Hauptplatz”, piaţa centrală a oraşului, se află un salon de 13.000 de metri pătraţi, între palatele baroce şi rococo, cu produse artizanale, dulciuri şi punch cald. Dar Linz oferă şi altceva: croaziere pe Dunăre pe toate gusturile, dar şi un imens patinoar în centrul istoric al oraşului.

Delicioasele căsuţe din lemn se transformă în Piaţa Caveri de pe valea Aostei într-un oraş alpin, într-un adevărat loc magic cu produse de vânătoare specifice teritoriului, cu vinuri, şampanie.

Praga, capitala romantică a Cehiei, retrăieşte atmosfera sărbătorilor între Piaţa Oraşului Vechi şi Piaţa Venceslao, de asemenea, cu produse tipice, cu vin şi ţuică fiartă, dar şi cu gigantice halbe de bere, în sunetul clopoţeilor şi al colindelor.

La Barcelona, o noutate, o pistă de patinaj în Piaţa Catalogna, care se aseamănă cu cea din Piaţa Rockefeller din New York, locul preferat al lui Gwyneth Paltrow, care este îndrăgostită de acest oraş. Locurile favorite, barul „Marsella”, unde poposeau Picasso, Hemingway, Gaudì, restaurantul „Alkimia”, o bijuterie cu bucătărie sofisticată, Casa „Fuster”, unde se poate auzi un concert de jazz, sau barul gotic „Quimet&Quimet”, cu minunatele sale „tapas” cu fructe de mare şi brânză.

Târg de dulciuri din Germania

Deşi este criză, industria turismului din Spania nu vrea să stea pe loc. De aceea investeşte 2,6 milioane de euro pentru sărbătoarea Crăciunului. Mai puţin decât anul trecut, dar… De aceea, în oraş sunt peste 60 de kilometri de străzi luminate cu globuri şi leduri. Barcelona este oraşul divertismentului şi nu se merge de sărbători pentru a dormi. Cei care vor să facă acest lucru să meargă într-un loc mai liniştită. Una din marile discoteci, „Fiestas de Tango”, e deschisă pentru iubitorii acestui dans până spre dimineaţă, la fel şi futuristicul Club „Danzatoria”, pentru amatorii de techno şi house.

Oraşul cel mai cool al momentului

Patinoarul din Berlin

Nu de mult, ne imaginam Berlinul ca un oraş foarte friguros, trist, gri, ascetic… în purul stil german. Astăzi nu mai gândim aşa. Când se lasă seara, luminile palatelor se aprind într-o atmosferă suprarealistă pe care nu v-o puteţi închipui. Albastru, fuchsia, violet, verde, toate în cupola de la „Sony Center”. Apoi este verdele de pe Alexanderplatz, cu casele în ale căror ferestre se întâlnesc brazi împodobiţi într-un surprinzător joc de simetrii şi alternanţe galben, roşu, albastru… Lumini multicolore în tot oraşul. Atrage privirile coloana argintie a antenei de televiziune, care străfulgeră cerul, ajutându-te parcă să te orientezi în orice colţ al oraşului, între galbenul istoricei „Gedächtniskirche”, cu albastrul futuristic al clopotului său. Imaginaţi-vă cum milioane de lumini colorează vitrinele magazinelor şi teii de pe Unter den Linden până la Poarta Brandenburg. Toate acestea, la Berlin, vara nu sunt…

La Berlin, Kollwitzplatz

La Berlin, oraşul se transformă într-un caleidoscop de mici cabane colorate ca în poveşti, de la „Gendarmenmarkt” la „Kollwitzplatz”, unde sunt etalate specialităţi culinare şi obiecte de artizanat, alături de jucării pentru cei mici. În oraşul cel mai cool al momentului, e greu să alegi între cele peste 60 de târguri de Crăciun. Unul dintre cele mai originale este „Weinhnachtzauber”, situat în Gendarmenmarkt, una dintre frumoasele pieţe în stil renascentist, care are ca particularitate, de această dată, artizanii care lucrează în faţa publicului diferite obiecte din lemn, dar şi nenumăratele concerte de jazz, coruri gospel, cărora li se adaugă aromele cârnaţilor de pe grătarele încinse şi ale vinului fiert. „Spandauer Altstadt” este locul în care pot fi cumpărate obiecte de artă lucrate manual de artizani. În cartierul Friedrichshain-Kreuzberg, în faţa Muzeului Evreiesc, se află piaţa Chanukka care aduce aminte de tradiţia Hanukkah, sărbătoarea luminilor evreiască, cu tot felul de dulciuri tradiţionale.

Tradiţia pieţelor de Crăciun este foarte bogată în Germania şi se află bine conservată chiar şi în Frankfurt, unde se aprind mii de lumini care fac să strălucească centrul istoric de la Römerberg.

Bruxelles, capitala ciocolatei

Un boutique de ciocolată la Bruxelles

La Bruxelles în „La Grand Place” se află cele mai mari târguri cu produse de ciocolată.

Se spune că prima pralină s-a născut la Bruxelles. Era în 1912, când Jean Neuhaus, în cofetăria sa, „Neuhaus”, din Galeria Reginei a creat această tentaţie: ciocolata albă, umplută cu rom. În fiecare an de atunci, în Belgia se produc 172.000 de tone de praline: „Suzanne”, cu fragi, „Baudovin”, cu cremă de vanilie, „Grand Place”, cu un evantai de arome, „Caprice”, în onoarea lui Brigitte Bardot, ca să nu mai amintim şi de renumitele ciocolate cu alune, migdale şi alte specialităţi. Cele mai fascinante sunt cutiile realizate de Louise Agostini, soţia lui Jean care punea ciocolatele, ca pe bijuterii, în adevărate scrinuri. Să ne-o aducem aminte şi pe Juliette Binoche în filmul „Chocolat” inspirat de această poveste. La fel ca în desenele animate create de Peyo, născut la Bruxelles, se găsesc simpatice figurine din ciocolată, viu colorate, inspirate de desenele animate, precum Bucătarul Puffo, dar şi mai noul aventurier Tintin, globe- trotteurs neobosit împreună cu câinele său Milou, dar şi Căpitanul Haddock, până şi micuţa mascotă citadină „Manneken Pis”. O altă specialitate este „Bûche de Noël”, asemenea cozonacului, care se schimbă la fiecare Crăciun. În acest an, va fi umplută cu nuci caramelizate, îmbrăcate în ciocolată neagră, cu migdale.

Ieslea Naşterii Domnului la Salzburg

„Zaabhar”, „Leonidas”, „Marcolini” sunt numele altor cofetării cu laboratoare proprii şi magazine cu peste 260 de produse. Vizitaţi şi „Muzeul Ciocolatei”, „hrana zeilor”, unde pot fi admirate şi cutii din porţelan de la sfârşitul secolului al XIX-lea, piese rare de Limoges, din argint, în stil Art deco.

Târgul de Crăciun din Liège este cunoscut drept cel mai vechi din Belgia, anul acesta împlinind 25 de ani de când a fost fondat. Cu acest prilej a fost lansat şi un timbru.

Peste 200 de cabane, între Place Saint Lambert şi Place du Marché, propun tot felul de cadouri, obiecte de artizanat, decoraţii, degustări gastronomice. Curiozităţi? Patru case pe tema „Chalet de la Gruyère”, „La Maison ardennaise”, „La Maison du Pèket”, cu lichioruri specifice oraşului, şi „Au pied des pistes”.

În Suedia, un Crăciun pe urmele lui Strindberg

Podoabe de Crăciun

Lumânări colorate, brânzeturi aduse direct din ferme, statuete cu reni, marmelade şi dulceţuri, vin fiert. Piaţa Stortorget, ce are loc în centrul oraşului istoric, alături de muzeul dedicat inventatorului Premiilor Nobel, a fost în aşa fel împodobită încât pare o lume de basm cu copiii şi adulţii care cântă şi dansează în jurul bradului. Sunete religioase se aud şi din interiorul Domului Storkyrkan, unde, în jurul ieslei de Crăciun, se adună seară de seară o numeroasă audienţă. Un alt loc de întâlnire este Piaţa Grajdurilor Regale, în spatele Teatrului Dramatic, unde cabanele din lemn sunt aliniate unele lângă altele, alături de trăsuri fastuoase. În împrejurimi, pista de patinaj deschisă până târziu în noapte. În Piaţa Östermalmstorg, pe mese de lemn, se pot degusta specialităţile tipice. Pentru seara Ajunului, la Clubul „Berns Salonger”, la care venea şi August Strindberg pentru a fuma o ţigară cu prietenii, în lumina lampadarelor din cristal roşu, din „Camera roşie”, care a devenit şi titlul romanului său, lumea se strânge pentru a gusta din specialităţile preparate de bucătări chiar în faţa audienţei. Urmează apoi Balul…

Masa de Crăciun vă aşteaptă

La „Muzeul de Ştiinţe Naturale” poate fi admirată colecţia de insecte africane aparţinând laureatului Premiului Nobel pentru literatură Thomas Tranströmer, care trăieşte în cartierul Södermalm, plin de galerii de artă, de ateliere de desen şi cafenele. Pentru cadourile de Crăciun suedezii se opresc la istoricul „Svenskt Tenn”, recent inaugurat după lungi modificări, dar şi la Piaţa Şcolii de Design „Konstfack”. Merită să faci un salt în timp pentru a te opri la modernul muzeu „Skeppsholmen”, unde poate fi vizitată expoziţia „Turner, Monet”.

Pentru cei care iubesc berea, se recomandă o oprire la restaurantul „Kvarnen” din Södermalm, vechea berărie ce a depăşit un veac, iar pentru cine preferă o ciocolată caldă, o pauză la „Cafeneaua Operei” sau la „Royal Swedish Opera”, cu o minunată privelişte către Palatul Regal, unde vă pot fi vecini de masă chiar suveranii Suediei.

În căutarea decoraţiilor pentru brad

Göteborgul, al doilea oraş al Suediei, se animă cu instalaţiile de design contemporan, dar şi cu cele tradiţionale. Noua roată panoramică a oraşului, situată în port, în versiune de Crăciun este luminată avangardist. Trecând prin Winter Wonderland, ajungi la marele parc de distracţii Liseberg. Şi el luminat feeric. În bazarul de aici, poţi găsi o mare varietate de gnomi „tomtar” de toate mărimile, lumânări şi suporturi, decoraţii pentru pom, obiecte din ceramică, caramele şi dulciuri tradiţionale, dulceţuri făcute în casă şi, bineînţeles vinul fiert care îmbie cu parfumul său.

Lumini de artişti de la Torino la Roma, de la Bologna la Napoli

Galerie din Torino, luminată de jocurile artiştilor

 Bologna îşi aşteaptă vizitatorii cu fastuoase lumini de Crăciun, care se aliniază pe frumosul bulevard cu porticuri care duce în „Piazza Maggiore”. La câţiva paşi de „Fântâna lui Neptun”, se află clasicul brad împodobit cu lumini care se continuă pe întreaga via Emilia. O altă cascadă de lumini la Asinelli acoperă aproape întreaga faţadă, înaltă de 100 de metri, a edificiului.

Când se aprind toate, e o plăcere să te aventurezi în reţeaua de străzi şi străduţe care formează centrul istoric al oraşului. Foarte aproape de piaţa Porta Ravegna, la umbra turnurilor, se află Piaţa Comerţului, unul dintre multele locuri medievale ale oraşului, chiar dacă refăcută puţin în stilul neogotic al secolului al XIX-lea. Coborând strada care ducea odată către Toscana, ajungi într-un colţ fascinant al Bolognei, în piaţeta Sfântul Ştefan, cu bogate edificii religioase, cunoscute sub numele „Şapte Biserici”, chiar dacă, în realitate se află numai „Biserica Crucifixului”, cea a „Sfântului Mormânt”, cea a „Sfinţilor Vitale şi Agricola”, şi, în sfârşit, cea mai mică, a „Sfintei Treimi”.

Cuibul cosmic al florilor, de Nicola De Maria, la Torino

Multe străzi amintesc prin numele lor vechile magazine ale artizanilor care, în epoca medievală, se găseau alături de magazinele cu alimente ce au dat acestui mic cartier numele de „pântecul Bolognei”. Aici, mai mult decât oriunde, Bologna îşi merită porecla, atribuită tânărului Petrarca, de „grassa”. Artizanii aproape au dispărut, dar au rămas magazinele alimentare, care se remarcă prin abilitatea specială de a expune mărfurile într-o ordine perfectă, negustorii jucându-se cu culorile fructelor şi zarzavaturilor. În vitrinele magazinelor sunt etalate sute de şunci, celebra mortadela, un parizer local, cârnaţi şi zeci de soiuri de parmigiano. Şi pentru că se apropie Crăciunul, pescăriile sunt extrem de aglomarate cu tot felul de specialităţi. Aşa cum spunea Guido Piovene, „frumuseţea Bolognei nu se gândeşte, dar se absoarbe, este comestibilă”. De la pastele făcute artizanal până la brânzeturile cele mai fine, tentaţiile sunt nenumărate: tortellini, „tagliatelle al ragù”, „culatello alle lasagne”. Multe dintre magazinele alimentare, ca şi celebrele restaurante, precum „Osteria del Sole”, care a fost fondată în 1468, sau „Cantina Bentivoglio”, te invită cu specialităţile lor, în porţii generoase, şi cu un seducător pahar de vin.

Celebrele presepi din Napoli

Sub porticul Bisericii „Servi”, pe strada Maggiore, se află unul dintre cele mai vechi târguri din lume, din perioada napoleoniană, bogat în dulciuri, dar şi în jucării, decoraţii pentru pomul de iarnă şi presepi care sunt realizate din teracotă, din lemn, din hârtie, dar şi stofe din care sunt făcute hainele personajelor. Între protagonişti, se remarcă „Meraviglia”, o figură feminină care exprimă uimirea în faţa Naşterii lui Iisus şi, la polul opus, „il Dormiglione”, un bărbat beat care doarme şi căruia nu-i pasă de ce se întâmplă în jurul lui. Sunt expuse opere de artă, picturi, sculpturi, desene ale artiştilor locali, dar şi o interesantă expoziţie de scenografie a lui Gino Pellegrini, care reprezintă scene ale Naşterii Mântuitorului.

Richi Ferrero, Măşti de la Palazzo Chiablese

„Lumini de artişti” învăluie, cu magia lor, de ani de zile, Torino. Pare o sculptură abstractă, formată din cercuri şi elemente din metal, cu un curcubeu de lumini. În schimb, e un gigant şi luminos orologiu care măsoară orele în timp ce dialoghează cu „Palazzo Madama”, în faţa Pieţei „Castello”. Sunt creaţiile „My Noon” ale lui Tobias Rehberger, unul dintre cei mai faimoşi artişti germani contemporani, premiat cu Leul de Aur la Bienala de la Veneţia. La a 14-a ediţie a manifestărilor care îmbogăţesc oraşul Torino, din noiembrie până în 15 ianuarie, a participat un număr de aproape 30 de creatori italiei şi internaţionali. Elegantele pieţe ale oraşului, faţadele palatelor şi clădirilor strălucesc în lumina miilor de beculeţe. Pe faţada centrală a Palatului Chiablese, ale cărui iluminaţii sunt realizate de Bwindi Light Masks şi Richi Ferrero, patruzeci de măşti identice cu cele din Congo şi Uganda se animă într-un dans nebun. Palazzo Bertalazone este transformat într-o instalaţie de fibră optică aurie de către Carlo Bernardini, cu ţurţuri de cristal suspendaţi. Să mai adăugăm seria de „Lumini fermecate”, create de Mario Merz pe cupola de la Mole Antonelliana, ce găzduieşte vestitul Muzeu al Cinematografului, până la „Paradisul Florilor”, al lui Nicola de Maria, în Piazza San Carlo, la „Micile spirite albastre” ale artistei Rebecca Horn, care luminează Muntele Capuccinilor, sau la „Covorul fermecat” al lui Daniel Buren, cu culorile sale de la roşu la alb, de la verde la mov, aflate în Piazza Palazzo Civico. O adevărată magie, lucrarea lui Michelangelo Pistoletto, „Amare le differenze”.

O videoinstalaţie MutAzione de Gennaro Regina, a Vezuviului

La Napoli, pe celebra stradă San Gregorio Armeno, faimoasă în întreaga lume pentru nenumăratele magazine în care se vând frumoasele „presepi”, statuete religioase din lemn pictat, pătrunzi într-o atmosferă magică. Acum, protagoniştii Crăciunului sunt Monti şi Berlusconi. „Într-o singură noapte s-a născut Monti”. Astfel glumeşte Gennaro Di Virgilio, care a plăsmuit o mică statuetă din argilă, de 30 de centimetri, pe care o vinde cu preţul de 150 de euro, reprezentându-l pe Preşedintele Consiliului. Pentru moment, statueta nu este căutată, dar el continuă să lucreze în atelierul său pe cea a lui Berlusconi, pe care scrie: „m-am demis” şi care se găseşe în toate dimensiunile, plecând de la 10 euro, ba mai mult, aflându-se şi un bileţel pe care scrie „redus”. Între alte figuri caricaturizate ale VIP-urilor şi personajelor faimoase se află şi Carla Bruni şi Nicolas Sarkozy. În timpul sărbătorilor de iarnă oraşul se animă cu diferite evenimente şi expoziţii, printre care, „Opera d’Arte. Arte dell’Opera”, la Muzeul Teatrului „San Carlo”, sau „Townshirt”, de la Castel dell’Ovo, ce conţine 42 de T-shirt-uri inspirate de oraşul Napoli, în interpretarea unor tineri designeri.

Crăciuniţele într-o seră din Germania

Şi în centrul istoric al oraşului Napoli, luminile s-au aprins. Instalaţii, performance-uri, video şi spectacole cu proiecţii între grădini, biserici ba chiar şi în subterane. Şapte opere într-un tur inedit al oraşului.

Luminile artiştilor imaginează o călătorie pe zidurile din centrul oraşului, pe urmele lui Ulisse şi ale lui Enea, lumini aprinse şi între mandarini şi măslini, realizate de Patrizia Molinari, 15 metri de şiruri electrice, leduri şi în faţa bisericii Santa Chiara, dar şi în subsolul tunelului burbonic, produse de Angelo Pulzi.

Târgul de Crăciun din Piaţa Navona, în inima centrului istoric al Romei, în care poţi să găseşti un sac de idei pentru a face daruri, este răsfirat în jurul celor „Patru Fântâni” ale lui Bernini. În fiecare zi au loc aici întâlniri cu artişti itineranţi, cu bijutieri, saltimbanci, artişti de stradă, portretişti. Copiii se pot da în caruselul ce se învârteşte pe notele unor celebre cântece de Crăciun.

În lumea vikingilor

Stradă din Copenhaga

La Copenhaga, Crăciunul se simte în fiecare colţ, începând cu Piaţa Municipiului, „Rådhuspladsen”, de unde răsare un imens brad decorat cu lumini albe şi inimi, trecât prin Grădinile Tivoli unde se vând obiecte de artă artizanaţă până la „Nyhavn”, sugestiva zonă cu numeroase canale pe care sunt ancorate bărci cu vele, împodobite şi ele cu beculeţe.

Amosfera te face să te gândeşti la o poveste impregnată cu parfumurile autentice ale dulciurilor, faguri de miere, zeci de feluri de biscuiţi, ciocolată caldă şi „gløgg”, un mix de vin roşu cald, scorţişoară, cuişoare, portocale şi struguri. În „Kødbyen”, fostul cartier al măcelarilor, lucrările designerilor contemporani se îmbină cu lumea poveştilor, de delicatese, lumini colorate, torţe, un cal cu o căruţă ce-i aşteaptă pe cei mici. Merită să vă opriţi şi la „Muzeul Naţional” unde veţi putea cumpăra copii ale bijuteriile vikinge, realizate din argint, aur sau bronz, dar şi bijuterii din ambră, castele medievale şi nave ale vinkingilor… cadouri inedite ce îi vor entuziasma pe cei cărora le dăruiţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.